το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Νίκος Χουλιαράς. Ο Ηπειρώτης Λογοτέχνης, Εικαστικός Καλλιτέχνης, Μουσικοσυνθέτης, Τραγουδιστής

Παρακολουθώ τα καταπληκτικά βίντεο που ανεβαίνουν στο youtube, εδώ και λίγες μέρες, από τον Ναπολέοντα Ροντογιάννη με τραγούδια του ηπειρώτη λογοτέχνη, εικαστικού καλλιτέχνη, μουσικοσυνθέτη και τραγουδιστή
Νίκου Χουλιαρά
.

Να πω λοιπόν, με την ευκαιρία, ότι ο Νίκος Χουλιαράς γεννήθηκε το 1940 στα Γιάννενα. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ζωγράφους.
Από το 1965 γράφει μουσική και υπήρξε πρωτοπόρος του Νέου Κύματος. Φιλοτέχνησε ακόμη εξώφυλλα βιβλίων και δίσκων. Ήταν επίσης ο πρώτος που έκανε διασκευές δημοτικών τραγουδιών και παρουσίασε τα ηπειρώτικα στο κοινό της Αθήνας.
Εξέδωσε 15 λιγοτεχνικά βιβλία και πέντε βιβλία για τη ζωγραφική του.
Το 1979 τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο στη Διεθνή Έκθεση της Λειψίας για το καλύτερα σχεδιασμένο βιβλίο στον κόσμο. Το 1983 με το Γ΄ βραβείο στην ίδια Έκθεση.
Το 2007 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

Τα βιογραφικά του στοιχεία προέρχονται από την ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για την εκδήλωση που θα γίνει προς τιμήν του στις 20 Νοεμβρίου 2009 στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής. Είναι αναρτημένη στο site "ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ" όπου, εκτός των άλλων, θα βρείτε και έναν φάκελο με 33 τραγούδια του ανεβασμένα στο YouTube. Διάλεξα μερικά που μ` αρέσουν πολύ.







"Και μέσα σ’ αυτό το κύμα κακοκαιρίας των ψυχών, που θα `λεγε κι αν υπήρχε ειδικός μετεωρολόγος, όλο και λιγότεροι άνθρωποι ουσιαστικοί έχουν θέση".

(από συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΒΗΜΑgazino, στις 24 Σεπτεμβρίου 2006).

2 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Δυστυχώς, στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει, Λίτσα το "άμα δεν παινέσεις το σπίτι σου..", γιατί ο Χουλιαράς είναι εθνικός:-)
( Και ναι:τι ωραία ανάρτηση..)

Ε. Στάμου είπε...

Το δυστύχημα είναι πως από πολλά απ` αυτά που γίνονται για «το σπίτι μας» λείπουμε και μας λείπουν, Διονύση μας. Κρατάμε όμως στη μνήμη μας όλα τα σημαντικά που αγαπήσαμε κι ας φθίνουν με το χρόνο. Το θέμα είναι να τα βρίσκεις με τον εαυτό σου και με τη ζωή.

Ολόκληρη ζωή δε φτάνει
να μάθεις τι `ναι αυτό που θες.
Το αύριο δεν θα σου κάνει
όπως δεν σου `κανε το χτες
και η ζωή δεν θα σου φτάνει.

Αμ εσύ τι θαρρείς έτσι, χωρίς στίχους του θα σε άφηνα;