το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

"Το άστρο πεθαίνει μα το φως ποτέ του"

Εξαιρετικά αφιερωμένη η ανάρτηση στη Βάσω, τη Φωτεινή, το Γιώργο, τους τρεις υπέροχους μαθητές του σχολείου μου, το διευθυντή μας κ. Γιάκη Παναγιώτη και τη μαθηματικό μας κ. Μαρία Ιατρίδου, με τους οποίους συμπορευτήκαμε από τον περασμένο Δεκέμβρη σ` ένα υπέροχο ταξίδι. Η ικανοποίηση μας είναι μεγάλη, τα συναισθήματα πλούσια και η συγκίνηση έντονη.
Συνεργαστήκαμε κάτι παραπάνω από άψογα και δεθήκαμε πολύ μεταξύ μας.
Ο τίτλος της ανάρτησης είναι μια φράση από την Ασκητική που, όπως μας είπε η Βάσω "με άγγιξε και με συγκλόνισε το νόημά της ή τουλάχιστον αυτό που εγώ θεωρώ ότι κρύβουν οι λέξεις της".

Στο βίντεο μπήκαν και οι τίτλοι του τέλους. Το βίντεο αυτό είναι προϊόν μιας επίπονης προσπάθειας που άξιζε τον κόπο.







Τα έγραψα όλα στη χρυσόμυγα. Εδώ, στον προσωπικό μου χώρο, θα ήθελα να κρατήσω για τις αναμνήσεις μου, το βίντεο με τις ηχογραφημένες φωνές των παιδιών και τα λόγια της Μαρίνας, που έφτασαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και με συγκίνησαν αφάνταστα. Με την άδειά της πάντα.
Η κ. Μαρίνα Βρέλλη Ζάχου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μας τίμησε με την παρουσία της στην εκδήλωση.
Την ευχαριστώ πολύ από καρδιάς.


"Λίτσα μου, ολόθερμα, ειλικρινή και αληθινά συγχαρητήρια από την καρδιά μου για σένα και τους μαθητές σου! Ήσασταν καταπληκτικοί! Και η ομιλία σου εξαιρετική, πλήρης, στρωτή, αξιοπρεπέστατη, διακριτική, κατατοπιστική και παρουσιασμένη υπέροχα και τα παιδιά σου άριστα!
Συγκινήθηκα πάρα πολύ! Φαντάζομαι πόσο δουλέψατε γι αυτήν την παράσταση!
Μα δεν έκαναν ούτε ένα λάθος στον τονισμό και την υποκριτική τους, στο χρώμα της φωνής τους και στο πέρασμα των νοημάτων, των λόγων και των διαλόγων του Καζαντζάκη! Αυτό σημαίνει ότι είχαν κατανοήσει απολύτως τα κείμενα και τη σπουδαιότητά τους!
Συνεχίστε έτσι! Είσαστε ένα παράδειγμα προς μίμηση! Οι μαθητές σου θα το θυμούνται σε όλη τους τη ζωή και, βέβαια, θα σε θυμούνται σε όλη τους τη ζωή για την ευκαιρία που τους έδωσες να ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους και θα γίνουν ακόμη πιο δημιουργικοί στο μέλλον τους!

Σε φιλώ πολύ, θα τα ξαναπούμε!
Μαρίνα"


Για την ομάδα μας ήταν μια εμπειρία που όπως το λες αγαπημένη μου Μαρίνα δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουμε.

Τα θερμότατα συγχαρητήριά μου στους υπέροχους, αγαπημένους μου μαθητές του Λυκείου Πεδινής.
Εύχομαι το φωτεινό άστρο που λάμπει μέσα τους να ακτινοβολεί πάντα με τον ίδιο, μοναδικό τρόπο.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

  • Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φιλολόγων Νομού Ιωαννίνων,
  • Το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων,
  • Το Γενικό Λύκειο Πεδινής και
  • Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ιωαννίνων

Σας προσκαλούν

στην τιμητική εκδήλωση
για το Νίκο Καζαντζάκη


που θα γίνει στο Καμπέρειο Ίδρυμα (2ος όροφος)


την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 19:30






Θα μιλήσει ο κ. Γεώργιος Στασινάκης

Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας
Φίλων Νίκου Καζαντζάκη με θέμα:


"Το έργο και η σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη"

Το σχολείο μου, το Γενικό Λύκειο Πεδινής, συμμετέχοντας σ` αυτή την εκδήλωση, θα παρουσιάσει το απόσπασμα του Νίκου Καζαντζάκη "Αλέξης Ζορμπάς", από τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Β' Λυκείου, με δραματοποιημένη αφήγηση και ταυτόχρονη βιντεοπροβολή, που καθιστά ορατή στην οθόνη την αφήγηση. Πρόκειται για μια προσέγγιση του λογοτεχνικού κειμένου μέσα από ένα σύγχρονο επικοινωνιακό πλαίσιο στο οποίο συνεργάζονται ήχος εικόνα και λόγος.

