το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Ένα σχόλιο που έμεινε αδιάβαστο ...


Σε μια ανάρτησή μου, στις 13/05/2008 είχα αναφέρει το ρητό «κάθε προσθήκη γνώσης είναι προσθήκη ανθρώπινης δύναμης», ως ρήση του Σωκράτη. Το είχα βρει στη σελίδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας «Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής».
Δέχθηκα ένα σχόλιο πολύ αργότερα, στις 9/09/2008, από τον κ. Kyrillos A. Siatras, το οποίο όμως δεν είχα δει τότε που γράφτηκε και εντελώς τυχαία έπεσα πάνω του σήμερα. Διάβασα και τη σχετική ανάρτηση στο ιστολόγιό του.
Ασφαλώς, το πρώτο που έσπευσα να διαπιστώσω ήταν αν το ρητό εξακολουθεί να βρίσκεται στη σελίδα Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής. Έχει αφαιρεθεί και όπως ήταν φυσικό, το αφαίρεσα με τη σειρά μου κι από τη δική μου ανάρτηση.
Δεν έχω παρά να ζητήσω συγγνώμη για την ανακρίβεια και να ευχαριστήσω τον κ. Kyrillos A. Siatras για την επισήμανση.
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι το Διαδίκτυο είναι πραγματικά ένα καταπληκτικό εργαλείο. Μας έχει ανοίξει νέους ορίζοντες, τόσο στη γνώση όσο και στην επικοινωνία. Τίθεται όμως επιτακτικά το θέμα της σωστής πληροφόρησης, της αξιοπιστίας και εγκυρότητας των πληροφοριών που δημοσιεύονται. Ειναι απαραίτητος ο έλεγχος των παρεχόμενων πληροφοριών, ως προς την ακρίβεια, την ποιότητα και την καταλληλότητά τους.
Δείτε ένα παράδειγμα. Από το πολύ ψάξιμο βρήκα μια μέρα μια επιστολή αποδιδόμενη στον νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες με την εξής εισαγωγή:

"Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έχει αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή για λόγους υγείας: καρκίνος στους λεμφαδένες. Η κατάστασή του μοιάζει να επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Η αποχαιρετιστήρια επιστολή που ακολουθεί εστάλη από τον συγγραφέα στους φίλους του:
και ακολουθεί η επιστολή η οποία είναι δημοσιευμένη σε πάρα πολλά blogs αλλά και σε δικτυακούς τόπους με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό όπως εδώ. Σε άλλο δικτυακό τόπο όμως, με εξίσου πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, υπάρχει η εξής σημείωση. Για πλαστή επιστολή κάνει λόγο και σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή.
Η δύναμη ή ο κίνδυνος του διαδικτύου; Ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα;
«Η καλύτερη προστασία που μπορείτε να έχετε δεν εξασφαλίζεται με κανένα λογισμικό ή με κάποιον ειδικό υπολογιστή – βρίσκεται στο μυαλό σας. Η ικανότητά σας στην χρήση των μέσων επικοινωνίας είναι αυτή που πρέπει να χρησιμοποιήσετε !»
Πατήστε εδώ για να δείτε μια πολύ καλή παρουσίαση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: