το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

"Δημοκρατία της Βαϊμάρης, ...εκεί που έφτασε λίγο δεν είναι ή Πώς γεννιέται ο φασισμός"


Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες" του Ιονίου Πανεπιστημίου η επιστημονική ένωση "Νέα Παιδεία" και η ΕΡΤ, προκήρυξαν Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ με θέμα: "Προσεγγίζουμε κριτικά το παρελθόν".
Ο διαγωνισμός αφορούσε τους μαθητές της Γ ́ Γυμνασίου, της Α, Β ́ και Γ ́ Γενικού και  Εσπερινού Λυκείου και ΕΠΑΛ, καθώς και τους μαθητές των Σχολείων Δεύτερης  Ευκαιρίας. Θεματικό πεδίο του διαγωνισμού  ήταν η Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική και  Ευρωπαϊκή Ιστορία.
 
Τα μαθητικά ντοκιμαντέρ κρίθηκαν από επιτροπή  που αποτελούνταν από  τους:
  • Δημήτρη Λάππα, ιστορικό, φιλόλογο, εκπαιδευτικό στη β ́ βάθμια εκπαίδευση
  • Γεωργία Λουκοπούλου, κοινωνιολόγο, κινηματογραφίστρια, εκπαιδευτικό στη β ́βάθμια εκπαίδευση
  • Γιάννη Παρίση, φιλόλογο, συγγραφέα, εκπαιδευτικό στη β ́ βάθμια εκπαίδευση
  • Δρ. Βασιλική Σακκά, ιστορικό, Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων Μεσσηνίας
Η κριτική επιτροπή εποπτευόταν από ειδική επιστημονική επιτροπή, την οποία συντόνισε  ο  Κώστας Αγγελάκος, Επίκουρος Καθηγητής  Παιδαγωγικών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Διευθυντής του περιοδικού Νέα Παιδεία.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η τελετή απονομής των βραβείων έγινε  στην  Αθήνα το Σάββατο, 11 Μαΐου 2013, στο  Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης". Δόθηκαν τρία βραβεία και δύο έπαινοι
 
Το ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ απέσπασε το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο – Λ. Τ. Γέρακα για το 10/λεπτο ιστορικό ντοκιμαντέρ με τίτλο: "Δημοκρατία της Βαϊμάρης, ...εκεί που έφτασε λίγο δεν είναι ή Πώς γεννιέται ο φασισμός", το οποίο προέκυψε από διαθεματική συνεργασία των μαθημάτων, Ιστορία Γενικής Παιδείας και Κινηματογράφος. Το βίντεο μπορεί να αξιοποιηθεί και στη σχολική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: