το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Ψηφιακό υλικό για τον Διονύσιο Σολωμό

Ψηφιακές εκδόσεις της Βουλής των Ελλήνων

1. Ερατοσθένης Καψωμένος: Ο Σολωμός και η Ελληνική Πολιτιστική Παράδοση. Ερμηνευτική Μελέτη, Αθήνα 1998

2. Ανθολόγιο θεμάτων της Σολωμικής ποίησης, Αθήνα 1998
"Το Ανθολόγιο των Θεμάτων της Σολωμικής Ποίησης, που επιμελήθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κύριος Ερατοσθένης Καψωμένος και απευθύνεται σε όλο τον ελληνικό λαό και κυρίως στη νεολαία μας, επιχειρεί να αναδείξει τις αντιπροσωπευτικότερες ποιητικές εικόνες, ιδέες και θέματα του σολωμικού έργου, στοιχεία που θεμελιώνουν τη μοναδικότητα της ποιητικής τέχνης του Διονυσίου Σολωμού".

Και οι δύο εκδόσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που ανέλαβε η Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να τιμήσει τη διακοσιοστή επέτειο από το μαρτυρικό θάνατο του Ρήγα Φεραίου Βελεστινλή και τη γέννηση του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού".

"παντ` ανοιχτά, παντ` άγρυπνα, τα μάτια της ψυχής μου... Σκιαγραφώντας τον Διονύσιο Σολωμό»

Εικονική περιήγηση σε ομαδική εικαστική έκθεση που έγινε με τη συμμετοχή 65 ελλήνων ζωγράφων και έργα τους εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο του κορυφαίου ποιητή. Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μεσολόγγι το Δεκέμβριο του 2007 με αφορμή την επέτειο των 150 ετών από το θάνατο του ποιητή. Την άνοιξη του 2008 ταξίδεψε στη Βενετία και επιστρέφοντας στην Ελλάδα παρουσιάστηκε στο Κέντρο Τεχνών (Πάρκο Ελευθερίας) από τις 6 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου 2008. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η Ίρις Κρητικού.
Περισσότερα στο εισαγωγικό κείμενο.

Στο μυαλό του Δ. Σολωμού

Πρότζεκτ σε εξέλιξη που ανέβηκε στο netschoolbook. Απευθύνεται σε διδάσκοντες της λογοτεχνίας θεωρητικής κατεύθυνσης και φυσικά στους μαθητές. Πρόκειται για μια ερασιτεχνική προσπάθεια να ανασυσταθεί το "εργαστήριο" του ποιητή για να μπορέσουν οι μαθητές -ίσως- να βιώσουν το ποίημα και όχι να απομνημονεύσουν απλά τις σκέψεις των άλλων. Δημιουργός: Καλλιόπη Κουτσόπετρα, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: