το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ: ένας μεγάλος ποιητής ζει ανάμεσά μας

ΠΛΟΥΣΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ "ΟΔΟΥ ΠΑΝΟΣ"
ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ
ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπούρας

[...] Ο Γιώργος Χρονάς που διευθύνει εδώ και 28 χρόνια το "εργοτάξιο εξαιρετικών αισθημάτων" της "Οδού Πανός" αφιέρωσε ένα "εν θερμώ" τεύχος στον ποιητή που με τα ποιήματά του άγγιξε τον επαναστατικό παλμό μιας νεολαίας με ερωτική έξαρση. Ένα πλούσιο τεύχος με πολυποίκιλες συνεργασίες, πολύτιμες μαρτυρίες, ανέκδοτο υλικό, και πολλή-πολλή αγάπη. Γιατί κανένας σχολαστικός φιλόλογος δεν μπορεί να αγγίξει το έργο κανενός μεγάλου ποιητή με μόνα τα χειρουργικά εργαλεία της δουλειάς του.

Και για όσους σπεύδουν να προσαρμόσουν στα πιστεύω τους τον ανυπέρβλητο ποιητή - ακόμα και μετά το θάνατό του - η απάντηση πιστεύω πως βρίσκεται στις σελίδες αυτού του περιοδικού.

Διαβάστε το μετά μανίας και διαδώστε το, σαν φιλάνθρωπο, εποικοδομητικό ιό της
Ποίησης.

Με την ευκαιρία να πω ότι το ηλεκτρονικό περιοδικό critique.gr δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα από μία ομάδα νέων Ελλήνων κριτικών λογοτεχνίας που συναντήθηκαν στα εργαστήρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Αφού έκαναν "πολλές ασκήσεις «επί χάρτου»", όπως δηλώνουν, αποφάσισαν να «ανοίξουν τα φτερά τους» και να δοκιμαστούν πάνω σε παλαιότερα και νεότερα κείμενα.

"Χωρίς να λησμονούμε ποτέ την Ευαγγελική ρήση «μη κρίνετε ίνα μη κριθείτε» ερχόμαστε σήμερα εδώ στο www.critique.gr να καταθέσουμε τον αναγνωστικό οβολό μας, ελπίζοντας να συνεισφέρουμε, ο καθένας με τον τρόπο του, στην πρόσληψη της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας από ολοένα και πλατύτερο κοινό".

Απ` ό,τι διαβάζω ο Κωνσταντίνος Μπούρας, μέλος της συντακτικής επιτροπής του critique, συνεργάζεται και με τη συντακτική ομάδα του περιοδικού "ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΝΟΜΠΕΛ".

4 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλή μας Λίτσα,
Τα ραντάρ σου σε υπερδιέγερση, ανιχνεύουν τους χώρους των ενδιαφερόντων μας και συλλέγουν "ήχο και υλικό", που λέει και ο τροβαδούρος. Πολύ ενδιαφέρουσες και χρήσιμες οι πληροφορίες σου, σπεύδουμε να μάθουμε, να πλουτίσουμε.
(...αρκεί να μη μας ζητήσετε τους τόκους...) :-)

Κατερίνα Δε.Στα ΄Πα; είπε...

Γεια σου, αγαπημένο Λιτσάκι με το ποιοτικό έργο σου και τα μαθήματά σου!

Ειρήνη Λιβανού είπε...

Άλλο ένα ευχαριστώ!

Ε. Στάμου είπε...

Ωχ, Διονύση, πως λέμε ανιχνευτής ταλέντων, ανιχνευτής ψεύδους έτσι κι εγώ ανιχνευτής "ήχου και υλικού", ε; Πώς θα με ζωγράφιζες άραγε; Με κανέναν τορβά και ποντίκι;

Γεια σου, αγαπημένο Κατερινάκι με τις ωραίες φωτογραφίες σου. Θα τις αναρτήσω οσονούπω.

Ειρήνη μου εγώ σ` ευχαριστώ για την καλοσύνη και την προθυμία σου να μας βοηθήσεις. Όπως πάντα. Τελικά υπήρχαν δυσκολίες για την εκδρομή και δεν κανονίστηκε. Θα μας τα πείτε εσείς που θα πάτε στην έκθεση.