το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΕΝΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ


Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, στο Μέτσοβο, γιορτάζει φέτος τα εικοστά γενέθλιά της, τα οποία συμπίπτουν με τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννηση του ιδρυτή της, Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα.
Ο Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσας ίδρυσε το κοινωφελές Ίδρυμα Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, στο οποίο δώρισε τη σημαντικότατη συλλογή διακοσίων περίπου έργων ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα. Μαζί με τα έργα μεταβίβασε στο Ίδρυμα και το τριώροφο κτήριο της Πινακοθήκης που κτίστηκε ειδικά για να στεγάσει τη συλλογή του.
Η Πινακοθήκη εγκαινιάστηκε από τον ίδιο στις 27 Αυγούστου 1988. Από τότε μέχρι σήμερα τα έργα της μόνιμης συλλογής έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί σε αριθμό.
Η έκθεση "ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΕΝΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ", "συνδυάζει το στοιχείο της γιορτής, της μουσειολογικής πρόκλησης, του εικαστικού ενδιαφέροντος και της ζωντανής καλλιτεχνικής δημιουργίας". Καλλιτέχνες δημιούργησαν πρωτότυπα έργα τέχνης με θέμα την ίδια την Πινακοθήκη.
Βασικές νοηματικές ενότητες: Συμπόσια, Δωρητές Έργων Τέχνης, Χορηγοί, Η Πινακοθήκη και ο Τύπος κ.ά.

Ο Χάρτης, 2008
Σε ένα λαβύρινθο πληροφοριών και χρωμάτων, Ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης επινόησε έναν χάρτη των νοηματικών ενοτήτων της έκθεσης.

Ο Τύπος. Γραφή και ανάγνωση, 2008
Δύο αλληλοσυμπληρωματικά έργα του Τάκη Στεφάνου, που διερευνούν το ρόλο του Τύπου και την εικόνα που προβάλλεται μέσα από αυτόν για το έργο της Πινακοθήκης και του Ιδρυτή της.

"3.000.000 δένδρα"

Ο Μιχάλης Μανουσάκης, σε μια βαθύτερη συνομιλία με τον άνθρωπο Αβέρωφ, διερευνά τη σχέση του με τη φύση και με τον τόπο καταγωγής του. Ο τίτλος του έργου "3.000.000 δένδρα" παραπέμπει άμεσα στις αναδασώσεις που έγιναν στο Μέτσοβο με πρωτοβουλία του Αβέρωφ, την περίοδο 1956-1965. Η ένταξη προσωπικών αντικειμένων του ίδιου -το τσαρούχι του, η φωτογραφία του γάμου του, οι φωτογραφίες των γυμνών πλαγιών πριν φυτευτούν, το απόσπασμα από το μυθιστόρημά του "Η φωνή της Γης"- και το πάντρεμα όλων αυτών με εικόνες ερωτικής έντασης και καταπράσινα δέντρα και κλαδιά , παραπέμπουν στο πάντρεμα του Αβέρωφ με τη φύση, μια φύση που μεγαλουργεί και μεγαλώνει. Αυτό είναι και το κεντρικό μοτίβο του καλλιτέχνη:
Το ερωτικό παιχνίδι του ανθρώπου με τη φύση, μια πάλη επιβίωσης, υπερίσχυσης και προσφοράς.

Μη ρυπαίνεις, να ομορφαίνεις...


Περιβαλλοντική προστασία και εικαστική δημιουργία. Εγκατάσταση από πλαστικά απορρίμματα στην πλαγιά του λόφου, απέναντι από την είσοδο της Πινακοθήκης.

Είναι υπέροχο να υπάρχει σ` ένα μακρινό και πολύ ορεινό χωριό ένα τέτοιο δείγμα πολιτισμού. "...συνέχεια, δέσιμο με τις ρίζες, ιδέες αγάπης και πίστης - αυτά είναι η δύναμη της ζωής."

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2009

2 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

[ Είναι υπέροχο να υπάρχει σ` ένα μακρινό και πολύ ορεινό χωριό ένα τέτοιο δείγμα πολιτισμού. "...συνέχεια, δέσιμο με τις ρίζες, ιδέες αγάπης και πίστης - αυτά είναι η δύναμη της ζωής."]
Συμφωνώ απολύτως. Και μένα, όταν το είχα πρωτοεπισκεφτεί, πρώτα γι'αυτό με συγκίνησε και μετά για το ( ούτως ή άλλως καλοστημένο) υλικό της μόνιμης έκθεσής του.
Χρόνια του πολλά, λοιπόν, και ας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε τόπους μικρούς.

Ε. Στάμου είπε...

Είδα την έκθεση πρόσφατα. Καταπληκτική!!! Με εντυπωσίασε η ενότητα 3.000.000 δέντρα. Απολαυστικότατο όμως και το Κατώγι Αβέρωφ! Εμπνευστής και δημιουργός του επίσης ο ίδιος ο Αβέρωφ.