το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Λογοτεχνικά Βραβεία "Διαβάζω" 2012

Είναι ανάγκη στις εκατό στροφές στεναχώριας να παράγουμε και μία χαράς.  Δικαιοσύνη.
Οδ. Ελύτης, Ο κήπος με τις αυταπάτες

 Με τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Κήπο με τις αυταπάτες, σ` ένα χώρο μουσικής, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση με τίτλο «Λογοτεχνική και Ποιητική Συνάντηση στον Κήπο του Μεγάρου – Διαβάζω Ποίηση», το Περιοδικό Διαβάζω απένειμε στις 6 Ιουνίου 2012,  για 16η χρονιά, τα Λογοτεχνικά του Βραβεία, τα οποία για πρώτη φορά συνοδεύονταν και από εικαστικά έργα, μια ευγενική προσφορά του Μουσείου Φρυσίρα.
Μπασκόζος Γιάννης
"Είμαστε εδώ για να δώσουμε χώρο σε ό,τι δε συνιστά κόλαση" είπε ο Διευθυντής του περιοδικού κ. Γιάννης Μπασκόζος, επικαλούμενος τον  Ίταλο Καλβίνο και τον ήρωα του στις Αόρατες πόλεις, Μάρκο Πόλο, ο οποίος στην τελευταία παράγραφο του βιβλίου λέει ότι: "είτε θα γίνουμε μέρος αυτής της κόλασης είτε μπορούμε να προσπαθήσουμε και να μάθουμε να αναγνωρίζουμε ποιος και τι, μέσα στην κόλαση, δεν είναι κόλαση, και να του δώσουμε διάρκεια, να του δώσουμε χώρο".
  • Με το Βραβείο Ποίησης τιμήθηκε  ο κ. Γιώργος Μπλάνας, για την ποιητική του συλλογή Στασιωτικά 1-50  (Γραβριηλίδης). Ο κ. Μπλάνας αφιέρωσε το βραβείο "σε  όλους όσοι την προηγούμενη χρονιά έγραψαν έστω και ένα στίχο, επώνυμοι και ανώνυμοι, ιδιωτικά ή δημόσια. Όποιος και να αναλάβει τα ηνία της χώρας μετά τις εκλογές, είπε, εμείς πίσω του. Σε χλωρό κλαρί δεν πρέπει να μείνει.  Να γίνουμε ο εφιάλτης του. Το ταξικό συμφέρον των ποιητών είναι η γλώσσα και γλώσσα σημαίνει χορτασμένος και μορφωμένος λαός! 
(Όλα τα Βραβεία Ποίησης του περιοδικού Διαβάζω από το 1995-2012)
Ο θεσμός εμπλουτίστηκε με το Βραβείο Δοκιμίου το 2002.
(Όλα τα Βραβεία Δοκιμίου του Περιοδικού Διαβάζω από το 2002-2012)
  • Με το Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας τιμήθηκε ο κ. Κώστας Παπαγεωργίου, για το πεζογράφημά του  Το νερό   (Κέδρος).
(Όλα τα Βραβεία Διηγήματος του περιοδικού Διαβάζω από το 1995-2012)
  • Με το Βραβείο Μυθιστορήματος (είναι η κατηγορία που "κερδίζει τις εντυπώσεις" είπε σε συνέντευξή του ο κ. Μπασκόζος,  "αν και υπάρχει τα τελευταία χρόνια πολύ ενδιαφέρον για το δοκίμιο και για τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς"),  τιμήθηκε ο κ. Αλέξης Πανσέληνος, για το μυθιστόρημά του Σκοτεινές επιγραφές (Μεταίχμιο). Ο κ. Πανσέληνος μίλησε για την αξία της Τέχνης  που, όπως είπε, αποτελεί το μόνο τομέα στην Ελλάδα στον οποίο παρατηρείται πρωτογενές πλεόνασμα, με την ελπίδα να το καταλάβουν αυτό και όσοι μας κυβερνούν.
(Όλα τα Βραβεία Μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω από το 1995-2012)  
  • Με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα τιμήθηκε ο κ. Γιώργος Μητάς, για τις Ιστορίες του Χαλ (Κίχλη).
(Όλα τα Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα του περιοδικού Διαβάζω από το 1995-2012)
  • Με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή τιμήθηκε ο κ. Γιάννης Δούκας, για την πρώτη ποιητική του συλλογή Στα μέσα σύνορα (Πόλις).
ΝΕΟ Βραβείο θεσμοθετήθηκε από το Δήμο Άνδρου, στη μνήμη του Νίκου Θέμελη.
Θα απονεμηθεί στη συγγραφέα, Αλεξάνδρα Δεληγιώργη για το βιβλίο της Τρυφερός σύντροφος (Άγρα), στην Άνδρο, στις 20 Αυγούστου.

  Δείτε το βίντεο και όλα τα βραβεία

Περισσότερες πληροφορίες για την θεσμοθέτηση των  Λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού "Διαβάζω" στη σελίδα του ΕΚΕΒΙ

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης δείγματα της "καβαφογενούς" ποίησης διάβασαν σε ελληνική μετάφραση οι ποιητές Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Τίτος Πατρίκιος, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, καθώς και ο Δημήτρης Μαρωνίνης. Την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και ποιητής Νάσος Βαγενάς.

Eugène Ionesco

πηγή εικόνας
Η πολιτική χωρίζει τους ανθρώπους, αφού τους ενώνει μόνον εξωτερικά, με την επαφή των τυφλωμένων φανατικών.  Ο φανατισμός είναι τύφλωση, η κουλτούρα και ειδικότερα η τέχνη μας συνενώνουν όλους στην κοινή μας αγωνία, η οποία συνιστά τη μόνη δυνατή αλληλεγγύη, την αλληλεγγύη της υπαρξιακής και μεταφυσικής μας ενότητας. Η τέχνη μας βυθίζει στο κέντρο του άφατου μυστηρίου, η τέχνη, το μόνο σύστημα ζωής και έκφρασης που μάς λέει σχεδόν ό,τι δεν μπορεί να λεχθεί, το άλεκτο. Ταυτόχρονα, ενώνοντας την κοινή μας επιθυμία για επιστροφή, με τον εαυτό μας και την ατομική μας ζωή, δείχνοντάς μας, την ίδια στιγμή, πώς γίνεται ο κόσμος, μας οδηγεί ως αυτό που απομένει ακόμα να γίνει ή σ' αυτό που δεν μπορεί να γίνει πια. Επομένως, η τέχνη λέει το «άλεκτο». Όταν όλα θα έχουν ειπωθεί, θα ανήκουμε σε άλλους καιρούς...
(από το αφιέρωμα του νέου τεύχους του περιοδικού poema στην Ποίηση με πολιτική ανάγνωση)

Δεν υπάρχουν σχόλια: