το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Θεατρικό αναλόγιο. Δημήτρη Χατζή "Το τέλος της μικρής μας πόλης"

η εικόνα προέρχεται από την ολιγοσέλιδη έκδοση του Π.Κ.Δ.Ι. και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων
"Δημήτρης Χατζής, 100 χρόνια από τη γέννησή του"
Ο Δημήτρης Χατζής γεννήθηκε στα Γιάννινα το Νοέμβριο του 1913. Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, συμμετέχοντας στον εορτασμό για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του, πραγματοποιεί παρεμβάσεις σε σχολεία της πόλης των Ιωαννίνων (σε 2 Δημοτικά, 4 Γυμνάσια και 2 Λύκεια), επιδιώκοντας να φέρει τους μαθητές σε επαφή με το έργο του γιαννιώτη συγγραφέα.
Το Γενικό Λύκειο Πεδινής, είχε τη χαρά και την τιμή να είναι ένα από τα δύο τυχερά Λύκεια που το επισκέφθηκαν την Παρασκευή, 11 Οκτώβρη 2013, πέντε ηθοποιοί (Αθηνά Τσικνιά, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Μιχάλης Μπίζιος, Μαρία Κατσουλίδη, Κυριάκος Μαρκάτος) και ο ηθοποιός - σκηνοθέτης Γιάννης Αναστασάκης. Μας διάβασαν, σε μορφή θεατρικού αναλογίου, δύο διηγήματα από τη συλλογή του Δ. Χατζή "Το τέλος της μικρής μας πόλης". Πρόκειται για τα διηγήματα "Ο Σιούλας ο ταμπάκος"  και "Η θειά μας η Αγγελική".
Mετά την ανάγνωση, ακολούθησε συζήτηση  με τους μαθητές και τους καθηγητές γύρω από το συγγραφέα και το έργο του.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ (1913-1981)
Βιογραφικό σημείωμα, Ενδεικτική Βιβλιογραφία, Εργογραφία (από το Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου).
η εικόνα προέρχεται από την ολιγοσέλιδη έκδοση του Π.Κ.Δ.Ι. και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων
"Δημήτρης Χατζής, 100 χρόνια από τη γέννησή του"
Ο τίτλος του βιβλίου "Το τέλος της μικρής μας πόλης" παραπέμπει στο έργο του Θόρντον Ουάιλντερ "Η μικρή μας πόλη", ένα έργο που γράφτηκε το 1938, υπήρξε πρωτοποριακό για την εποχή του και παρουσιάζει τη ζωή σε μια μικρή πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Δ. Χατζής γράφει αυτά τα διηγήματα στη διάρκεια της εξορίας του, προσπαθώντας να συνδέσει  τον εαυτό του με την πόλη που γεννήθηκε.  Παρόλο που μιλάει για ένα τέλος, έχει ελπίδα για τη ζωή, που την εναποθέτει στην ανθρώπινη καρδιά, στην εμπιστοσύνη του στον άνθρωπο. "Παντού γύρω μας υπάρχει μια ανθρώπινη καρδιά και μπορούμε να στηριχθούμε σ` αυτή", έλεγε ο Δ. Χατζής σε ένα γράμμα του προς μια ρωσίδα λογοτέχνιδα (από το βιβλίο "491 ΔΕΛΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ (1930-1975)".

Μια πρόταση για τη διδακτική της ποιητικής και της διακειμενικότητας του διηγήματος "Ο Σιούλας ο ταμπάκος",  στο περιοδικό ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ, τ. 115, 2004.


Το διήγημα "Η θειά μας η Αγγελική", είναι το μόνο διήγημα της συλλογής στο οποίο ο συγγραφέας φαίνεται ότι γνώριζε και ο ίδιος αυτό το πρόσωπο, την Αγγελική, μια γυναίκα γεμάτη απλοχεριά και καλοσύνη, ο καλός άγγελος της μικρής πόλης.
η εικόνα προέρχεται από την ολιγοσέλιδη έκδοση του Π.Κ.Δ.Ι. και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων
"Δημήτρης Χατζής, 100 χρόνια από τη γέννησή του"
Μπορεί το διάβασμα να είναι μια διαδικασία που ο καθένας απολαμβάνει κατά μόνας αλλά τέτοιου είδους παρεμβάσεις από ανθρώπους, που διαβάζουν κείμενα και ασχολούνται με την τέχνη του θεάτρου, αποκτούν νόημα, γιατί μπορούν να αποτελέσουν την αφορμή, για να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τον κόσμο της λογοτεχνίας. Ας ελπίσουμε ότι μ` αυτή την παρέμβαση  βοηθήσαμε όλοι να έρθουν οι μαθητές μας σε μια πρώτη επαφή με το έργο Δ. Χατζή και γενικότερα στο να μπει ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα που λέγεται  αγάπη για τη λογοτενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: