το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012

Εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη από το Γενικό Λύκειο Πεδινής


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

(πατήστε κλικ πάνω στην εικόνα για να δείτε καλά την πρόσκληση και το πλήρες πρόγραμμα)


Το Γενικό Λύκειο Πεδινής σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει με τίτλο
«Ελύτης και Εκπαίδευση»
την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 12:00π.μ. στην αίθουσα Τελετών του σχολείου.
Προσκεκλημένος ομιλητής ο συγγραφέας
κ. Νικήτας Παρίσης με θέμα:

«Ο αίθριος και ο στοχαστικός Ελύτης»

Ο κ. Νικήτας Παρίσης κατάγεται από τη Σκιάθο. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σταδιοδρόμησε στην ιδιωτική εκπαίδευση ως καθηγητής και ως διευθυντικό στέλεχος. Σήμερα, είναι Σύμβουλος γλωσσικών μαθημάτων στα Εκπαιδευτήρια Δούκα.
Έχει δημοσιεύσει, σε περιοδικά και εφημερίδες, πολλές μελέτες για τη νεότερη ποίηση και πεζογραφία. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφών.
 Από τα βιβλία, που κατά καιρούς έχει γράψει, σημειώνονται εδώ τα πιο πρόσφατα:

ð   Κριτικές δομικές, Δόμος 1987
ð   Μελέτες – Αναγνώσεις: Ποίηση – Πεζογραφία, Πατάκης 1992
ð   Λεξικό λογοτεχνικών όρων (από κοινού με τον Γιάννη Παρίση), ΟΕΔΒ 1999
ð   Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Τρία διηγήματα: Το μοιρολόγι της φώκιας, Όνειρο στο κύμα, Πατέρα στο σπίτι, Αναζήτηση της αφηγηματικής λογικής, Μεταίχμιο 2001
ð   Κ. Π. Καβάφης, Σχόλια σε ποιητικά κείμενα, Δοκίμιο ερμηνευτικής ανάγνωσης, Μεταίχμιο 2003
ð   «Και με φως και με θάνατον», Επτά μελετήματα για τον Οδυσσέα Ελύτη, Μεταίχμιο 2005
ð   Τα κόκκινα στραγάλια, Δεκατρία διηγήματα, Μεταίχμιο 2008
ð   Θα  `ναι νύχτα και Αύγουστος, διηγήματα, Δόμος 2010

Η εκδήλωσή μας τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό του έτους Ελύτη, που πραγματοποιείται αποκλειστικά σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη


Να αναφέρουμε, με την ευκαιρία, ότι  ένας "από τους καρπούς της πρόσφατης εκδοτικής συγκομιδής για το έργο του Οδυσσέα Ελύτη" με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του, είναι το λεύκωμα με τον τίτλο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ: Ο ΝΑΥΤΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ. Παρουσίαση του βιβλίου κάνει ο Ευρυπίδης Γαραντούδης στο άρθρο του Ο Ελύτης παρών στο παρόν μας, στο 25ο τεύχος του περιοδικού The Athens Review of  Books.

6 σχόλια:

Βάσω είπε...

Πολύ δύσκολη η ώρα, Λίτσα μου. Γιατί πρωί;

Ε. Στάμου είπε...

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα γίνει πρώτα μάθημα στη Β΄ Λυκείου και μετά ενδοσχολική εκδήλωση, γι` αυτό είναι και πρωί Βάσω. Μόνο αν κάποιος έχει τελειώσει το μάθημά του μπορεί να την παρακολουθήσει.
Για να οργανώσεις μια εκδήλωση στην αίθουσα της Ακαδημίας θέλεις ένα σωρό λεφτά. Πού να τα βρούμε Βάσω μου; Ήδη έχω βάλει από την τσέπη μου αυτά που μου "περισσεύουν" από τις περικοπές.
Την επίσκεψη του κ. Παρίση χρηματοδοτεί το ΕΚΕΒΙ.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Ωραία πράγματα. Ευτυχή τα παιδιά που έχουν δίπλα τους ανθρώπους που τους δίνουν ευκαιρίες - τέτοιες και άλλες. Και ευτυχή τα σχολεία που έχουν πόρτες ανοιχτές στην κοινωνία και τη γνώση.
Χαιρετισμούς

twinkle είπε...

Καλή επιτυχία!!!
Η δική μας εκδήλωση για τον Ελύτη είναι αύριο. Έχουμε δανειστεί το υλικό του ΕΚΕΒΙ, ζωγράφισαν τα παιδιά και παράλληλα εχουμε αναγνώσεις ποιημάτων, οπτικοακουστικό υλικό, κλπ. Για να δούμε!!!
Πολλά χαιρετίσματα από τη Σίφνο

Ε. Στάμου είπε...

Ναι Διονύση μου, είμαστε πολύ ευτυχείς που μας έδωσε την ευκαιρία ο κύριος Παρίσης να τον έχουμε κοντά μας, να τον παρακολουθήσουμε να διδάσκει στην τάξη, να μιλάει στο βήμα, να μοιραστούμε τα κέρδη της συντροφιάς του.
Είναι ένας εμπνευσμένος και ακούραστος Δάσκαλος που με το λόγο και τη διεισδυτική ματιά του ειδικού μπορεί να δημιουργήσει "ευαίσθητες και υποψιασμένες αναγνωστικές συνειδήσεις", όπως ο ίδιος γράφει.

Πάνω απ` όλα είναι ένας πολύ ζεστός και φιλικός άνθρωπος.
Φιλιά

Ε. Στάμου είπε...

twinkle

Καλή επιτυχία και σε σας καλοί μας φίλοι από τη Σίφνο και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας και τη δουλειά σας. Ευχόμαστε να έχετε κι εσείς τα κέρδη τα δικά μας!
Χαιρετισμούς κι από δω.