το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Δεύτερο Διεθνές Συμπόσιο για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Πρέβεζας

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Δήμος Πρέβεζας και το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις συνδιοργανώνουν το Δεύτερο Διεθνές Συμπόσιο για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Πρέβεζας, που θα πραγματοποιηθεί στην Πρέβεζα, από 16 έως 20 Σεπτεμβρίου 2009, με σκοπό την παρουσίαση δεδομένων που έχουν προκύψει από την επιστημονική έρευνα για την ιστορία και τον πολιτισμό της Πρέβεζας, από την ύστερη βυζαντινή περίοδο έως τα μέσα του 20ού αιώνα (ιστορικά στοιχεία, λαϊκός πολιτισμός, αρχαιολογία, κοινωνία, οικονομία, ανθρωπογεωγραφία, αρχιτεκτονικό περιβάλλον, καλλιτεχνική δημιουργία, πηγές και αρχεία). Στο Συμπόσιο θα παρουσιαστούν ανακοινώσεις από διακεκριμένους Έλληνες και Ξένους εισηγητές.
Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής είναι η κ. Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα του Συμποσίου μπορείτε να το δείτε εδώ.













3 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Τι ανάσα που δίνει ακόμα και μόνο το άκουσμα τέτοιων συνεδρίων, πόσω μάλλον όταν γίνονται στην "περιφέρεια" ( τι άσχημη λέξη, ε;).
( Από'δω το πας, από 'κει το φέρνεις, σύντομα μας βλέπω να καταναλώνουμε τσιπουράκια στην Ήπειρο!)

Ειρήνη Λιβανού είπε...

Βλέπω πως εκεί επάνω πιάσατε νωρίς δουλειά! Η Ήπειρος βάζει τα γιαλιά στην "πρωτεύουσα".
(Μεταξύ μας,δεν είναι καθόλου άσχημη η "ιδέα" του Διονύση για τσιπουράκια στα Γιάννινα!)

Ε. Στάμου είπε...

Διονύση, Ειρήνη,
συμφωνώ μαζί σας ότι είναι πολύ σημαντικό γεγονός για τη μικρή, επαρχιακή πόλη της Πρέβεζας αυτό το Συμπόσιο. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην οργανωτική επιτροπή και ιδιαίτερα στην πρόεδρο κ. Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου, η οποία ξέρω ότι εργάστηκε πολύ σκληρά για τη διοργάνωσή του.

Πολύ ενδιαφέρουσες βρίσκω, μεταξύ των άλλων, και τις ανακοινώσεις για την Πρέβεζα στη νεοελληνική ποίηση και τον Καρυωτάκη, αφού η Πρέβεζα συνδέθηκε με τον Καρυωτάκη και αναδείχθηκε σε ποιητικό σύμβολο εξαιτίας της αυτοκτονίας του.

Παρεμπιπτόντως, διαβάζω εδώ ότι ο θάνατος του Καρυωτάκη δεν έχει καμιά ιδιαίτερη σχέση με την Πρέβεζα (δεν είχε δηλώσει εξάλλου ότι η ευτυχία του ήταν «ζήτημα ύψους»;) και ότι το ποίημά του "Πρέβεζα", που δημοσιεύτηκε μετά την αυτοχειρία του ποιητή, από τον αδελφό του, το 1930, στο περιοδικό "Νέα Εστία", είχε και δεύτερο αυτόγραφο με τον τίτλο "Επαρχία", που το έστειλε στον εξάδελφό του Κωνσταντίνο Δ. Καρυωτάκη και μάλλον έχει χαθεί.

Υ.Γ. Ελπίζω να μην μείνετε μόνο στις υποσχέσεις σε ...παρένθεση. Άντε, κάντε κάτι για να ξεφύγουμε λίγο από την ανία του γυρισμού.