το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Κυριακή, 30 Αυγούστου 2009

Νέα σχολική χρονιά με "Ψηφιακή τάξη σε όλα τα γυμνάσια"

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά σε λίγες μέρες και το Υπουργείο Παιδείας, υλοποιώντας την Α΄ φάση της πράξης "Ψηφιακή τάξη" (που θα ενταχθεί και θα συγχρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση), ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, 120.000 περίπου μαθητές της πρώτης τάξης όλων των γυμνασίων της χώρας, θα πάρουν στα χέρια τους επιταγή αξίας 450 ευρώ για την αγορά φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή που θα αξιοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία. Υπολογιστές θα πάρουν και οι καθηγητές που θα υλοποιήσουν τη σχετική διαδικασία.


Οι μαθητές που θα λάβουν το κουπόνι θα μπορούν να το ανταλλάξουν με ένα Η/Υ αντίστοιχης αξίας. Το κουπόνι δεν ισχύει για υπολογιστές μεγαλύτερης αξίας και αν κάποιος γονιός θελήσει ν’ αγοράσει έναν Η/Υ αξίας π.χ. 1.000 ευρώ, καταβάλλοντας τη διαφορά, τότε αυτό δεν είναι εφικτό. «Η απόφαση αυτή είναι σύσταση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου», είπε στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, καθώς, όπως ανέφερε, στόχος είναι να προσφερθούν στους μαθητές εργαλεία και όχι κίνητρα για ανταγωνισμό ή διακρίσεις.
Μαζί με τους Η/Υ, το υπουργείο Παιδείας υπόσχεται να παραδώσει και τα πρώτα ψηφιακά βιβλία. Δεν πρόκειται για τα αποκαλούμενα e-books, αλλά για την παροχή όλων των βιβλίων των μαθημάτων του Γυμνασίου στους μαθητές σε μορφή αρχείων PDF.
Παράλληλα οι μαθητές θα παραλάβουν και εκπαιδευτικό λoγισμικό για τα μαθήματα της Α΄ Γυμνασίου. Το λογισμικό έχει εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και θα διανέμεται με κάθε Η/Υ. Οι προμηθευτές των Η/Υ σε κάθε πώληση υπολογιστή, θα «κατεβάζουν» το λογισμικό από συγκεκριμένη διεύθυνση που τους έχει δοθεί και θα το διανέμουν είτε με στικ μνήμης (memory sticks), είτε μέσω οπτικού δίσκου, είτε θ’ αποθηκεύεται στον σκληρό δίσκο του Η/Υ.

Πηγή:
Καθημερινή.

Με απόφαση του υπουργού Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλου, δύο τουλάχιστον μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος από τα τέσσερα που ορίστηκαν (Γεωγραφία, Ιστορία, Βιολογία /Φυσικές Επιστήμες, Μαθηματικά) θα διδάσκονται, από το επόμενο σχολικό έτος, και με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας. Οι εκπαιδευτικοί που θα διδάσκουν τα μαθήματα με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή θα είναι εκπαιδευτικοί της αντίστοιχης προς τα ανωτέρω μαθήματα ειδικότητας, που κατέχουν επιπλέον την πιστοποίηση του προγράμματος επιμόρφωσης Β΄ Επιπέδου εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση. Ελλείψει των ανωτέρω εκπαιδευτικών, μπορούν να διδάσκουν τα μαθήματα και εκπαιδευτικοί που κατέχουν γνώση πληροφορικής και χειρισμού Η/Υ.
Πηγή: esos

Δυστυχώς, η εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία δεν γίνεται με μεγαλόστομες εξαγγελίες που δεν πείθουν πλέον και κανέναν. Εκκρεμούν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, που τίθενται από την πλευρά των εκπαιδευτικών, οι οποίοι αποτελούν και τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς στην "καινοτόμο πρωτοβουλία". Ο συνάδελφος Γιάννης Σαλονικίδης διατυπώνει πολύ εύστοχες ερωτήσεις, ως στοιχεία έντονου προβληματισμού που αφορά στην ουσία του θέματος.
Βάλτε τώρα σ` αυτές τις εξαγγελίες και τα μέτρα που έρχονται για τη νέα γρίπη, τι να σκεφτεί κανείς, φαίνεται ότι θα ξεκινήσουμε τη νέα σχολική χρονιά πίνοντας διπλό το καφεδάκι με μπόλικο καϊμάκι.

11 σχόλια:

Ειρήνη Λιβανού είπε...

Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά! Όσο για τ' άλλα...τι του λείπει του ψωριάρη, φούντα με μαργαριτάρι! Από κινήσεις εντυπωσιασμού μπόλικες, από ουσία..τίποτα.
Πολλά πολλά φιλιά.