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Νοητικοί χάρτες


Για τους εννοιολογικούς χάρτες ήξερα. Χρησιμοποιούσα το Inspiration. Για νοητικούς χάρτες όμως, δεν ήξερα τίποτα μέχρι που είδα τη δουλειά των φίλων μου, της 'Ελενας Ελληνιάδου και του Βασίλη Ζακόπουλου, που την παρουσίασαν στο 5ο συνέδριο στη Σύρο.

Τι είναι οι νοητικοί χάρτες;
"Οι νοητικοί χάρτες είναι εικονογραφικοί τρόποι αποτύπωσης ιδεών στο χαρτί. Η διαφορά μεταξύ εννοιολογικών και νοητικών χαρτών είναι ότι οι νοητικοί χάρτες ασχολούνται γενικά με μία κύρια ιδέα, ενώ οι εννοιολογικοί με πολύ περισσότερες... Οι νοητικοί χάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Για να οργανώσουν ιδέες, να κρατηθούν σημειώσεις και να οργανωθούν οι πληροφορίες που απαιτούνται για την ανάπτυξη ενός θέματος (Russel, 2008)". Μπορείτε να δείτε και την παρουσίαση εδώ.
Γεγονός είναι ότι μου άρεσαν πολύ κι έτσι προχώρησα κι έφτιαξα έναν δικό μου νοητικό χάρτη για τις ανάγκες των επιμορφωτικών προγραμμάτων στα ΚΣΕ. Χρησιμοποίησα το πρόγραμμα MAPMYself. Το βρήκα σε σχετική ανάρτηση της Έλενας όπως και πολλές άλλες ιστοσελίδες για εννοιολογικούς χάρτες. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η συζήτηση που ξεκίνησε στο εκπαιδευτικό δίκτυο ΤΠΕ-Ε για την εννοιολογική χαρτογράφηση.

Το πρόγραμμα είναι ελεύθερο και πολύ εύκολο στη χρήση αλλά απαιτείται σύνδεση με το διαδίκτυο. Κάνεις μόνο sign in και επίσης σου ζητάει να εγκαταστήσεις και το Silverlight, αλλά αυτό θα το κάνετε έτσι κι αλλιώς για να δείτε το αρχείο του Μίκη.

Εργαλεία στο web 2.0 υπάρχουν πάρα πολλά. Το θέμα είναι να επιλέξει ο καθένας ό,τι του ταιριάζει και εξυπηρετεί καλύτερα τις διδακτικές του ανάγκες. Εγώ το βρήκα πολύ καλό γιατί με βοηθάει να οργανώσω τη σκέψη μου, να ξεφύγω από τη φλυαρία, να συνδέσω τη θεωρία με παραδείγματα εφαρμογών, αφού σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις υπερσυνδέσμους και βέβαια βοηθάς και τον άλλο να κρατήσει σχηματοποιημένα αυτά που άκουσε και κατά πάσα πιθανότητα θα ξεχάσει πολύ γρήγορα. Ένα πολύ καλό παράδειγμα διδακτικής χρήσης βρήκα εδώ.

( Υ.Γ. Έλενα, όοοοοταν βρεις χρόνο από τη μπεμπούλα ρίξε μια ματιά στο μαθητούδι σου).

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Τιμητική εκδήλωση για το Νίκο Καζαντζάκη στα Γιάννενα


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 19:30 στο Καμπέρειο Ίδρυμα (2ος όροφος).

