το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

"Ποιος τη ζωή μου…" του Μίκη Θεοδωράκη

  • η ζωή 
  • το έργο
  • τα τραγούδια
Γιάννενα: Πέμπτη, 18 Ιουλίου, Θέατρο Ε.Η.Μ., ώρα: 21:30 μ.μ.


"Είναι πιο ενδιαφέρουσα η ζωή του Θεοδωράκη από τη μουσική του; Πόσο ρεαλιστικός είναι ένας τέτοιος διαχωρισμός; Αν θεωρήσουμε ότι ένας καλλιτέχνης δεν έχει βιογραφία αλλά βιογραφία είναι το έργο του τότε στην προκειμένη περίπτωση σίγουρα δεν διαχωρίζονται. Αντιθέτως, συμπορεύονται και συνυπάρχουν γιατί η μουσική του Θεοδωράκη είναι ταυτισμένη με την ιστορία της σύγχρονης Eλλάδας και είναι αυτή που έντυσε μουσικά τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα έντονων και ταραγμένων περιόδων και τελικά, είναι η ίδια η ζωή του Θεοδωράκη.
Μια παράσταση, όπου μουσική,  τραγούδι και πρόζα αποτελούν ένα αρμονικό σύνολο χωρίς ρωγμές και κακοτεχνίες. Ο θεατής, τραγουδάει, αναπολεί, συγκινείται με τους συντελεστές να αποθεώνουν το κοινό και να αποθεώνονται. Η πρώτη σκηνή ξεκινά με την καταστροφή της Σμύρνης, η πρόσφυγας μάνα του Μίκη, ποτέ δε θα ξεχάσει. Και έπειτα η ζωή στην Ελλάδα, η γέννηση του Μίκη, λίγο μετά του αδελφού του Γιάννη, οι συνεχείς μεταθέσεις του πατέρα του σε όλη την Ελλάδα. Παρακολουθούμε την πολιτική κατάσταση της  Ελλάδας μέσα από τα Δεκεμβριανά, τον Εμφύλιο, τη δολοφονία Λαμπράκη, τις εξορίες, τη χούντα, δοσμένη με γλαφυρότητα και ευαισθησία, χωρίς να κουράζει..."

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Σενάριο-Σκηνοθεσία:  Θέμης   Μουμουλίδης
Σκηνικό: Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκούρου
Χορογραφίες: Αποστολία Παπαδαμάκη
Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Παπαζαχαριάκης
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Παραγωγή: Μιχάλης Αδάμ

Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αλεξάνδρα  Σακελαροπούλου, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ελισάβετ Μουτάφη, Χρήστος Πλαίνης, κ.α.
Τραγουδούν: Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα,  Κώστας Θωμαίδης, Άννα Λινάρδου.

1 σχόλιο:

Heliotypon είπε...

Η ζωή του Μίκη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, χωρίς να μπορώ να την συγκρίνω με τη μουσική του, μιά και είναι τόσο διαφορετικές έννοιες. Διάβασα το σχετικό βιβλίο και έχω ακούσει και τις αφηγήσεις του στο ΣΚΑΪ και καταγοητεύτηκα. Είναι και ο λόγος του εξαίσιος! Από τις σπάνιες προσωπικότητες!
ΥΓ: Χαθήκαμε...