το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

«Γιώργος Σαραντάρης. Ο ποιητής και η εποχή του». Ιστότοπος με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για διδακτική αξιοποίηση


Tρία πρότυπα πειραματικά γυμνάσια, το 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών, το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σωματείο «Γ. Σαραντάρης»,  στο πλαίσιο της διασχολικής δράσης «Γιώργος Σαραντάρης. Ο ποιητής και η εποχή του», παρήγαγαν εκπαιδευτικό υλικό για τη ζωή, το έργο και την εποχή του ποιητή Γιώργου Σαραντάρη. Στόχος της δημιουργίας του υλικού αυτού είναι η αξιοποίησή του στη διδασκαλία και σε εκπαιδευτικά προγράμματα της β/θμιας εκπαίδευσης για το Γιώργο Σαραντάρη, αλλά και στην έρευνα και τη μελέτη του έργου του από κάθε ενδιαφερόμενο.
Το υλικό είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο: http://gsarantaris.wix.com/2014


Στο υλικό περιλαμβάνεται η παρουσίαση της εποχής του Γιώργου Σαραντάρη (του Μεσοπολέμου) και η σχέση του με τη Γενιά του 30, εκτενές βιογραφικό του ποιητή με ενσωματωμένες πολλές μαρτυρίες συγχρόνων, φίλων και ομοτέχνων του, που φωτίζουν την προσωπικότητα και τις απόψεις του για την ποίηση και τη ζωή. Παρατίθεται επίσης και ένα συνοπτικό χρονολόγιο με τα κυριότερα γεγονότα της ζωής του, εκτενής ανθολόγηση από το ελληνόγλωσσο ποιητικό του έργο, κείμενο με τα βασικά χαρακτηριστικά της ποίησής του, εργογραφία και βιβλιογραφία του, μια ανθολόγηση από κριτικές για το έργο του που φωτίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά του, ένα απάνθισμα από τις απόψεις του για την ποίηση  και οπτικοακουστικό υλικό.

Επιπλέον περιλαμβάνονται προτάσεις για την εφαρμογή του υλικού στη σχολική πράξη, power point, σενάρια διδασκαλίας και φύλλα εργασίας. Τέλος, παρουσιάζονται οι εργασίες των μαθητών από την πρώτη πιλοτική εφαρμογή του στη διασχολική δράση των τριών πρότυπων πειραματικών σχολείων το διδ. έτος 2013-14. Η ιστοσελίδα με το εκπαιδευτικό υλικό και οι εργασίες των μαθητών παρουσιάστηκαν στις 15-5-2014 στην Αίθουσα εκδηλώσεων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά.
Πηγές:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: