το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Η ελληνική ποίηση στη δισκογραφία / Οι απαγγελίες

Στο τελευταίο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού για την ποίηση (.poema..), δημοσιεύεται άρθρο του Αντώνη Περιβολάκη με το οποίο επιχειρείται να καταγραφούν οι δημοσιευμένες κι εκδοθείσες απαγγελίες ποιημάτων, και όχι οι μελοποιήσεις. Η καταγραφή των μελοποιήσεων στην ελληνική δισκογραφία είναι το στάδιο το οποίο θα ακολουθήσει στα επόμενα τεύχη του περιοδικού.


Το εγχείρημα ξεκίνησε στην Ελλάδα η γνωστή εταιρία LYRA στη δεκαετία του '70. Σήμερα πια κυκλοφορούν τόσο στην επίσημη εκδοχή του ψηφιακού δίσκου όσο και στην «ανεπίσημη» εκδοχή του mp3, χιλιάδες απαγγελίες γνωστών ή και λιγότερο γνωστών ποιημάτων άσχετα εάν αυτές πραγματοποιήθηκαν σε κάποιο στούντιο κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής είτε όχι. Οι απαγγελίες αυτές εντάχθηκαν στην αναγνωρίσιμη φόρμα «Ο x διαβάζει y» (παράδειγμα «ο Δημήτρης Καταλειφός διαβάζει Εγγονόπουλο» και κάτω από το label ΔΙΟΝΥΣΟΣ της εταιρείας LYRA. Στον ζωντανό αυτό χορό μπήκαν (με χαμηλότερους ρυθμούς) κι άλλες εταιρείες αλλά και λογοτεχνικά περιοδικά κι εκδοτικοί οίκοι που προχώρησαν σε δικές τους εκδόσεις της προαναφερθείσας φόρμας, εκδόσεις συνοδευτικές των τευχών τους ή των βιβλίων τους.


Η ακρόαση ενός ποιήματος από τον ίδιο τον δημιουργό του έχει το καταφανές πλεονέκτημα να ακούμε τη φωνή που θα προσδώσει στο ποίημα όλες τις διαστάσεις που ο ποιητής θα επιθυμούσε να δώσει σε αυτό την ώρα της σύλληψης και της καταγραφής του. Ακόμα κι όταν οι αναγνώσεις-απαγγελίες δεν γίνονται από τους ίδιους τους γεννήτορές τους αλλά από καταξιωμένους ερμηνευτές του θεάτρου ή άλλων καλλιτεχνικών χώρων σε τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν από αυτό που πραγματικά θέλει να προσφέρει ένα ποίημα αφού συνήθως οι απαγγέλλοντες είναι, κατά τεκμήριο, άνθρωποι που εξωτερικεύουν καλύτερα με την απαγγελία τους αυτά που αγαπούν και ενστερνίζονται.
Πηγή: .poema..

Δεν υπάρχουν σχόλια: