το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Στρατής Τσίρκας, 30 χρόνια από το θάνατό του

"Γεννιέται στις 10/23 Ιουλίου ο Γιάννης Χατζηαντρέας, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Στρατή Τσίρκα, στο Κάιρο. Πρώτο παιδί της οικογένειας του Κωστή Χατζηανδρέα, ο οποίος είχε καταφύγει στην Αίγυπτο για να μην υπηρετήσει στρατιωτική θητεία στον τουρκικό στρατό και της Περσεφόνης Σταμαράτη, από τη Χίο, οι οποίοι στη συνέχεια θα αποκτήσουν άλλα τρία παιδιά (Μαρία, Νικόλας, Αλεξάνδρα). Η οικογένεια κατοικεί στην οδό Αμπντέλ Ντάγιεμ, στη λαϊκή, ελληνοαραβική συνοικία Αμπντίν, πτυχές της οποίας συχνά θα εκβάλλουν στο έργο του. Ανάλογα θα εμφανίζεται αργότερα και το Ράμλι, έξω από την Αλεξάνδρεια όπου ο μικρός Γιάννης περνά μαζί με τον παππού του Στεφανή τις διακοπές του".

Οι πληροφορίες προέρχονται από τον επετειακό ιστότοπο για τον Στρατή Τσίρκα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), όπου φιλοξενείται ένα μέρος της προσωπικής του βιβλιοθήκης, η οποία παραχωρήθηκε μετά από δωρεά της συζύγου του συγγραφέα, Αντιγόνης Χατζηανδρέα, το 1998.

Η φίλη Σοφία δημιούργησε ένα πανέμορφο κολάζ στο VUVOX με φωτογραφικό υλικό συνοδευόμενο από την υπέροχη μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: