το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Η επιμόρφωση Β΄ επιπέδου στα ΚΣΕ

Ο Καζαντζάκης στον πρόλογο της Ασκητικής, (πρόκειται για ένα σχετικά σύντομο κείμενο που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του), αρχίζει με τα λόγια τούτα:

Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο· καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο· το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.

και στο τέλος αναφέρει:

Μια Φλόγα είναι η ψυχή του ανθρώπου· ένα πύρινο πουλί, πηδάει από κλαρί σε κλαρί, από κεφάλι σε κεφάλι, και φωνάζει: "Δεν μπορώ να σταθώ, δεν μπορώ να καώ, κανένας δεν μπορεί να με σβήσει".

Ο ίδιος ο Καζαντζάκης περιέγραψε τον εαυτό του το 1950 με τα λόγια τούτα:

Με θαρρούν λόγιο, διανοούμενο, γραφιά.

Και δεν είμαι τίποτε απ' αυτά.

Τα δάχτυλά μου, όταν γράφω,

δεν μελανώνουνται, αιματώνουνται.

Θαρρώ δεν είμαι παρά τούτο:

μια απροσκύνητη ψυχή.




Το βίντεο αυτό είναι αφιερωμένο στις "απροσκύνητες ψυχές", σ` αυτούς που δεν "πιστεύουν ότι σκοπός του Δημοτικού είναι το Γυμνάσιο, σκοπός του Γυμνασίου το Λύκειο, σκοπός του Λυκείου το Πανεπιστήμιο, σκοπός του Πανεπιστημίου μια θέση στο Δημόσιο, σκοπός της θέσης η σύνταξη - κοντολογίς πιστεύουν ότι σκοπός της γέννησής μας είναι ο θάνατος
[ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΖΩΗ]
" (Θανάσης Χατζηλάκος).
Η παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ χρειάζεται "απροσκύνητες ψυχές", που να θέλουν και να μπορούν να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι με πολλές "ώρες πτήσης", ξεκινώντας εν μέσω εξετάσεων, βαθμολογήσεων και θερινών διακοπών. Είναι κι αυτό μια πρόκληση!

2 σχόλια:

Elena Elliniadou είπε...

Πλέον αναγνωρίζω το συναίσθημα που με διακατέχει για όλο αυτό που θα γίνει: απογοήτευση.
Ίσως να φταίει η κούραση που βγαίνει ή η αναμονή της μεγαλύτερης που θα ρθει. Πόσες απροσκύνητες ψυχές λες να αντέξουν αυτό που εμείς υποστήκαμε έστω και σε σμίκρυνση καλοκαιριάτικα;
Δεν ξέρω, ενώ ελπίζω από την άλλη δεν μπορώ να ονειροβατώ κιόλας για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Φιλιά

Ε. Στάμου είπε...

Για να σου πω την αλήθεια, όσο περνάει ο καιρός τόσο και πείθομαι ότι θα ήταν καλύτερα να μην ξεκινήσει κάτι τώρα γιατί είναι πολύ πιθανό να αποτύχει. Αισθάνομαι κι εγώ αφάνταστα κουρασμένη και διαπιστώνω ότι δεν έχω το χρόνο , όσο κι αν προσπαθώ, να προετοιμαστώ κατάλληλα, έτσι όπως θα ήθελα. Ούτε όμως και πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολλές απροσκύνητες ψυχές, έτοιμες να μας ακολουθήσουν.
Θα δούμε...
Φιλιά κι από μένα.