το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Ενημερωτικό δελτίο για την επίσκεψη του κ. Δ. Ράιου στο σχολείο μας

Ο Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δημήτρης Ράιος, μας έκανε την εξαιρετική τιμή να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μας και να έρθει στο σχολείο μας να μάς μιλήσει για τον Κ. Καβάφη και το ποίημα «Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου• ποιητού εν Κομμαγηνή• 595 μ.Χ.».
Ο κ. Ράιος έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την ποίηση του Καβάφη και και στο βιβλίο του: Κ.Π. Καβάφη, Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου• ποιητού εν Κομμαγηνή• 595 μ.Χ.: Ερμηνευτική προσέγγιση, Ιωάννινα 2001, προτείνει "μια νέα ερμηνευτική προσέγγιση του σύντομου καβαφικού ποιήματος", την οποία μας ανέπτυξε.
Ο μαθητής της Γ΄ Λυκείου Γιώργος Θωμά μαγνητοφώνησε την ομιλία του κ. Ράιου και εγώ με τη σειρά μου την απομαγνητοφώνησα και συνέταξα το παρακάτω ενημερωτικό δελτίο για να αναρτηθεί στο σχολείο και να είναι στη διάθεση των μαθητών της θεωρητικής κατεύθυνσης. (Την επόμενη φορά, ελπίζω αυτή η δουλειά να γίνει από τους ίδιους τους μαθητές, με τη βοήθεια απλώς τη δική μου).


(Πατήστε Go full screen κάτω δεξιά, για να δείτε το αρχείο σε μεγέθυνση).

Φάκελος Κ. Καβάφης, Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου• ποιητού εν Κομμαγηνή• 595 μ.Χ.


15 σχόλια:

Περισπωμένη είπε...

Πήραμε και εμείς λοιπόν μια γεύση από τη μοναδική εμπειρία που ζήσατε στο σχολείο σας!Τυχεροί οι μαθητές σας!

Ε. Στάμου είπε...

Τυχεροί όλοι μας Ελένη. Ήταν εξαιρετική η εμπειρία. Γι` αυτό σας είχα στείλει μέιλ, θυμάσαι, αλλά δεν προλάβαινες. Ίσως έχουμε κι άλλη ευκαιρία.

dreamteamk9 είπε...

Κρίμα που δεν είμαι εκεί, να άκουγα την εξαιρετική ομιλία του καθηγητή μου.
Τυχεροί!
Αν η άλλη ευκαιρία είναι του χρόνου και ..συνωμοτήσουν όλες οι συνθήκες, σίγουρα θα έρθω!

Να ρωτήσω κάτι ..τεχνικής φύσεως: το δελτίο πώς το έφτιαξες; Σε powerpoint ή σε πρόγραμμα ειδικό για δελτία;

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Το έχω πια καταλάβει. Κάθε φορά που θα έρχομαι εδώ θα βρίσκω τόσο και τέτοιας ποιότητας υλικό, που θα ξεχνάω να σχολιάζω επί της ουσίας, παρασυρμένος απ' το θαυμασμό μου.
Μπορεί να είναι μονότονο κάθε φορά να είμαι με το λιβανιστήρι στο χέρι, αλλά, πραγματικά, δε γίνεται αλλιώς: Τι να πρωτοδώ σ' αυτή την ανάρτηση; Την ιδέα, την έμπνευση και την υλοποίηση της κλήσης του κ. Ράιου στο σχολείο - εμπειρίας μοναδικής για μαθητές και πρόγευσης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης; Τις σημειώσεις που κρατήθηκαν; Την τόση δουλειά να γίνει το δελτίο; Την τόση δουλειά να γεμίσει ο φάκελος "Καβάφης - μελαγχολία" ; Την απλοχεριά να μοιραστεί όλο αυτό το υλικό δημόσια;

Λίτσα, στολίζεις το χώρο - μόνο που μας κουράζεις...όταν προσπαθούμε να σε μιμηθούμε:-))

κ. Ράιε, ας ήταν όλοι τόσο πρόθυμοι, δοτικοί, εργατικοί. Θα ζούσαμε σε άλλη χώρα.
Σας ευχαριστούμε.

Ἅ λ ς είπε...

χμ.. του δικου μας κ. Ραιου;; δεν εχει τυχει να τον πετυχω, μαλλον στο επομενο εξαμηνο.. ξερω οτι διδασκει λατινικα δεν ηξερα οτι εχει σχεση με το νεοελληνικο τμημα..!
εχω ακουσει διαφορα γενικα απο παιδια που τον ειχαν αυτο το εξαμηνο, αλλα δεν μπορω να κρινω.. επομενως περιμενω τι σειρα μου...!:)

αλλα μπραβο που δεχτηκε...!πανεπηστιμιακος στη δευτεροβαθμια;; σπανιο!!!

Ε. Στάμου είπε...

Άντε Σταματία, με το ένα, με το άλλο, θα σε φέρουμε στα Γιάννινα.

Το δελτίο το έφτιαξα στο word. Έχει κάποια πρότυπα που χρησιμοποίησα, προσαρμόζοντάς τα στις ανάγκες μου.
Αν ανοίξεις ένα έγγραφο του word και πατήσεις δημιουργία, θα δεις διάφορα πρότυπα. Διάλεξε και πάρε. To word μετά, το μετέτρεψα σε pdf και το ανέβασα στο box.
Καλή εβδομάδα.

Ε. Στάμου είπε...

Πόσο σωστά το έθεσες Διονύση! "Πρόγευση πανεπιστημιακής εκπαίδευσης". Αυτό ήταν, πράγματι. Εντυπωσιαστήκαμε όλοι από την παρουσία του κ. Ράιου στο σχολείο μας. Ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόσκλησή και με μεγάλη ευχαρίστηση, όπως μας είπε. Οι μαθητές τον παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή και ορισμένοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το λόγο του, που ήταν εξαιρετικά άμεσος και εύληπτος. Θα είναι πολλαπλά ευεργετική η συνέχιση της συνεργασίας μας, όπως συμφωνήσαμε.

Και η δική σου παρουσία πάλι στο ιστολόγιο αυτό με τιμά ιδιαίτερα και θα στο ξαναπώ, όταν συναντάς τον έπαινο από το δρόμο που θα ήθελες να τον ακολουθήσεις, τότε το χτύπημά του στον ώμο σου γίνεται ακόμα πιο δυνατό. Κι αυτό με κάθε ειλικρίνεια.
Πολλά φιλιά.

Ε. Στάμου είπε...

Ναι Ειρήνη, του δικού σ(μ)ας. Λατινικά διδάσκει αλλά έχει ασχοληθεί ερευνητικά και με τον Καβάφη. Μπορείς να βρεις το βιβλίο του στη βιβλιοθήκη. Είσαι τυχερή που θα τον έχεις πανεπιστημιακό δάσκαλο.
Καλή μέσα τα κεφάλια τώρα και καλή επιτυχία στην εξεταστική.

Πολίνα Μοίρα είπε...

Λίτσα καλημέρα και καλό ξεκίνημα με τη νέα χρονιά!
Πολύ χρήσιμο το υλικό για τον Καβάφη και βέβαια ο τρόπος που το παρουσιάζεις , όπως πάντα ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ!
Να'σαι πάντα καλά, δυνατή και δημιουργική!
Φιλιά

Ἅ λ ς είπε...

να σας το χαλασω λιγο γιαυτο που λετε "πανεπιστημιακη προγευση";; δυστυχως δεν ειναι παντα τοσο καλη οσο φαινεται εξω απο τους χωρους της σχολης, ισως οι συνθηκες μεσα εκει περιοριζουν μερικους ανθρωπους και η δυνατοτητα εκφρασης δεν ειναι τοσο ευκολη!!

ευχαριστω για τις ευχες, στις 17 αρχιζω!!!!!!

σημ: αν τον εχω ελπιζω να με κανει να συμπαθησω λιγο τα λατινικα..χαχα

Ε. Στάμου είπε...

Γειά σου Πολίνα. Σ` ευχαριστώ πολύ και για τις ευχές και για την ευγένειά σου.
Εύχομαι το καλύτερο και σε σένα και καλή επιτυχία στους μαθητές σου.

Ε. Στάμου είπε...

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, Ειρήνη, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον τρόπο που κρίνουμε, χωρίς να ισoπεδώνουμε και απαξιώνουμε. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν περιπτώσεις που αποκαρδιώνουν, υπάρχουν όμως και ανοιχτά μυαλά, φωτισμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, που αφιέρωσαν όλη τους τη ζωή σ` αυτόν το χώρο, στην έρευνα και διδασκαλία, με μεγάλο κόστος πολλές φορές στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή, κι αυτοί αξίζουν το σεβασμό μας.
Περάσαμε κι εμείς απ` αυτόν το χώρο και γνωρίσαμε εξαίρετους πανεπιστημιακούς δασκάλους κατά κανόνα.
Το χώρο του Πανεπιστημίου να τον ζείτε και να τον απολαμβάνετε καθημερινά ως φοιτητές. Πέρα από πανεπιστημιακή εκπαίδευση αποτελεί και ζυμωτήριο ιδεών, που έξω απ` αυτόν δεν μπορείς να γευτείς.

Καλό βράδυ.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΤΙΔΟΥ είπε...

Να που η "φτωχική" βιβλιογραφικά και διαδικτυογραφικά -σε σχέση με άλλα ποιήματα του Καβάφη-"Μελαγχολία Ιάσωνος Κλεάνδρου" απέκτησε επιτέλους παρουσία και φωνή! Και να τονίσω ότι όλα αυτά τα οφείλουμε στον κ. Ράιο και το βιβλίο του, το οποίο σε κανένα από τα προτεινόμενα θέματα που έχω δει στο διαδίκτυο ή στις απαντήσεις σε ερωτήσεις του ΚΕΕ δεν αναφέρεται ως τώρα. Μπράβο για άλλη μια φορά, Λίτσα!

Τα χνάρια είπε...

Λίτσα μου, να πω μόνο ότι είμαι υπερήφανη πολύ που είσαι εκ Ζαγοράς ορμώμενη;
Αφήνω τα άλλα τα καλά, να τα λένε οι άνθρωποι που ξέρουν! Εγώ απλά, όταν βρίσκω χρόνο μαθαίνω κάτι που δεν θα μάθαινα ποτέ! (και τέτοιες ευκαιρίες δεν δίνονται εύκολα στα μπλογκ!)
Δεν δίνουν όλοι τόσο απλόχερα, ούτε τις γνώσεις τους, ούτε την δουλειά τους, ούτε τον χρόνο τους!
Το "Εύγε" είναι λίγο, τόσο για σένα, όσο και για όλα τα Σχολεία που ξέρω. Κι αν χαθήκαμε λιγάκι, θα είναι προσωρινό.
Φιλάκια πολλά, Καλή Συνέχεια, Χαρούμενο και Ευτυχισμένο το 2011, με ΥΓΕΙΑ και πολλά πολλά "καλά χτυπήματα στην πλάτη"!Όχι μόνο τα αξίζεις, επιβάλλονται για να μας "δώσεις" κι άλλα απ' τα όσα ξέρεις και μπορείς!

Γιάννης Κονδυλόπουλος είπε...

Ένα βιβλίο αποτελεί την αφορμή της συνάντησης ενός πανεπιστημιακού δασκάλου με τους μαθητές της Β΄θμιας εκπαίδευσης. Πέρα από το επωφελές της συνάντησης των δύο βαθμίδων, με τα απτά οφέλη που αφορούν στις Πανελλαδικές, έχουμε την υπέρβαση του χρησιμοθηρικού της χαρακτήρα: οι μαθητές/τριες γνωρίζουν έναν άλλο τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων, που ίσως αποτελέσει και ένα επιπλέον κίνητρο για την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον, από τη συνάντηση γεννιέται ένα νέο κείμενο, αυτό της συγκεκριμένης ανάρτησης, πολλαπλά ωφέλιμο:
α. για τους ίδιους τους μαθητές που ήταν παρόντες, αλλά και για όσους θα ακολουθήσουν
β. για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν λογοτεχνία κατεύθυνσης
γ. για μαθητές και εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να μελετήσουν ένα υπόδειγμα αξιοποίησης των προτύπων του word για τη δημιουργία ενός πολυτροπικού κειμένου.
Αξιζε, λοιπόν, τον κόπο η προσπάθειά σας, κ. Στάμου. Πολλά συγχαρητήρια και από εμένα!