το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Μια "επιστημονική γιορτή" για την Πρέβεζα

Η ανάρτηση αφιερώνεται στη φίλη μου Μαρίνα
για τις ώρες που θα ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων




2ο Διεθνές Συμπόσιο για την Ιστορία
και τον Πολιτισμό της Πρέβεζας

Δελτίο Τύπου

η αίθουσα του Συμποσίου

Αν το 1ο Συμπόσιο για την Ιστορία της Πρέβεζας (1989) έβγαλε την Πρέβεζα από την επιστημονική αφάνεια και έδωσε έναυσμα για την εκπόνηση επιστημονικών μελετών, από άρθρα μέχρι διδακτορικές διατριβές, το 2ο Διεθνές Συμπόσιο για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Πρέβεζας (Πρέβεζα, 16-20 Σεπτεμβρίου) απέδειξε ότι η Πρέβεζα έχει και Ιστορία και Πολιτισμό.
Ο αριθμός των ανακοινώσεων και η ποικιλία των θεμάτων κατέδειξαν ότι θα μπορούσαν την επόμενη φορά να οργανωθούν ανάλογα Συμπόσια σε πιο εξειδικευμένους επιστημονικούς τομείς (π.χ. η Πρέβεζα κατά την Ενετοκρατία ή την Οθωμανική κυριαρχία, Οικονομία και εμπόριο στην Πρέβεζα κ.α.).

η χορωδία που πλαισίωσε την εναρκτήρια τελετή
με τον
Valentin Stefanov

Η συνεργασία των τριών φορέων του Συνεδρίου υπήρξε δημιουργική και ενθαρρυντική για μελλοντικές πρωτοβουλίες. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συμμετείχε ενεργά και υποστηρικτικά στην όλη προσπάθεια για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο Δήμος Πρέβεζας απέδειξε ότι στηρίζει απόλυτα και γενναιόδωρα τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και ενδιαφέρεται ειλικρινά για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Πρέβεζας. Το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις, με την υποδειγματική παρουσία του στα πνευματικά-πολιτιστικά ζητήματα της πόλης, διαθέτει ένα σημαντικό Αρχείο, ανοιχτό στους επιστήμονες ερευνητές, οι οποίοι έχουν την υποχρέωση να το χρησιμοποιήσουν, εμβαθύνοντας και ερμηνεύοντας την ιστορική και πολιτισμική πραγματικότητα.

η κ. Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
ο κ. Νίκος Καράμπελας, Αντιπρόεδρος του Συμποσίου και Πρόεδρος του Ιδρύματος "Ακτία Νικόπολις (αριστερά)
ο κ. Χρήστος Σταυράκος, Γραμματέας, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (δεξιά)

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Β΄ Συμποσίου, έγινε εμφανές ότι τομείς, όπως η οικονομία και το εμπόριο της Πρέβεζας, η οικιστική και πολεοδομική εξέλιξη και ανάπτυξή της, η καλλιτεχνική παραγωγή της γενικότερα, κ. ά. θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι θέματα φιλόδοξων και καρποφόρων ερευνητικών προγραμμάτων.
Έγιναν νέες και τολμηρές προτάσεις, που ανατρέπουν τα μέχρι τώρα καθεστώτα πορίσματα της επιστήμης, και χρησιμοποιήθηκαν μοντέρνες μέθοδοι προσέγγισης, ερμηνείας και απόδειξης των δεδομένων. Για παράδειγμα, εντοπίστηκε με ακρίβεια το πεδίο όπου έλαβε χώρα η μάχη της Νικοπόλεως το 1798.
Φάνηκε ότι η Πρέβεζα λόγω της σημαντικής γεωστρατηγικής της θέσης και για όσο απολάμβανε οικονομική ευρωστία έγραφε ιστορία και παρήγε Τέχνη.
Από αυτές τις περιόδους προέρχονται μνημεία και οχυρωματικά έργα, τα οποία είναι απαραίτητο να μελετηθούν ακόμη περισσότερο, αυτόνομα πλέον, και να αναδειχθούν. Έμποροι, διπλωμάτες, περιηγητές αλλά και πληθυσμιακές ομάδες ποικίλης προέλευσης αποτελούσαν το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο δραστηριοποιήθηκε στην πόλη.
Οι λίγες μεταβυζαντινές εκκλησίες της, τα τεμένη της, τα κτήριά της, δημόσια και ιδιωτικά, συνθέτουν εξάλλου ένα δίκτυο, στο οποίο επίσης αποτυπώνεται η ιστορία της.

