το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

"Ν. Καζαντζάκης - Ο. Ελύτης: εκλεκτικές συγγένειες" του Γιώργη Γιατρομανωλάκη

Σχέδιο εξωφύλλου:
ο Νίκος Καζαντζάκης
από τον Κωνσταντίνο Παπαμιχαλόπουλο

Στο 19ο τεύχος (Ιούνιος 2011) της Athens Review of books (Αθηναϊκή Επιθεώρηση του Βιβλίου), o Γιώργης Γιατρομανωλάκης, ομότιμος καθηγητής κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, γράφει για τις "εκλεκτικές συγγένειες" των Νίκου Καζαντζάκη και Οδυσσέα Ελύτη.
"Το έργο τους, η ιδιοσυγκρασία τους, η φιλοσοφία τους και η στάση τους γενικότερα προς τη ζωή δεν ενθαρρύνει πολλούς συσχετισμούς. [...] Ωστόσο,  μια προσεκτική και απροκάλυπτη συνεξέτασή τους αποκαλύπτει πως οι δύο συγγραφείς συγγενεύουν  έως κάποιο βαθμό ή τουλάχιστον, βρίσκονται σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παραλληλία. Αυτή η εκλεκτική σχέση ομολογείται και από τον ίδιο τον Ελύτη. [...] όταν λ.χ. σε  συνέντευξή του στην Καθημερινή το 1975, αναφερόμενος σε δύο ανέκδοτα εισέτι έργα του λέει: "Τα `χω αρχίσει πριν δέκα χρόνια. Το ένα είναι η Μαρία Νεφέλη, που δείχνει, θα έλεγα, τον κόσμο μου απ` την ανάποδη.  Και το άλλο, ο Μικρός Ναυτίλος, κάτι που θα είναι για μένα ό,τι ήταν η Ασκητική για τον Καζαντζάκη, αλλά, φυσικά, σε τελείως διαφορετική μορφή".

3 σχόλια:

Ἅ λ ς είπε...

σας ειπα οτι ειχα παει στο αφιερωμα εδω στο πνευματικο κεντρο ιωαννινων για τον ελυτη;;
ησασταν; πόλυ ωραίο! αν και κρατησε αρκετή ώρα..

Ε. Στάμου είπε...

Εγώ Ειρήνη παρακολούθησα το αφιέρωμα "Με το λύχνο του άστρου" στην αίθουσα της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας στις 4 Μαΐου. Ήταν εδώ η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο Γιώργος Κουρουπός και Σπύρος Σακκάς. Πήγες σ` αυτό;
Καλή επιτυχία στην εξεταστική.

Ἅ λ ς είπε...

4 μαίου ε; μπα, όχι..! δεν ημουν εδώ :/

ευχαριστω!!!!