το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Οδυσσέας Ελύτης, μια επέτειος



Επίγραμμα

Πριν απ' τα μάτια μου ήσουν φως.
Πριν απ' τον Έρωτα, έρωτας.
Κι όταν σε πήρε το φιλί
Γυναίκα.




13 χρόνια πέρασαν από το θάνατο του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη (18 Μαρτίου 1996).

Ο Ελύτης, τόσο απλός και τόσο σύνθετος ταυτόχρονα, κατάφερε να μιλήσει κατευθείαν στις καρδιές ανθρώπων που δεν είχαν ιδέα από ποίηση. Μίλησε για απλά, καθημερινά πράγματα, τη φύση, το φως, τον έρωτα, τη χαρά, τη λύπη, την Ελλάδα, τον πόλεμο, τη θλίψη. Κατάφερε να μας κάνει να ξυπνήσουμε απαλλαγμένοι από φόβους και σύγχρονα αδιέξοδα και αντικρύζοντας την ομορφιά που μας περιβάλλει μέσα από τη φύση, μέσα από την ελευθερία, μέσα από τον έρωτα να σκεφτούμε:

ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ

Το περιοδικό γραμμάτων και τεχνών ΒΑΚΧΙΚΟΝ στο τελευταίο τεύχος του Μαρτίου-Μαΐου 2009 δημοσιεύει άρθρο του Νίκου Μπίνου με θέμα "Οδυσσέας Ελύτης, μια επέτειος".


"Το Μονόγραμμα"

Ποίημα - σταθμός στη νέα ελληνική λογοτεχνία, είναι ίσως το πιο ερωτικό ποίημα του Οδ. Ελύτη. Γράφτηκε κατά τη διαμονή του στο Παρίσι (1969-1971). Η πρώτη έκδοση έγινε την άνοιξη του 1971 στις Βρυξέλλες σε χειρόγραφη μορφή.
Απαγγέλλουν ο Μίκης Θεοδωράκης και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου
κάτω από τους ήχους του "Adagio" του Μ. Θεοδωράκη, που γράφτηκε το `93 στην Αθήνα και ηχογραφήθηκε τρία χρόνια αργότερα με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Πετρούπολης, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.





"Η Ποίηση είναι το άλλο πρόσωπο της Υπερηφάνειας"

Δεν υπάρχουν σχόλια: