το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Τα νέα Προγράμματα Σπουδών της Α΄ τάξης Γενικού Λυκείου

Πρόγραμμα Σπουδών για τα μαθήματα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία της Α΄ τάξης Γενικού Λυκείου  (ΦΕΚ 1562/27-6-2011, τ.Β΄).

Οι παρουσιάσεις της επιμορφωτικής Ημερίδας Φιλολόγων, που έγινε στις 24-09-2011 στη Θεσσαλονίκη, με την έγκριση της Περιφερειακής Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας.

Βασική έννοια των νέων προγραμμάτων σπουδών είναι ο Γραμματισμός. Και επειδή η διασάφηση των εννοιών είναι αναγκαία για την κατανόησή τους, ο παρακάτω εννοιολογικός χάρτης επιχειρεί να αποδώσει τη σημασία του.


"Στη θέση του γραμματισμού χρησιμοποιείται συχνά και ο όρος εγγραμματισμός. Οι όροι αυτοί αποδίδουν στα ελληνικά τον αγγλικό όρο literacy. Στα αγγλικά ο όρος χρησιμοποιείται με διπλό περιεχόμενο: με αυτό που αποκαλούμε στα ελληνικά αλφαβητισμός και με το περιεχόμενο που αποδίδουμε στον όρο γραμματισμός. Ο αλφαβητισμός είναι όρος που χρησιμοποιήθηκε κυρίως στο παρελθόν και έδινε βαρύτητα στην καλλιέργεια της ικανότητας για ανάγνωση και γραφή. Ο όρος γραμματισμός περιλαμβάνει την έννοια του αλφαβητισμού αλλά είναι πιο δυναμικός. Η δεύτερη έννοια σχετίζεται με τη δυνατότητα του εγγράμματου ατόμου να λειτουργεί αποτελεσματικά σε διάφορες καθημερινές κοινωνικές πρακτικές που συμπεριλαμβάνουν ανάγνωση και γραφή (και όχι μόνο) στις ποικίλες εκδοχές τους".
Κουτσογιάννης, Δ., Γραμματισμός: ορισμός και θεωρητικοί προβληματισμοί, από το επιμορφωτικό υλικό των φιλολόγων στα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (ΚΣΕ)

6 σχόλια:

Κατερίνα δε 'στάπα; είπε...

Λιτσάκι μου, έχω χάσει επισόδεια! Έχω πόσο καιρό που σε σκέφτομαι, αλλά...
Απόψε έκατσα λίγο παραπάνω στα μπλογκ και είπα, θα περάσω, τουλάχιστον για ένα σ' αγαπώ και σε σκέφτομαι και Καλό μας χειμώνα! Τα πιο πολλά θέλουν ειδική στιγμή για να τα πούμε...
Φιλάκια! Καλή σχολική χρονιά, εύχομαι, αν και την φαντάζομαι "δύσκολη" για γονείς και παιδιά.
Αγάντα, Λιτσάκι μου!

Ρουμπάκης Γιάννης είπε...

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση και το υλικό. Στην Αθήνα υπάρχει καθυστέρηση στην υποστήριξη τέτοιου είδους.

Ε. Στάμου είπε...

Κατερίνα μου, χαίρομαι πάρα πολύ που εμφανίστηκες. Χάνω συνέχεια τα ίχνη σου έτσι όπως αλλάξεις στέκια. Και στη Ζαγορά σε αναζήτησα αλλά δεν σε βρήκα. Σημασία έχει να είσαι καλά και να συνεχίζεις με την ίδια θέρμη όλα όσα κάνεις.
Καλό χειμώνα Κατερίνα μου. Η σχολική χρονιά είναι πολύ δυσκολη, όπως και η ζωή μας, αλλά προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε στους μυκηθμούς της θύελλας.
Πολλά φιλιά Κατερίνα.

Ε. Στάμου είπε...

Γεια σας κ Ρουμπάκη. Όλοι χρειαζόμαστε και αναμένουμε και ενημέρωση και υποστήριξη.
Ένας από τους συντάκτες του προγράμματος σπουδών της νέας ελληνικής γλώσσας είναι ο κ. Κουτσογιάννης από το ΑΠΘ που είναι και ο επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας και υπεύθυνος για το σύνολο του επιμορφωτικού υλικού των φιλολόγων στα ΚΣΕ. Η λογική και το πνεύμα των νέων προγραμμάτων σπουδών είναι ότι περνάμε από τη διδασκαλία ως βιβλιοκεντρική διεκπαιρέωση στη διδασκαλία ως δυναμική εμπλοκή. Εδώ είναι που χρειάζεται νομίζω πολλή συζήτηση για το πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και ποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε.

stasta είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
stasta είπε...

Λίτσα, εκτύπωσα την εικόνα για διάβασμα. :))