ΓΙΑΝΝΗΣΒΕΡ είπε...

Αν και της πρωτοβάθμιας, δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος για τα μελλούμενα...

Ε. Στάμου είπε...

Ειρήνη μου, πόσο χαίρομαι!
Επίσης, καλή σχολική χρονιά σε όλη την καταπληκτική παρέα σας! Και να σκεφτείς ότι ο μικρός μου, που θα πάει πρώτη γυμνασίου, νομίζει ότι τον περιμένουν ανοιχτές οι πύλες του σχολείου του μέλλοντος. Τί να του πω; Ότι αυτό το σχολείο δεν έχει μέλλον;
Πολλά πολλά φιλιά κι από μένα.

Καλή χρονιά και σε σας εύχομαι κύριε Γιάννη με ή χωρίς αισιοδοξία.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

( σα να μην πέρασε μια μέρα..)

Λίτσα, χαίρε!
Να με συμπαθάς που δε δικαίωσα τις προσδοκίες σου περί διαρκούς εξαφανίσεώς μου, αλλά ό,τι έλειψα έλειψα. Τώρα, με PC ή χωρίς, εδώ ξαναγυρνώ, στες γειτονιές τις ίδιες, να συνεχίσω να σας τυραννώ.

Ελπίζοντας πως σε ξαναβρίσκω γερή και δυνατή, ορεξάτη και παραγωγική, να ευχηθώ τα τετριμμένα πλην απαραίτητα για καλή δύναμη, αντοχή, πορεία στα δύσβατα εκπαιδευτικά μονοπάτια.
Και, βέβαια...καλές συνεργασίες, φιλενάδα!

Ε. Στάμου είπε...

Βρε καλώς τον!
Συχωρεμένος για την εξαφάνιση, ελπίζω να πέρασες καλά Διονύση μου να ξεκουράστηκες και να επέστρεψες ορεξάτος, με χιούμορ και καλή διάθεση, όπως πάντα. Ας ελπίσουμε ότι παρά τα τόσα που πληγώνουν και μας απογοητεύουν, εμείς θα συνεχίσουμε με κέφι και αισιοδοξία και ασφαλώς με νέες συνεργασίες. Κάτι έχω κατά νου... περιμένω να μάθω σε ποιο σχολείο θα είμαι φέτος.

Πολλούς χαιρετισμούς και ευχές σε όλη την παρέα και πολλά φιλιά.

Σοφία Παπαμιχαήλ είπε...

Αν και με μεγάλη καθυστέρηση, διαπιστώνω ότι επιστρέφεις ξεκούραστη και ... ορεξάτη. Πιστεύω να πέρασες καλά στις διακοπές σου. Όσο για τη νέα σχολική χρονιά, αναξάρτητα από τις καινοτομίες που υπόσχεται και τους κινδύνους που επιφυλάσσει, εύχομαι το καλύτερο για όλους μας.
Πολλά φιλιά.

Ε. Στάμου είπε...

Σοφία μου καλή, που είσαι παιδί μου; Χαθήκαμε για τα καλά. Ήμουν κυρίως Πήλιο, πέρασα πολύ όμορφα, να μπορούσα να μείνω λίγο ακόμα, τώρα είναι θαύμα εκεί ενώ εδώ βρέχει κάθε μέρα πάλι, αμάν πια. Σ` ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, εύχομαι και σε σένα καλή δύναμη και κέφι για τη νέα σχολική χρονιά.
Θα τα πούμε κι από κοντά (το εύχομαι-το ελπίζω). Έχει ένα συνέδριο στην Πρέβεζα (θα κάνω ανάρτηση όταν βρω χρόνο). Σκέφτομαι να παρακολουθήσω κάποιες ομιλίες του που μ` ενδιαφέρουν. Θα σε πάρω και τηλέφωνο.

Πολλά πολλά φιλιά Σοφία μου.

SPQR είπε...

ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΣ ΜΑΣ ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΩ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Α' . ΣΩΣΤΑ ;;;; ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ

Ε. Στάμου είπε...

Δεν το πιστεώ! Θα σε βάλω αμέσως στα ιστολόγιά μου. Δεν ήξερα ότι κυκλοφορούσες στο διαδίκτυο.
Μπράβο, μπράβο, ήσουν πολύ καλός μαθητής απ` την αρχή, τις έπαιρνες τις ΤΠΕ. Ό,τι θέλεις ασφαλώς, εδώ είμαστε πάντα.

Καλή χρονιά Βαγγέλη μου και θα τα λέμε τώρα, έτσι;

Υ.Γ. Άλλαξες σχολείο;

as eon είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
as eon είπε...

ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ποιος είναι;