το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009

Ο Γιάννης Ρίτσος μέσα από τα μάτια των παιδιών

Αφιερωμένη στον Ποιητή της Ρωμιοσύνης, τον Γιάννη Ρίτσο, είναι η φετινή εκδήλωση, που ετοιμάζει το Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στις 21 Μαρτίου. Αυτή τη φορά οι πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά.

Ένας διαφορετικός τρόπος να γιορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης μπορεί και να είναι ένας ουσιαστικός τρόπος για να γιορταστεί η Ποίηση. Το Μουσείο Μπενάκη, ακολουθώντας μια γόνιμη πρόταση της Αγγελικής Κώττη, αποφάσισε να αφιερώσει την εφετινή εκδήλωση στον Ποιητή της Ρωμιοσύνης, δεδομένου ότι το 2009 έχει ανακηρυχθεί επίσημα και «Έτος Γιάννη Ρίτσου». Αλλά, επιπλέον, αποφάσισε να «εμπιστευτεί» την εκδήλωση σε ανθρώπους που ελπίζουμε όλοι και θα θέλαμε να είναι οι πραγματικοί αναγνώστες της ποίησης: στα παιδιά.

Η πρόσκληση που απηύθυνε το Μουσείο Μπενάκη σε δύο σχολεία που διαθέτουν blog, στο 6ο Λύκειο Καλλιθέας και το 10ο Λύκειο Πειραιά, και έχουν επιδείξει ένα ενδιαφέρον για το έργο του Γιάννη Ρίτσου, συνάντησε θετικότατη ανταπόκριση: μαθητές και των δύο σχολείων δούλεψαν με κέφι και αφιέρωσαν πολύ χρόνο για να καταλάβουν τον ποιητή, να αισθανθούν τον πολίτη και κατανοήσουν το έργο του Γιάννη Ρίτσου.

Η παράσταση
«Να είσαι ήλιος, να χαρίζεις φως»


Μαθητές δύο σχολείων συναντιούνται πρώτα στο διαδίκτυο και μετά από κοντά, στα σχολεία τους, επιχειρώντας να συνθέσουν μια εκδήλωση τιμής για τον Γιάννη Ρίτσο. Συγκεντρώνουν υλικό, το μελετούν, προτείνουν και επιλέγουν: ποιήματα και πεζά, τραγούδια, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο, μαρτυρίες, συνεντεύξεις, CD, ντοκιμαντέρ. Μέσα από εκεί θα περάσει η ζωή και τα οράματα του ποιητή. Μονεμβασιά, παιδικά χρόνια, αγώνες και εξορίες, ανθρώπινες σχέσεις, ποίηση, έρωτας και επανάσταση. Μια ζωή που περνά απ’ το σκοτάδι, ατενίζοντας πεισματικά το φως, για να το σπαταλήσει κατόπιν· χαρίζοντάς το.

Τα παιδιά συγκινούνται, μεταφέρουν το χτες στο σήμερα, στη ζωή τους, ετοιμάζουν με ενθουσιασμό την εκδήλωσή τους. Ζωγραφίζουν, απαγγέλλουν, φτιάχνουν ταμπλό με φωτογραφικό και εικαστικό υλικό, τραγουδούν, κάνουν γκράφιτι, βιντεοσκοπούν, οπτικοποιούν τα ποιήματα, δημιουργούν.

Ολοκληρώνοντας την πρόβα, έχει ολοκληρωθεί κι η παράσταση.

Μουσείο Μπενάκη
Κτήριο οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Τηλ. Πληροφοριών: 210 3453111


Πηγή: flash.gr

3 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Συμμετοχή στην εκδήλωση - κι αυτό είναι από τα πιο ευχάριστα - έχει και το Γυμνάσιο Λύκειο Χρυσοβίτσας Ιωαννίνων. Οι δυσκολίες συνεργασίας λόγω απόστασης ξεπεράστηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μ' αυτό έφτασε η συμμετοχή της Χρυσοβίτσας και με το χαρακτήρα ενός από τα πιο αγαπημένα ποιήματα του Ρίτσου ( "Πρωινό άστρο") οπτικοποιημένου με ιδιαίτερη ευαισθησία.
Αν η αναφορά του flash.gr δεν αναφέρει το σχολείο της Χρυσοβίτσας, αυτό συμβαίνει γιατί η συμμετοχή εξασφαλίστηκε αργά, όταν ήδη είχαν σταλεί τα δελτία τύπου.

Στην παράσταση, όταν θα παίζει το βίντεο της Χρυσοβίτσας, οι"μαθητές - ηθοποιοί θα κάθονται οκλαδόν γύρω από την τεράστια οθόνη του Μπενάκη, καθώς μια μαθήτρια θα συνοδεύει το οπτικοποιημένο ποίημα με αργή απαγγελία. Θα είναι μια από τις δυνατές στιγμές της παράστασης.

Ε. Στάμου είπε...

Γεια σου Διονύση με τις αναφορές σου.
Σ` ευχαριστούμε πολύ και για την πρόταση που μας έκανες και για την υποστήριξή σου γι αυτή την μικρούλα, ανεπαίσθητη συμμετοχή μας στην εξαιρετική εκδήλωση που ετοιμάσατε.
Διαβάζω στο Έθνος κι άλλες ωραίες εκπλήξεις που ετοιμάσατε, όπως ότι "ο Μανώλης Γλέζος αυτοπροσώπως θα απαγγείλει το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Γράμμα στον Ζόλιο-Κιουρί» το ερχόμενο Σάββατο, στην εκδήλωση που διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη".

Θα ήθελα να σου μεταφέρω τη χαρά και τις ευχές των μαθητών μου για καλή επιτυχία (σίγουρη και αδιαμφισβήτητη) και ότι περιμένουν φωτογραφίες και βίντεο.
(αλήθεια, το πήρες το μικρό βιντεάκι με τα παιδιά;)

Φιλιά απ` όλους μας.
Να είστε όλοι καλά.

Ανώνυμος είπε...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色