το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Σάββατο, 30 Απριλίου 2011

Ο Καβάφης στον 21o αιώναΓεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια  στις 29 Aπριλίου 1863 και πέθανε στις 29 Aπριλίου 1933, την ημέρα των γενεθλίων του, στην Aλεξάνδρεια.

Βιογραφικό Κωνσταντίνου Π. Καβάφη: Αφήγηση, Δ. Ν. Μαρωνίτης. Από το CD Ν. Ξυδάκης, Μια προσωπογραφία του Κ. Π. Καβάφη Rue Lepsius, Ποίηση Διονύσης Καψάλης.
"H εποχή των Καβαφιστών μοιάζει σαν να έχει τελειώσει και να έχουμε πλέον μπει στην εποχή των Cavafistas. Ένας διεθνής, δηλαδή, πολυφωνικός, πολυπρισματικός και σίγουρα ομοφυλόφιλος Καβάφης γίνεται αντικείμενο συζήτησης, θαυμασμού και αναδημιουργίας, σύγκρισης με άλλους καλλιτέχνες του εικοστού αιώνα και δυναμικής ανάγνωσης, μ’ έναν τρόπο που ξεπερνά τη στατική έκδοση των κειμένων του ή τους μικροφιλολογικούς καβγάδες για το μήκος των στίχων του".
Στο 4ο τεύχος Φεβρουαρίου του Books’ Journal, του Περιοδικού των Βιβλίων, ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο οποίος διδάσκει Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ξαναδιαβάζει τον σημαντικότερο Έλληνα ποιητή, ως μια επίκαιρη, κεντρική ποιητική φωνή για τον 21ο αιώνα. Ο Καβάφης είναι υπερμοντέρνος, ποιητής του πόθου και της ηδονής αλλά και ποιητής του ευάλωτου εαυτού, διαρκώς επίκαιρος, παγκόσμιος – και σίγουρα δεν είναι ο ποιητής του μείζονος ελληνισμού, όπως τον ορίζει ακόμα και σήμερα το εθνικό σχολικό τοτέμ. Αντίθετα, υποστηρίζει ο Παπανικολάου, «σε μαθαίνει να κοιτάς και τον ελληνισμό ως διαδικασία, όχι ως αξία απόλυτη».

4 σχόλια:

sofia είπε...

Γεια σου Λίτσα, χρόνια πολλά. Κοίτα και αυτή τη σελίδα http://www.lsa.umich.edu/modgreek/wtgc/c.p.%20cavafyforum
είναι από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και την Έδρα Καβάφη. Είναι βέβαια στα αγγλικά αλλά δείχνει το ενδιαφέρον που εξακολουθεί να υπάρχει για τον Καβάφη σε διεθνές επίπεδο και την απήχηση του έργου του.

Υ.Γ. με είεχε ενημερώσει ο Τραϊανός πριν τρία χρόνια για τη δουλιά που γίνεται εκεί. Είναι το Πανεπιστήμιο που δούλευε.

Ε. Στάμου είπε...

Γεια σου Σοφία, χρόνια πολλά και σε σένα. Σ` ευχαριστώ πολύ για τη σελίδα. Ήξερα ότι ο Τραϊανός δούλευε σ` αυτό το Πανεπιστήμιο και είχα διαβάσει από `κει για το θάνατό του. Το συζητούσαμε και με την Ελένη να το έχει στα υπόψιν της. Μάλλον το ξέχασε.
Φιλιά πολλά

dreamteamk9 είπε...

Καβάφης αξεπέραστος.

Έκανες και ανάρτηση για τον Καβάφη. Ακούραστη, όπως πάντα, και δημιουργική.

Ε. Στάμου είπε...

Αφού με είχε στο περίμενε το school Σταματία, θυμήθηκα και τον Καβάφη. Είναι πολύ ενδιαφέρον το άρθρο!