στο διάλειμμα

Παρουσιάστηκαν ανακοινώσεις
που βασίστηκαν σε αρχειακό υλικό (παλαιότερο και σύγχρονο - δικαιοπρακτικά έγγραφα, εφημερίδες κ.α.), που προέρχεται από αρχεία της πόλης και όχι μόνο. Αξίζει στο μέλλον να υποστηριχθούν τέτοιες εργασίες ακόμη περισότερο.
Στο Συμπόσιο ακόμη παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις σχετικά με την παιδεία στην Πρέβεζα, κατά το 18ο, 19ο και 20ό αιώνα.

Η κ. Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου με τον κ. Μιχάλη Γ. Μερακλή
Ομότιμο Καθηγητή της Λαογραφίας και δάσκαλό της
έξω από το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Πρέβεζας

Ο λαϊκός πολιτισμός σε όλες του τις εκφάνσεις αποτέλεσε ιδιαίτερη ενότητα και ανέδειξε τη σημασία και αναγκαιότητα της προστασίας του, της προσεκτικής επιστημονικής αναζήτησης, συγκέντρωσης και αξιολόγησης του υλικού.
Τέλος, η ποίηση που σχετίζεται με την Πρέβεζα, είτε πρόκειται για την εικόνα της Πρέβεζας στην ποίηση είτε ως ποιητική παραγωγή της ίδιας της πόλης, αποτέλεσε μια ξεχωριστή θεματική με αξιοπρόσεκτες προσεγγίσεις.

Μιχάλης Γ. Μερακλής, "Ο Καρυωτάκης και η πόλη του Μεσοπολέμου"

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου οι σύνεδροι επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο και το νέο Μουσείο της Νικόπολης καθώς και την έκθεση ζωγραφικής της κ. Μαρίας Ζιάκα με θέμα τη Νικόπολη.

Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου, "Η σκιαγράφηση μιας εποχής στην πόλη της Πρέβεζας. Ο Αλή Ντίνο Μπέη και τα σχέδιά του"

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την κοινή διαπίστωση όλων των συνέδρων για την εξαιρετική και απαράμιλλη φιλοξενία, καθώς επίσης και για την ομορφιά της πόλης.

4 σχόλια:

Μαρίνα Βρέλλη είπε...

Πολύ αγαπημένη μου Λίτσα,
σε ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου να κάνεις ευρύτερα γνωστό το Δεύτερο Διεθνές Συμπόσιο για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Πρέβεζας (16-20 Σεπτεμβρίου, 2009).
Για τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν η κατάληξη προσεκτικών βηματισμών μας, για περισσότερο από έναν χρόνο, προκειμένου να προσφέρουμε στην Πρέβεζα μια "επιστημονική γιορτή", όπως μου άρεσε συχνά να λέω, να ισχυροποιήσουμε την παρουσία της στα επιστημονικά-ερευνητικά ενδιαφέροντα,να δώσουμε την ευκαιρία σε επιστήμονες, Έλληνες και ξένους, διαφορετικών ειδικοτήτων να συναντηθούν και να συνυπάρξουν, με κοινό σημείο αναφοράς την Πρέβεζα στην ιστορική της διαδρομή και παρουσία (από τα τέλη του 15ου αιώνα μέχρι και τα την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία), και να υπενθυμίσουν στην τοπική κοινωνία την ιστορική προσωπικότητα και τον πολιτισμό, λόγιο και λαϊκό, της πόλης τους.
Ήταν μια άριστη συνεργασία, μού άφησε όμορφες αναμνήσεις,ήμασταν σαν μια αλυσίδα που κανένας κρίκος της δεν έσπασε ώς το τέλος. Το Πανεπιστήμιο, ο Δήμαρχος της Πρέβεζας και το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις, οι τρεις φορείς του Συμποσίου, μάς στήριξαν με άψογο τρόπο. Είχαμε επίσης καλή υποστήριξη και ενθάρρυνση από τη Νομαρχία της Πρέβεζας, θερμή φιλοξενία και απόλυτη στήριξη -και συμμετοχή μάλιστα τις ημέρες του Συμποσίου- από την τοπική κοινωνία. Πραγματικά, όταν θα ξετυλίγω το κουβάρι των αναμνήσεών μου, θα έχω μόνο καλά πράγματα να θυμάμαι, με ικανοποίηση επιστημονική -οι ανακοινώσεις ήταν εξαιρετικές- και ανθρώπινη -η ατμόσφαιρα μεταξύ των συνέδρων ήταν ζεστή και φιλική μέχρι την τελευταία στιγμή. Όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής ευχαριστούμε θερμά όλους όσους αμέριστα και γενναιόδωρα μας βοήθησαν στην προσπάθειά μας. Για μας το ταξίδι ακόμη δεν τελείωσε, αναμένουμε τώρα τις εισηγήσεις των εκλεκτών συνέδρων μας, για να προχωρήσουμε στην έκδοση των Πρακτικών του Συμποσίου. Ελπίζω η Πρέβεζα να κοιμάται τώρα ευχαριστημένη και -ποιος ξέρει?- ίσως αρχίσουν την άνοιξη να ανθίζουν όλο και περισσότερα γιασεμιά στις αυλές και τα μπαλκόνια των σπιτιών της!
Λίτσα μου, σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά και, ειλικρινά, σε συγχαίρω για το ωραίο σου Ιστολόγιο, για το πλούσιο περιεχόμενο, για την αισθητική του αλλά και για την ευαισθησία σου! Με την αγάπη μου και τη συγκίνησή μου, Μαρίνα Βρέλλη-Ζ

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Ζαλίζομαι.
Τι διαβάζω; Τι διαβάζω σε ανάρτηση και σχόλιο; Ονειρεύομαι; Ελληνική επαρχία είναι αυτή; Αυτή που υπάρχει, αυτή που θέλουμε; Είναι δυνατό στη σχιζοφρενούς υποστάσεως Ελλάδα να υπάρχει αυτό που θέλουμε;
Φωτεινά παραδείγματα. Προϋπόθεση: να υπάρχουν κάποιοι εμπνευσμένοι και δραστήριοι άνθρωποι και να τύχουν συμπαράστασης από τους αρμόδιους φορείς. Και ναι - τι ωραία που το λέει η κ. Βρέλλη - έτσι μπορεί την άνοιξη ν' ανθίζουν περισσότερα γιασεμιά.
Και χαμόγελα, κ.Βρέλλη, και χαμόγελα!
Τη χαρά μας, τα μπράβο μας.

Ε. Στάμου είπε...

Μαρίνα μου χαίρομαι πολύ που τα λέμε κι από `δω. (Ήταν μεγάλη έκπληξη το πέρασμά σου από το blog. Δεν σε ήξερα για blogger).

Μπράβο σε όλους σας για την άψογη "επιστημονική γιορτή" που διοργανώσατε. Αναμένουμε ασφαλώς τα Πρακτικά για να πάρουμε μια γεύση Συμποσίου, έστω εκ του μακρόθεν.

Κι εγώ θέλω να σε ευχαριστήσω πολύ και για τα ζεστά και συγκινητικά σου λόγια, που με τιμούν ιδιαιτέρως και για τις φωτογραφίες και τα κείμενα που μου έστειλες.

Πως γίνεται να μην κοιμάται τώρα ευχαριστημένη η Πρέβεζα;

Φιλιά πολλά.

Ε. Στάμου είπε...

Διονύση, μήπως βρήκες έναν πολύ καλό λόγο για να επισκεφθείς την Ήπειρο; Έτσι είναι, η άνοιξη (όταν έρχεται) φέρνει χαμόγελα και γιασεμιά.

Πως το` λεγε ο Ρίτσος;

"Εκείνα που έρχονται, προπάντων εκείνα που φτιάχνουμε, είναι δικά μας".

Φιλιά