το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Προβολή του ντοκιμαντέρ "Σινασός: Τοπογραφία της μνήμης" στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

 Πρόσκληση και Δελτίο Τύπου
 

Πάλι τα ίδια και τα ίδια, θα μου πεις, φίλε.
Όμως τη σκέψη του πρόσφυγα τη σκέψη του αιχμάλωτου τη σκέψη
του ανθρώπου σαν κατάντησε κι αυτός πραμάτεια
δοκίμασε να την αλλάξεις, δεν μπορείς.


Γ. Σεφέρης
πηγή εικόνας

Δεν είναι εύκολο να κινηματογραφηθεί η μνήμη των λαών, ούτε η μεταμόρφωσή της σε προπαγάνδα, ειδικά όταν οι άνθρωποι ζουν υπό τη μόνιμη απειλή ενός πολέμου. Είναι ωστόσο την αλλοίωση αυτή της μνήμης στη συλλογική συνείδηση (της συμπάθειας και του μίσους, της αγάπης που γίνεται μίσος) που θελήσαμε να καταγράψουμε με την κάμερα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Να καταγράψουμε, μέσα από τις μαρτυρίες, τη σιωπή που δεν είναι ‒ακόμα‒ λήθη. Να βρούμε, μέσω της σκέψης και της ποίησης, τον πάντα δύσβατο δρόμο για αυτόν που έγινε ο ΄Αλλος. Η «Σινασός», για μας, είναι αυτή ακριβώς η προσπάθεια.

Τίμων Κουλμάσης, Ηρώ Σιαφλιάκη

Κριτικές

Η ταινία των δύο νέων σκηνοθετών αναφέρεται στην κοινή ζωή των Ελλήνων και των Τούρκων, πριν η πολιτική τους χωρίσει οριστικά. Ενα σημαντικό θέμα δεν αρκεί ωστόσο για ένα καλό ντοκιμαντέρ. Είναι απαραίτητη η δημιουργικότητα κι η ικανότητα να μπορείς να αιχμαλωτίσεις τη μαγική στιγμή όταν αυτή παρουσιάζεται μπροστά στην κάμερα. Αυτή η ταινία διαθέτει και τα δύο. Σε μια σκηνή μια ηλικιωμένη γυναίκα 80 χρονών διώχνει, με μια κίνηση όλο χάρη, τη σκόνη από το φόρεμά της ενώ χορεύει ένα χορό της χαμένης πατρίδας της. Εστω και μόνο για τη συγκεκριμένη σκηνή αξίζει να δεί κανείς αυτή την ταινία, σημάδι ενός ποιητικού κινηματογράφου που σπανίζει στις μέρες μας.

Tue Steen Muller, EDN (European Documentary Network)
 
Το ντοκιμαντέρ των Τίμωνα Κουλμάση και Ηρώς Σιαφλιάκη "Σινασός, τοπογραφία της μνήμης" επιχειρεί να προσεγγίσει την ιστορική μνήμη Ελλήνων και Τούρκων πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923. Η ταινία δεν ασχολείται με τις βίαιες στιγμές της ιστορίας- άλλωστε αυτές τις γνωρίζουμε - αλλά με την κοινή μνήμη των ανθρώπων στην κοινή τους πατρίδα. Πολύ καλή δουλειά που χειρίζεται ένα δύσκολο θέμα, όχι απλώς με ευπρέπεια, αλλά κυρίως με τόλμη.

Η ΕΠΟΧΗ - KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΕΡΖΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: