το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

"Βιολέτες" από τον Τάσο Λειβαδίτη

"Kι όταν πεθάνω και δε θάμαι ούτε λίγη σκόνη πια μέσα στους δρόμους σας, τα βιβλία μου, στέρεα και απλά, θα βρίσκουν πάντοτε μια θέση πάνω στα ξύλινα τραπέζια, 
ανάμεσα στο ψωμί και τα εργαλεία του λαού". 

Ο Τάσος Λειβαδίτης, ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, αγωνιστής της αριστεράς, με εκτοπίσεις και φυλακίσεις στο ενεργητικό του για τις ιδέες του και για τα ποιήματά του, πέθανε από καρδιακή ανακοπή, σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια, στις 30 Οκτωβρίου του 1988, σε ηλικία 66 ετών. 

πηγή εικόνας
Είχε τιμηθεί δύο φορές με το δεύτερο κρατικό βραβείο ποίησης για το Βιολί για μονόχειρα και το πρώτο κρατικό βραβείο ποίησης για τη συλλογή Εγχειρίδιο ευθανασίας. Μαθαίνοντας το θάνατο του Τάσου Λειβαδίτη είπαν, μεταξύ άλλων:

  • Ο Μίκης Θεοδωράκης:
"Ο Τάσος Λειβαδίτης υπήρξε ο κορυφαίος λυρικός ποιητής της γενιάς του. Ο βαθύς του ανθρω­πισμός, η πίστη του στα φωτεινά ιδανικά για ένα καλύτερο μέλλον και η ελλαδολατρεία του, συνδυ­ασμένα με μια απέραντη ευαι­σθησία και πολύχρωμη φαντα­σία, τον οδήγησαν στο κέντρο της μεγάλης δοκιμασίας που σημάδεψε τη γενιά της Εθνικής μας Αντίστασης και τον ανέδειξε σε έναν από τους κύριους και αυθεντικούς πνευματικούς της εκφραστές. Ορφανέψαμε. Όπως και η ελληνική ποίηση και το ελληνικό τραγούδι, που μίλησαν με τη μαγεία και το πάθος μιας ψυχής όμορφης και ευγενικής. Είμαι βέβαιος ότι ο χρόνος θα τοποθετήσει το έργο του ανάμε­σα στις δημιουργίες των αθάνα­των".
  • Ο Γιάννης Ρίτσος: "Ο Τάσος ήταν για μένα κάτι παραπάνω από φίλος, ήταν αδελφός μου. Ζήσαμε τόσο κοντά ο ένας στον άλλον. Μαζί στην εξορία, και στη Μακρόνησο και στον Άη- Στράτη. Πάντα συντροφιά όλα αυτά τα χρόνια. Είναι τεράστια, τρομερή απώλεια όχι μόνο για μένα αλλά και για τα ελληνικά γράμματα. Γιατί ήταν μεγάλος ποιητής ο Τάσος Λειβαδίτης. Αλλά ήταν κι ένας έξοχος άνθρωπος. Σεμνός, ευγενικός, ευαίσθητος".
  • Ο Τίτος Πατρίκιος: "Καμιά φορά οι κοινοτοπίες είναι τα πιο αληθινά πράγματα. Έτσι για τον Τάσο Λειβαδίτη θα πω τρεις κοινότοπες φράσεις που ωστόσο είναι τρεις μεγάλες αλήθειες. Ήταν ένας μεγάλος ποιητής, ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας αληθινός φίλος. 'Ισως έφυγε τόσο νωρίς γιατί όπως λέει ο ίδιος σ` ένα στίχο του: "Τελικά ήμουν πολύ φιλόδοξος για να αρκεστώ μονάχα σε μια ζωή".
    Κι αν η ζωή εδώ δεν του αρκούσε, φεύγοντας, σε μας αφή­νει πάρα πολλές ζωές. Είναι ακριβώς αυτές οι ζωές που έχουμε να ζήσουμε χάρη στις πολλαπλές εκδοχές του κόσμου που φτιάχνουν οι μεγάλοι ποιη­τές. Γιατί, όπως λέει ο ίδιος: "Λυπηθείτε τους ποιητές που τους τρελαίνουν δυο δισεκατομμύ­ρια εκδοχές για έναν μοναδικό κόσμο". Και αυτό που μας αφήνει ήδη το έχει πει ποιο είναι σ` ένα πολύ μικρό του ποίημα που λέγεται "Διαθήκη": "Ίσως να το `βρα. Αλλά δε θα σας το πω.  Γιατί τότε εσείς τι θα ψάχνετε;"». (πηγή: Ψηφιοθήκη Α.Π.Θ.)
πηγή εικόνας
 
Επιλογή στίχων από την ποιητική συλλογή του Τάσου Λειβαδίτη "Βιολέτες για μια εποχή", που δημοσιεύτηκε το 1985.


Ίσως να το ‘βρα. Αλλά δε θα σας το πω. Γιατί τότε εσείς τι θα
ψάχνετε; 
                                                                                        (Διαθήκη)
 
"Τόσο φοβισμένος, που όταν μου έπαιρναν κάτι τους ευγνωμονούσα 
που μου άφηναν τουλάχιστον την ανάμνησή του".
                                                                           (Αυτοπροσωπογραφία)
 
"Ύποπτοι θαυματοποιοί που πυροβολούν τις λέξεις
και γίνονται πουλιά".
                                                                  (Ποιητές)

"Λυπηθείτε τους ποιητές που τους τρελαίνουν δυο δισεκατομμύ­ρια εκδοχές 
για έναν μοναδικό κόσμο".
                                                                                          (Η δύναμη των λέξεων)

"Ζούμε σ` ένα όνειρο που δε θα επαληθευτεί παρά μονάχα σ` ένα άλλο όνειρο, όμως τη νύχτα τ` άστρα έχουν πάντα κάτι συνταρακτικό να μας πουν".
                                                                                                        (Οι σάλπιγγες της Αποκαλύψεως)
"Γι` αυτό σου λέω, μην κοιμάσαι: είναι επικίνδυνο. Μην ξυπνάς:
θα μετανιώσεις".
                                                                              (Πείρα αιώνων)
Ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά για τον Τάσο Λειβαδίτη.

.
Ο Κώστας Καζάκος διαβάζει το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη "Aν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος"


Ηλεκτρονικό περιοδικό Poeticanet: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΑΣΟ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: