το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Κυριακή, 11 Μαΐου 2008

Τι χρειάζονται οι μαθητές μας για να πετύχουν στον 21ο αιώνα;

Το παρακάτω βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους των Karl Fisch και Scott McLeod περιέχει πρόσφατα στατιστικά στοιχεία και θέτει σημαντικά ερωτήματα όπως:
  • ποιος θα είναι ο κόσμος που προετοιμάζουμε για τα παιδιά που θα γεννηθούν;
  • πώς βοηθούμε το παιδί να είναι εγγράμματο τον 21ο αιώνα;
  • προετοιμάζει το σχολείο τους μαθητές έτσι ώστε να είναι επιτυχημένοι στην κοινωνία στην οποία θα κληθούν να λειτουργήσουν ως πολίτες;
Το ραδιόφωνο χρειάστηκε 38 χρόνια για να κατακτήσει κοινό 50 εκατομμυρίων, η τηλεόραση 13 και ο υπολογιατής 4. Η ποσότητα των τεχνικών πληροφοριών διπλασιάζεται κάθε 2 χρόνια. Μέχρι το 2010 προβλέπεται να διπλασιάζεται κάθε 72 ώρες.
Οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν με φρενήρεις ρυθμούς.
Ο σημερινός εκπαιδευτικός χρειάζεται επιμόρφωση, ενθουσιασμό και πολλές ώρες προσωπικής ενασχόλησης, προκειμένου να είναι σε θέση να προετοιμάσει τους μαθητές για τον 21ο αιώνα, για επαγγέλματα και τεχνολογίες που δεν υπάρχουν ακόμα. Η γενιά των σημερινών μαθητών μας είναι μια γενιά "που θα ζήσει και θα εργαστεί σε κοινωνικό, εργασιακό, τεχνολογικό, ίσως και γεωπολιτικό περιβάλλον πολύ διαφορετικό από αυτό στο οποίο ζει την εποχή που εκπαιδεύεται" (Θ. Χατζηλάκος). Θακληθεί να λύσει άγνωστα προβλήματα και όπως είπε και ο Αϊνστάιν:
"Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα χρησιμοποιώντας τον ίδιο τρόπο σκέψης που είχαμε, όταν τα δημιουργήσαμε".4 σχόλια:

sterzidi είπε...

Καλησπέρα Λίτσα,

Αδυνατώ να σου απαντήσω μια και ζούμε σε παράλληλους κόσμους. Η ελληνική πραγματικότητα ενάντια στην παγκόσμια. Όσο θα ομφαλοσκοπούμε θα αδυνατούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι θα πρέπει να αλλάξουμε. Η μαγκιά, το φιλότιμο έχουν μάλλον ξεπρεαστεί. ενώ ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η αξιολόγηση ακούγονται ως ευσεβείς πόθοι.
Παρό όλα αυτά δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω. Η συγκυρία είναι εναντίον μας αλλά παράλληλα είνει η χρυσή εποχή για παρεμβάσεις, μια και δεν ξέρουν τι τους γίνεται...

Καλό βράδυ...

Ε. Στάμου είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ε. Στάμου είπε...

Διαδικτυακέ μου φίλε Σωτήρη, (νομίζω ότι η προσφώνηση είναι ταιριαστή), συμφωνώ μαζί σου και νομίζω ότι "ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς" (είναι τίτλος από εφηβικό μυθιστόρημα). Ας τον ακολουθήσουμε κι όποιος αντέξει...

elena είπε...

Πότε θα κάνει ξαστεριά;
Εμείς θα φέρουμε την άνοιξη;
Δες και το βιντεάκι στο μπλογκ του σωτήρη για το olpc.
Πολύ καλή η ανάρτησή σου. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω και με τους 2 σας.
Πού πάμε;
Φιλιά