το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Η εκκρεμής δωρεά του Νικηφόρου Βρεττάκου


 
Ποιήματα της συλλογής Εκκρεμής δωρεά, Αθήνα, Τρία Φύλλα, 1986
 
Διήμερο συνέδριο με τίτλο «Νικηφόρος Βρεττάκος: Ποίηση και Ιστορία» συνδιοργάνωσαν το Μουσείο Μπενάκη και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2012. Ο David Connolly, Καθηγητής Μεταφρασεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μίλησε με τον τίτλο: "Η εκκρεμής δωρεά του Νικηφόρου Βρεττάκου".

Ο κ. Connolly άρχισε την ομιλία του με τα λόγια του Νικηφόρου Βρεττάκου από μια τελευταία του συνέντευξη πριν από 21 χρόνια που, όπως είπε, "ίσως ισχύουν σήμερα περισσότερο από ποτέ".

"Ο κόσμος περιμένει ένα καλό λόγο, ένα λόγο που δεν έχει κανένα είδος υποκρισίας μέσα του, κανένα είδος ιδιοτέλειας. Ο λόγος είναι μια δωρεά προς τον άνθρωπο, κι ο κόσμος όλος περιμένει σήμερα μια δωρεά, περιμένει μια ζεστή φωνή να τον παρηγορήσει, να του δώσει ελπίδα, να τον βγάλει από το τέλμα του ."
Στο blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη, έχουν αναρτηθεί ορισμένες από τις ομιλίες του Συνεδρίου.

4 σχόλια:

Ρουμπάκης Γιάννης είπε...

Ευχαριστούμε πολύ. Έχασα τις παραπάνω εισηγήσεις και θα χαρώ να τις ακούσω. Έχω μαγνητοφωνήσει την εισήγηση του Ζήρα το πρωί του Σαββάτου.

Ευφροσύνη Θεοδωροπούλου είπε...

Όμορφη η δωρεά σου, Λίτσα μου! Η Ομιλία του κ. Connolly αποτελεί μία από τις πιο εμπνευσμένες εισηγήσεις για την προσέγγιση της ποίησης του Νικηφόρου Βρεττάκου ως μέσου γνώσης του εαυτού, του φυσικού και του υπερβατικού κόσμου, με οδηγό την παρατήρηση της Φύσης και κλειδί τη χρήση του νόμου της αναλογίας. Για όσους φίλους του Α ρ ι σ μ α ρ ί ενδιαφέρονται, παραθέτω μία ακόμη αριστουργηματική ομιλία του κ. Connolly για τη "Μαγεία του Ελύτη", στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 1/11/2011, στο πλαίσιο του Συμποσίου "Ο Εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα": http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=241

Ε. Στάμου είπε...

Γεια σου Γιάννη. Έχεις κι εσύ την ίδια τρέλα, ε; Κι εγώ τα ίδια κάνω. Μαγνητοφωνώ ό,τι μου αρέσει.
Καλή εβδομάδα!

Έφη μου καλά που μου το θύμισες. Την είχα ακούσει αυτή την ομιλία, ευκαιρία να την ξανακούσω. Σ` ευχαριστώ κι εσένα. Θα σε δω στο αφιέρωμα για τον Βρεττάκο. 3 Δεκέμβρη, έτσι;

Ευφροσύνη Θεοδωροπούλου είπε...

Λίτσα μου,μόλις είδα το μήνυμά σου... Δυστυχώς, λόγω υποχρεώσεων, δεν κατάφερα να πάω στο αφιέρωμα. Έμαθα όμως ότι ήταν εξαιρετικό.
Εύχομαι, με πρώτη ευκαιρία, να τα πούμε κι από κοντά. Στο μεταξύ, καλή δύναμη και καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις!