το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Νίκος Καββαδίας


O KABBAΔIAΣ κέρδισε την προτίμηση του αναγνωστικού κοινού από την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα με τη συλλογή του Mαραμπού (1933), τη διατήρησε με τη δεύτερη συλλογή του Πούσι (1947), εισχώρησε στον αφηγηματικό λόγο με το ιδιότυπο πεζογράφημά του Bάρδια (1954) και συμπλήρωσε την προσφορά του με την τρίτη του συλλογή
Tραβέρσο (1975), που επιμελήθηκε αλλά δεν πρόλαβε να δει τυπωμένη – χωρίς βέβαια να παραλείπουμε τη νουβέλα Λι και τα πεζά Tου πολέμου και Στο άλογό μου ('Άγρα", 1987).


Enlarge this document in a new window
Online Publishing from YUDU

(Πατήστε πάνω στο Enlarge this document in a new window για να δείτε το περιοδικό σε πλήρη οθόνη. Για το φυλλομέτρημα, πατήστε το χεράκι που σχηματίζεται στην κάτω δεξιά γωνία του περιοδικού. Μπορείτε να αποθηκεύσετε την παρουσίαση και να την προβάλλετε και offline (options - download offline version). Μπορείτε, τέλος, να προσθέσετε τις δικές σας σημειώσεις (και από `δω). Έχω προσθέσει κι εγώ μία στην πρώτη σελίδα.
Το πρόγραμμα που χρησιμοποίησα ονομάζεται YUDU. To Yudu είναι μια από τις πλέον εύχρηστες υπηρεσίες document sharing. Μπορείτε να ανεβάσετε και να μοιράσετε αρχεία pdf, doc, ppt, να δημοσιεύσετε φωτογραφίες (σε png και jpg μορφή) και αρχεία ήχου (mp3), δημιουργώντας και μουσικά άλμπουμ. (Έχω δημιουργήσει ήδη ένα, το πρώτο μου). Νομίζω ότι είναι πολύ καλό και διδακτικά αξιοποιήσιμο.

Τα ποιήματα του Νίκου Καββαδία έχουν εμπνεύσει πλήθος μουσικών. Συνολικά, μετράμε 67 τραγούδια επάνω στο σύνολο σχεδόν των ποιημάτων του ολιγογράφου Kαββαδία. Δεν νομίζουμε ότι συμβαίνει αυτό με άλλον Έλληνα ποιητή. Παρ` όλ` αυτά, όσο ζούσε ο Νίκος Καββαδίας δε βγήκε τίποτα σε δίσκο.

Επτά Ημέρες Καθημερινή / 28-02-1999, Αφιέρωμα στο Νίκο Καββαδία

Tο πρώτο τραγούδι σε ποίηση Kαββαδία που εκδόθηκε λίγο μετά το θάνατο του το 1975, ήταν το Iδανικός κι ανάξιος εραστής, του Γιάννη Σπανού, με τον Kώστα Kαράλη.

Το 1986
κυκλοφόρησε ο δίσκος S/S «IONION» 1934 των Ηλία Αριώτη και Νότη Χασάπη (υπογράφουν ως «Οι Ξέμπαρκοι») με έντεκα μελοποιημένα ποιήματα του Καββαδία.

Click to view the full digital publication online
Read evstamou's Music Album
Digital Publishing with YUDU

8 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Βρε, συ, κάθε φορά που θα σε επισκεπτόμαστε θα μας έχεις και δωράκι;
Τι δυνατότητα κι αυτό το YUDU. Βέβαια, επειδή υπάρχουν και μερικοί αναλφάβητοι εδώ μέσα, μάλλον πρέπει να σχεδιάσουμε να σε προσκαλέσουμε για ένα σεμιναριάκι σχετικό..
Άλλωστε, τέτοια εποχή δεν ήταν πέρυσι που, έστω και χωρίς σεμινάριο, βρεθήκαμε και...δείξαμε το ζήλο μας για μάθηση;

Λίτσα, χαιρετισμούς. Τον τελευταίο καιρό, λίγο το βαθμολογικό, λίγο άλλοι παράγοντες, έχω χαθεί από τις γειτονιές του διαδίκτυου. ( Μην ελπίζεις. Πάλι με χρόνια.. :-) )

Ε. Στάμου είπε...

Διονύση μου ελπίζω όλα να είναι καλά και να μη χάνεσαι. Από `δω μπορούμε και τα λέμε μια χαρά, γιατί από κοντά, δεν το ξαναβλέπω, παρόλο το ζήλο για ...τη μάθηση. Μην ξεχνάτε, είστε κι εσείς ευπρόσδεκτοι, πάντα.
Χαιρετισμούς στην παρέα.

dreamteamk9 είπε...

Λίτσα, κάτι έχει πάθει το yudu τώρα τελευταία και δεν μπορώ να δω το άλμπουμ σου. Και ο Καββαδίας είναι από τους αγαπημένους μου.

Έχεις και εσύ πρόβλημα με το yudu ή σε μένα συμβαίνει;


Και για το prezi να σου πω ότι έπαθα το ίδιο με σένα: δεν μπορούσα να κατεβάσω μια εργασία μου.
Και μάλλον βρήκα τι φταίει: την εργασία θέλησα πρώτα να δω αν εκτυπώνεται, οπότε την κατέβασα ως αρχείο pdf. Μετά, πήγα να την κατεβάσω ως zip και ..error! Αρνούνταν το prezi να με αφήσει να την κατεβάσω. Και ακόμα ..αρνείται.


Έφτιαξα μια άλλη πρόχειρη, για να δω μήπως γενικεύτηκε το κακό, αλλά ευτυχώς την κατέβασα. Δεν επέλεξα πρώτα να την κατεβάσω ως pdf.


Άρα, πρέπει πρώτα, για σιγουριά, να την κατεβάζουμε ως zip και μετά, αν θέλουμε εκτύπωση, ως pdf.

Εννοείται ότι δεν ξαναπλησιάζω την επιλογή του pdf. :)


Ή αυτό φταίει ή το prezi έτυχε εκείνη τη στιγμή με bug που δεν επιτρέπει μέχρι τώρα την αποθήκευση του zip αρχείου. Δεν πειράζει, θα τη βλέπουμε online.

Καλό Σαββατοκύριακο!

dreamteamk9 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ε. Στάμου είπε...

Σταματία, εγώ έκανα τελικά download δημιουργώντας ένα αντίγραφο. Με το αντίγραφο, όλα καλά. Δοκίμασέ το.
Το yudu είναι εντάξει τώρα. Το `κανες το άλμπουμ;

dreamteamk9 είπε...

Λίτσα, το yudu με άφησε μια φορά να δω και να κατεβάσω τρία τραγούδια, μετά άρχισε πάλι τα δικά του, και, τελικά, μπόρεσα να τα ακούσω όλα. :)
Αντιπροσωπευτικά τραγούδια του Καββαδία, ό,τι πρέπει για το μάθημα.

Προσπαθώ δύο μέρες τώρα να ανεβάσω αρχεία doc και ppt. Δεν τα βλέπει, παρόλο που την εφημερίδα (σε doc) την είχε δεχτεί. Μόνο αν τα μετατρέψω σε pdf, γίνονται δεκτά.

Για το άλμπουμ, τώρα άρχισα να κάνω την επιλογή. Δεν ανέβασα ακόμη κάτι.

Για το prezi, το σκέφτηκα για το αντίγραφο, αφού σου είχα ήδη γράψει, και πέτυχε. :)

Ε. Στάμου είπε...

Σταματία, κι εγώ προσπάθησα να δοκιμάσω με ppt αλλά δεν το ανέβαζε. Και στο ΚΣΕ σήμερα που δοκιμάσαμε με pdf πάλι είχε πρόβλημα. Είναι της υπομονής και της επανάληψης φαίνεται για να τα εμπεδώσουμε καλά.
Τα ξαναλέμε
φιλιά

aggelikh είπε...

"Παίζει φαιδρό, παράξενο παιχνίδι με τις σάρκες, καθώς διαβαίνει ο σκύλος ο θαλασσινός..." Ν. Καββαδίας