το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ "Της πατρίδας μου πάλι ομοιώθηκα"


Η ταινία "Της πατρίδας μου πάλι ομοιώθηκα" αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική παρουσίαση του βραβευμένου με το Νόμπελ Λογοτεχνίας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.
Προβλήθηκε από την ΕΡΤ και τη Σουηδική τηλεόραση, την ημέρα της απονομής στη Στοκχόλμη του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979.
Για πρώτη φορά ο Ελύτης μίλησε στην τηλεόραση για τη ζωή και το έργο του και αποκάλυψε πως προήλθε το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Ελύτης (το όνομά του ήταν Αλεπουδέλης).
  • Ελ-, "οι λέξεις που άρχιζαν από ελ (Ελλάδα, ελπίδα, Ελένη, ελευθερία), πάντοτε μου ασκούσαν μια μαγεία..."
  • -υ-, "για μένα το γράμμα υ είναι το πιο ελληνικό γράμμα..."
  • -της, "χρειαζόμουν μια κατάληξη που να είναι και λίγο αρχαιοπρεπής..."
Ο ποιητής εξηγεί την οικειότητα του με τη θάλασσα,

"η καταγωγή μου είναι από τη Λέσβο, γεννήθηκα στην Κρήτη και προπαντός πέρασα τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων στις Σπέτσες, έχω την εντύπωση πως σ` όλη μου τη ζωή όταν άνοιγα ένα παράθυρο έβλεπα τη θάλασσα...η μοναδικότητα της φυσιογνωμίας της Ελλάδας είναι θαλασσινή, είναι το σύμπλεγμα στεριάς και θάλασσας...",

μιλά:
  • για τα παιδικά του χρόνια, τη φοιτητική του ζωή, το ελληνικό τοπίο, τις επιρροές που δέχθηκε από τον υπερρεαλισμό,
  • για τη διαφάνεια μέσα στη ποίηση του "που είναι άμεσος συνέπεια του φωτός όπως παρουσιάζεται στην Ελλάδα και του μυστηρίου της ζωής που δεν είναι απλώς μία σκηνοθεσία, όπως μας παρουσιάζεται πολλές φορές στη δυτική αντίληψη, αλλά είναι αυτό που μένει μυστήριο και μέσα στο απόλυτο φως".
Ιδιαίτερες αναφορές κάνει ο Ελύτης στους ποιητές της γενιάς του ’30 και ειδικότερα στη βοήθεια που δέχθηκε από τον Εμπειρίκο ("αντιπροσώπευε την τρέλα") και τον Σεφέρη ("αντιπροσώπευε τη σωφροσύνη").

Δίνει μια πλήρη ερμηνεία του όρου της ελληνικότητας λέγοντας ότι για `κείνον είναι "ένας τρόπος να βλέπεις τα πράγματα". Εκφράζει τις ανησυχίες του για τον κίνδυνο που διατρέχει η ελληνική παράδοση στις μέρες μας. Ακόμα μιλά για τη λυρική ποίηση, τον Αρχίλοχο, τον Αλκαίο και περισσότερο για τη Σαπφώ που την χαρακτηρίζει φαινόμενο.

Αναλύει τις σύγχρονες ελληνικές ποιητικές παραδόσεις, μιλά για τη συμβολή του Σολωμού και του Κάλβου στην ανάπτυξη της ποίησης, εξηγεί τους λόγους που κέντρισαν το ενδιαφέρον του για να ασχοληθεί με το έργο του Παπαδιαμάντη και την επιδίωξη του "να συνδυάσει την φυσιοκρατική παράδοση που είχε από τους Αιολείς με την έννοια της αγιότητας που έχει η Ορθοδοξία".

Τέλος, αφηγείται πώς εμπνεύστηκε και συνέθεσε το κορυφαίο έργο του "Άξιον Εστί" και μιλά για τη συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη και τη μελοποίηση του ποιητικού έργου.

"Η ταινία γυρίστηκε στο σπίτι του ποιητή στην Αθήνα και σε χώρους που έζησε και κρατά ζωντανούς στη μνήμη του. Υπάρχουν ακόμα κινηματογραφικές αναφορές στο χώρο του Αιγαίου που τόσο καθοριστικό ρόλο έπαιξε στη διαμόρφωση της ποιητικής του Ελύτη. Στην ταινία μιλούν επίσης, ο Κίμων Φραίερ μεταφραστής του ποιητικού του έργου και ο κριτικός Ευγένιος Αρανίτσης".

Παραγωγός: ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Σκηνοθέτης: Καριπίδης Γιώργος

Πηγές: Αρχείο Κρήτης, ΕΡΤ Ψηφιακό αρχείο, ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ.

Οδυσσέας Ελύτης (2 Νοεμβρίου 1911 - 18 Μαρτίου 1996)
13 χρόνια από το θάνατό του


7 σχόλια:

Κατερίνα δε 'στάπα; είπε...

Εσείς οι καθηγητές, έχετε ανεβάσει πολύ το επίπεδο των blogs Λίτσα μου! Μπράβο σας! Σας πήρα με την σειρά απόψε και σε λίγο χρόνο, παραμορφώθηκα!
Να είστε καλά!

xrysomyga είπε...

Σ` ευχαριστώ Κατερίνα μου κι από `δω. Η σκέψη μου είναι να δημιουργήσω μια μικρή ταινιοθήκη για το μάθημα της λογοτεχνίας στη Β΄ λυκείου και αρχίζω να επιλέγω και να συγκεντρώνω το υλικό μου. Θέλει δουλειά πολλή.
Καληνύχτα.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Αν είναι συγκεντρώνοντας υλικό για την ταινιοθήκη σου να κάνεις τέτοιες αναρτήσεις, να συγκεντρώσεις, Λίτσα μου, να συγκεντρώσεις.

xrysomyga είπε...

Θα προσπαθήσω Διονύση μου, θα προσπαθήσω.

Vicky Loras είπε...

Καλησπέρα κυρία Λίτσα και συγχαρητήρια και πάλι για το ιστολόγιό σας! (Ας χρησιμοποιήσω την ελληνική λέξη!) Εκπληκτικό το άρθρο σας και ομολογώ ότι δε γνώριζα από πού προήλθε το όνομα του Ελύτη, όπως και πολλά άλλα! Και πάλι συγχαρητήρια και μπράβο σας!

Ε. Στάμου είπε...

Γεια σου κι από δω Βίκυ μου. Χαίρομαι πάρα πολύ για την επανασύνδεσή μας. Ίσως διαδικτυακά λέμε περισσότερα απ` ό,τι ζωντανά. Διάβαζα το άρθρο σου για τον Martin Luther King. Εξαιρετική η δουλειά σου κι εκεί, όπως πάντα. Σε έλληνες μαθητές διδάσκεις;

Vicky Loras είπε...

Κι εγώ χαίρομαι πάρα πολύ που επικοινωνούμε! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα ωραία σας λόγια. Διδάσκω σε παιδάκια από όλο τον κόσμο, γιατί το σχολείο είναι διεθνές και χρησιμοποιούνται τα Αγγλικά μόνο. Έχουμε μια μαθήτρια Ελληνίδα αλλά τα υπόλοιπα παιδάκια είναι από όλο τον κόσμο: από την Ολλανδία, Κολομβία, Αμερική, Αγγλία, Ρωσία...είναι πολύ ωραία, γνωρίζεις πολλούς πολιτισμούς!Πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι θα φτιάξετε ταινιοθήκη και μπράβο σας για την πρωτοβουλία σας. Αγαπάτε πολύ την εκπαίδευση και τα παιδιά και αυτό φαίνεται από τη δουλειά σας! Καλό απόγευμα!