το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

"Χρώμα στην Πατρίδα των καιρών"

Εικοσιτέσσερις καλλιτέχνες, η τραγική κατάσταση που ζει η χώρα και το βιβλίο-ποίημα Πατρίδα των καιρών του Γιώργου Δουατζή συναντήθηκαν σε μια έκθεση ζωγραφικής, που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης και διήρκεσε έως και την Τρίτη 3 Απριλίου. 

Ο Γ. Δουατζής σημειώνει μεταξύ άλλων στον κατάλογο της έκθεσης: 
"Όταν έγραφα στα τέλη του 2009 την Πατρίδα των καιρών η οποία εκδόθηκε από τις εκδόσεις Καπόν το 2010, δεν μπορούσα να φανταστώ τη ραγδαία επιδείνωση αυτής της πολύπλευρης κρίσης. Ως άλλος κακός προφήτης βλέπω δυστυχώς τώρα να επιβεβαιώνονται οι στίχοι μου, να σκοτεινιάζει κι άλλο η πατρίδα μου, να ξεχειλίζουν ο ανθρώπινος πόνος, η απόγνωση, το έλλειμμα δημοκρατίας και η οργή.  Η έκθεση αυτή επιχειρεί να καταστεί μια μικρή κραυγή υπόμνησης, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης".
Η ιστορικός τέχνης Ήρα Παπαποστόλουεπιμελήτρια της έκθεσης αναφέρει μεταξύ άλλων  στον κατάλογο της έκθεσης:
"Εικοσιτέσσερις καλλιτέχνες, η τραγική κατάσταση που ζει η χώρα και το βιβλίο-ποίημα Πατρίδα των καιρών του Γιώργου Δουατζή. Τρεις αφετηρίες, μια συνάντηση, ένας γόνιμος διάλογος. Εικαστικοί διαφορετικών γενεών, τεχνοτροπιών, προσεγγίσεων, διαλέγουν στίχους από το ποίημα, διαλέγονται με αυτό και το μεταμορφώνουν σε εικόνες. Το ποιητικό έργο διαχέεται μέσα από τα χέρια των καλλιτεχνών και παίρνει άλλη μορφή. Ρεαλισμός, εξπρεσιονισμός, εννοιολογική τέχνη, υπερρεαλισμός, αφηρημένη τέχνη, συναντιούνται και ανασυνθέτουν την Πατρίδα των Καιρών, μια πατρίδα με τους νικητές και τους ηττημένους της, με το σκοτάδι αλλά και το φως της, με τις μάσκες λύπης της, αλλά και με την ελπίδα της".

Η ηθοποιός Δανάη Τζήμα διαβάζει αποσπάσματα από το ποίημα Πατρίδα των Καιρών.


Στίχοι από το βιβλίο του Γιώργου Δουατζή όπως συνόδευσαν τα έργα στο χώρο της έκθεσης αλλά και στον κατάλογο. Η επιλογή τους έγινε από τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Προέρχονται από το βίντεο που δημιούργησε ο Ναπολέων Ροντογιάννης, υπεύθυνος για το site http://www.giannena-e.gr 

Το σχόλιο του κυρίου Νικήτα Παρίση, που ήρθε στο mail μου, αποτελεί την πιο εύγλωττη απόδειξη  για τον "έντεχνο" συνδυασμό ποίησης και ζωγραφικής, που ανασυνθέτει με ευστοχία την οδυνηρή κατάσταση που βιώνει η πατρίδα μας σήμερα. Ευχαριστώ θερμά τον κύριο Παρίση για την τιμή που μου έκανε να μου το στείλει.
Ο βλέπων-και, κυρίως, ο παρατηρών- μένει ενεός (Καβάφης, Δαρείος): έκθαμβος, άφωνος και έκπληκτος, θαυμάζει και απορεί. Πόσο έντεχνα συνδυάστηκε η ποίηση των εικόνων με την ποίηση των λέξεων! Υπάρχει και η ποίηση της τεχνικής, καθόλου αμελητέα. Και όλα αυτά, σε μια γκρίζα κορνίζα: οι ασήκωτες και αβάσταχτες μέρες που μας συνθλίβουν.  Ειλικρινά, Λίτσα, ένιωσα και χαρά για τη δημιουργία σου και θλίψη άφατη για τα ελεεινά  24ωρα της Ελλάδας!
Νικήτας Παρίσης

5 σχόλια:

sofia είπε...

Καλημέρα Λίτσα,
μου άρεσε πολύ αυτός ο συνδυασμός ποίησης και εικόνας.

Ε. Στάμου είπε...

Και δεν είσαι η μόνη, Σοφία. Δες το σχόλιο του κυρίου Παρίση στην ανάρτηση.

TerraComputerata είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Διονύσης Μάνεσης είπε...

Γεια σου Λίτσα, πεθύμιες,

Το ευτυχές είναι ότι η τέχνη τρέφεται από τα πάντα και ξέρει να στηρίζει και στα πάντα. Όσο κι αν πληγώνουν η πατρίδα, οι καιροί, το καταφύγιο είναι εκεί. Για παραμυθία, για αναστοχασμό, για ανατροφοδότηση.

Πολλά φιλιά - είμαι σε μια φάση μιας κάποιας αποτοξίνωσης, αλλά δεν αντέχω και να μην περνώ από τις γειτονιές σας:-)

Ε. Στάμου είπε...

Γεια σου Διονύση. Όπως τα γράφεις είναι, τι άλλο να πω εγώ.
Απ` ό,τι διάβασα στο ιστολόγιό σου κατάλαβα ότι προτίθεσαι να εγκαταλείψεις το blog και ούτε εγώ άντεχα να περάσω για αποχαιρετισμό. Χαίρομαι πολύ που είσαι σε φάση αποτοξίνωσης μόνο αλλά κοίτα να σου περάσει γρήγορα. Μέχρι τότε θα μου λείπεις. Να τα λέμε από `δω, όπως πάντα.
Πολλά φιλιά