το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

21η Δεκεμβρίου: η πιο μακριά νύχτα του χρόνου

για το Βόρειο Ημισφαίριο, γιατί για το Νότιο Ημισφαίριο αυτή είναι η μικρότερη νύχτα του χρόνου και η αρχή του καλοκαιριού.
Αλλά και ολική έκλειψη σελήνης , αργά το βράδυ για την Βόρεια και Κεντρική Αμερική. Δείτε μια κινούμενη απεικόνιση της έκλειψης εδώ: http://shadowandsubstance.com/
(πηγή: Πλανητάριο Θεσσαλονίκης)

το φεγγάρι και τ` αστέρια απόψε

και τ` άστρα με νεύσεις βλεμμάτων
αγάπην ποθούντα κρυφήν
φιλούν την ιδίαν μορφήν
επί των υδάτων

Γ. Βιζυηνός "Εαρινή εσπέρα"

Η φιγούρα του Ταύρου ρουθουνίζει στο νυχτερινό αέρα στα νότια με το σπινθηροβόλο κόκκινο μάτι του, τον Aldebaran ή Λαμπαδία.
Και πιο κάτω είναι η ζώνη του Ωρίωνα, του πιο μεγαλοπρεπή απ` όλους τους αστερισμούς. Ο Ησίοδος τον ονομάζει "σθεναρό" και αναφέρει ότι το μεσουράνημά του συμπίπτει με το κρύο και τις βροχές του Δεκέμβρη.
"Όταν οι Πλειάδες, τρέχοντας να ξεφύγουν από τη δύναμη του φοβερού Ωρίωνα, πέφτουν στο μαύρο πέλαγος, τότε κάθε λογής αγέρηδων λυσσομανάει το φύσημα". (Μετ. Π. Λεκατσάς).



O ανατολικός νυχτερινός ουρανός στα Ιωάννινα, την Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010, στις 20:16 μ.μ. Η εικόνα περιλαμβάνει και καλλιτεχνική απεικόνιση των αστερισμών. Δημιουργήθηκε με το δωρεάν ανοιχτό λογισμικό Stellarium.

5 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Πάντα αυτό το ιστολόγιο φλέρταρε με την αστρονομία.
Πάντα γνωρίζοντας πως οι μέρες αρχίζουν και μεγαλώνουν αισθανόμουν μιαν ανομολόγητη ( τώρα φανερώθηκε..) ευφορία θερινού ονείρου, μέσα στο χειμώνα.
Άβυσσος..( Κυριολεκτικά και μεταφορικά!)

Ε. Στάμου είπε...

Σεβντάς είν` αυτός Διονύση μου, έρωντας, που λέει κι ο Παπαδιαμάντης.
Εγκατέστησα ένα ψηφιακό πλανητάριο στον υπολογιστή μου και αισθάνομαι πλέον μια "ανομολόγητη ευφορία αστρικού ονείρου". Κοίτα μια εικόνα που πρόσθεσα πριν λίγο. Μπορεί να έχουμε συνέχεια βροχή, ομίχλη και συννεφιά αλλά... ποιός νοιάζεται τώρα πια, έ;
Τρέλα μεγάλη.

dreamteamk9 είπε...

Σεβντάς και για μένα το διάστημα, Λίτσα!
Όμορφες γιορτές να περάσεις!

sofia είπε...

Χρόνια Πολλά , Λίτσα. Όταν ήμουν μικρή , ανάμεσα στ΄άλλα ήθελα να γίνω και αστρονόμος. Έφταιγε που κοιμόμουν τα καλοκαίρια στην ταράτσα και χάζευα στον ουρανό.

Ε. Στάμου είπε...

Σταματία, Σοφία, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές.

Χρόνια Πολλά!

Να περάσετε κι εσείς όμορφα, εύχομαι.
Σοφία, ας βρεθούμε αυτά τα Χριστούγεννα. Από `κει που είσαι εσύ, όλα φαίνονται πολύ πιο φωτεινά!
Πολλά φιλιά