Θα μιλήσει ο κ. Γεώργιος Στασινάκης, Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και πρέσβυς του ελληνισμού με θέμα:

"Το έργο και η σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη"

Με το σχολείο μου, Γενικό Λύκειο Πεδινής, συμμετέχοντας σ` αυτή την εκδήλωση για το Νίκο Καζαντζάκη, θα παρουσιάσουμε μια δραματοποιημένη αφήγηση του αποσπάσματος "Αλέξης Ζορμπάς" από τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Β Λυκείου, με ταυτόχρονη βιντεοπροβολή. Η κατασκευή του βίντεο αποτελεί προσπάθεια οπτικοποίησης του αφηγηματικού λόγου.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Ο Σχολικός Ρίτσος και συνομιλία του έργου του με την ιστορία και τα κοινωνικά δρώμενα


Στο ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό Διαπολιτισμός δημοσιεύτηκε ομιλία της κας Χριστίνας Αργυροπούλου, Επίτιμης Συμβούλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων με θέμα: "Ο Σχολικός Ρίτσος και συνομιλία του έργου του με την ιστορία και τα κοινωνικά δρώμενα".
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα στις 31 Ιανουαρίου 2010 στην εκδήλωση της κοπής της πίτας του Συνδέσμου Φιλολόγων Πατρών.

Αναφερόμενη στο σχολικό Γιάννη Ρίτσο η κα Αργυροπούλου υποστηρίζει: "Το έργο του Γιάννη Ρίτσου μπορούμε να το μελετήσουμε από πολλές οπτικές, π.χ. αισθητικές, θεωρία της λογοτεχνίας, συνομιλία της ποίησής του με την ιστορία, με την κοινωνική επανάσταση, με την αρχαιότητα, με την ελληνικότητα ως τοπίο, ως ήθη, έθιμα και ως αξίες που εγγράφονται στο έργο του κ.ά. Σχετικά με την ανθολογημένη ποίηση του Ρίτσου, που ανθολογείται και στις τρεις τάξεις του γυμνασίου, στη Β΄ λυκείου και με ολόκληρο έργο τη Σονάτα του Σεληνόφωτος στη Θεωρητική Κατεύθυνση μπορούμε να το μελετήσουμε με εναλλακτικές διδακτικές πρακτικές ως εξής:
  1. Μελέτη της ανθολογημένης ποίησης του Γιάννη Ρίτσου με ένταξη του μέρους στο όλον (Ρωμιοσύνη, Ο τόπος μας, Ανυπόταχτη πολιτεία, Αυτόπτης μάρτυρας).
  2. Μελέτη στον άξονα: Συνομιλία λογοτεχνίας και ιστορίας.
  3. Μελέτη σε ομάδες με συνεξέταση και άλλων δημιουργών στον άξονα: Βιώματα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε έργα ποιητικά και πεζά: Γιάννης Ρίτσος Ρωμιοσύνη, Οδυσσέας Ελύτης «Στα χτήματα βαδίσαμε όλη μέρα…», «Τα πάθη, άσμα η΄», Το Άξιον εστί , Άγγελος Τερζάκης Απρίλης και Γιάννης Μπεράτης Το πλατύ ποτάμι".
Προτείνει εναλλακτικές διδακτικές πρακτικές βασισμένες στο τρίπτυχο "ανάγνωση-απόλαυση-κατανόηση που στοχεύουν στην:
  • ουσιαστική επικοινωνία του μαθητή με το λογοτεχνικό κείμενο σε μορφή και περιεχόμενο,
  • καλλιέργεια δεξιοτήτων (αναγνωστικές, γλωσσικές, αισθητικές, κοινωνικές),
  • προετοιμασία του μαθητή για τη δική του κριτική ανάγνωση κ.ά.
Οι διδακτικές προτάσεις τονίζει ότι είναι ενδεικτικές και μπορούν να προσαρμοστούν στις συνθήκες της κάθε τάξης.

Οι εναλλακτικοί τρόποι διδασκαλίας, η αξιοποίηση επιλεγμένου εποπτικού υλικού και της τεχνολογίας (λογισμικά, διαδίκτυο κ.ά) μπορούν να φέρουν κοντά στη λογοτεχνία τους μαθητές, οι οποίοι θα βγουν κερδισμένοι, καθώς θα διευρύνουν τις εμπειρίες τους, θα επικοινωνήσουν με την καλλιεργημένη λογοτεχνική γλώσσα και θα ενισχυθούν γλωσσικά, θα κατανοήσουν την οργάνωση των κειμένων και θα ασκηθούν στην αποκωδικοποίησή τους.