το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Λογοτεχνικά περιοδικά: τα κύτταρα της λογοτεχνίας

Τον τίτλο της ανάρτησης δανείστηκα από τον ομώνυμο τίτλο του άρθρου του Αναστάση Βιστωνίτη, που δημοσιεύτηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό "η λέξη", τ. 200.

Είναι η δεύτερη παρουσίαση που κάνω με την εφαρμογή αυτή και ομολογώ ότι με έχει εντυπωσιάσει. Τα λογοτεχνικά περιοδικά που παρουσιάζονται χωρίζονται σε ψηφιακές συλλογές και σε ηλεκτρονικά περιοδικά, τα οποία εντόπισα στο διαδίκτυο.
Συστηματική καταγραφή και παρουσίαση των δικτυακών τόπων και ιστοσελίδων που αφορούν τη νεοελληνική λογοτεχνία υπάρχει στην Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα.

Δέηση

Απλώνω τα χέρια
στον κήπο που κάηκε.
Δάκρυ του χρόνου
το μυστικό μου,
ακόμα κρατώ.
Γυμνά τα πόδια
στου ήλιου τις σάλπιγγες,
χρυσό κλωνάρι
φιλί μου παλιό.
Απλώνω τα χέρια
σε κάτι που χάθηκε.

ποίηση : Διονυσία Ντάλιου, από την ποιητική της συλλογή "Ασέληνος Νυκτωδία" (Εκδ. Ομήγυρις, 2009)
μουσική : Φίλιππος Περιστέρης
τραγούδι : Θέλμα Καραγιάννη
  • "Το βίντεο του Σπύρου Πανταζή έχει ως αφορμή το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη. 'Ομως, «Τα παιδιά» που αναφέρει ο Σεφέρης, εδώ είναι έφηβοι, και τα «χαλίκια που πετάνε» γίνονται στο τέλος πέτρες, με τρόπο ώστε να παραπέμπει στην αντίδραση της νέας γενιάς σε κάθε λογής εξουσία. Χρησιμοποιώντας την τεχνική του animation ο Πανταζής δημιουργεί ένα βίντεο για τις ανησυχίες, τα αδιέξοδα και τη φωνή διαμαρτυρίας της νέας γενιάς".
(από το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ποίηση e-poema)

10 σχόλια:

Elena Elliniadou είπε...

Λίτσα μου, είναι πανέμορφο!!! Καταπληκτικό!
Συγχαρητήρια!
Όταν πατάς autoplay "τρώει" το πρώτο βίντεο. Μήπως θέλει να του αφήσεις περισσότερο χρόνο;

Ε. Στάμου είπε...

Έλενα, χαίρομαι που σου άρεσε (είπαμε παιδάκι μου, είσαι expert στις τεχνολογίες).
'Οταν πατάς autoplay περνάει στο επόμενο χωρίς να περιμένει καθόλου. Γι` αυτό δεν προλαβαίνεις να δεις το βίντεο. Το ίδιο γίνεται και με άλλα δυο βίντεο που έχει πιο κάτω. Είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιείς το autoplay. Έτσι στέκεσαι όσο θέλεις σε κάθε "διαφάνεια" και βλέπεις και τα βίντεο. Δοκίμασε να μετακινηθείς με το βελάκι που σχηματίζεται πάνω στην οθόνη και θα δεις.
Δεν του ορίζω εχώ χρόνο, μόνο διαδρομές χαράσσω. Είναι πολύ ωραίο και όπως σου είπα αποθηκεύεται η παρουσίαση και τη δείχνεις χωρίς να χρειάζεσαι σύνδεση με το Internet. Απ` ότι είδα μπορείς και να εκτυπώσεις, δεν δοκίμασα ακόμη κάποια εκτύπωση.
Καληνύχτα Έλενα και σ` ευχαριστώ.

Elena Elliniadou είπε...

Εγώ σ' ευχαριστώ. Χαράζεις δρόμο δοκιμάζοντας συνεχώς καινούρια πράγματα και μπράβο σου! Εσύ είσαι expert. Και με το βελάκι το είδα. Είναι εξαιρετικό και μοναδικό. Άλλωστε δεν έχει χρησιμοποιηθεί το prezi πριν στα ελληνικά. Είσαι φάρος των φιλολόγων. Φιλιά πολλά

Ε. Στάμου είπε...

Έλενα, δεν συνεχίχω τώρα, κοκκινίζω.
Φιλάκια κι από μένα

Ε. Στάμου είπε...

Ορίστε, μπέρδεψα και τα σύμφωνα.

dreamteamk9 είπε...

Εντυπωσιακό! Έχω φτιάξει κάτι και το επεξεργάζομαι. :)

Ωραία προγράμματα μας μαθαίνεις, Λίτσα.

Ε. Στάμου είπε...

Σταματία μου σ` ευχαριστώ. Είναι τόσα πολλά και αξιοθαύμαστα αυτά που κάνεις εσύ, το λέμε και με την Ελένη, που δεν προλαβαίνουμε να τα παρακολουθήσουμε. Την παρουσίαση πάντως με το prezi ανυπομονώ να τη δω. Είναι πολύ ενδιαφέρον αλλά παρουσιάζει και κάποια προβλήματα που δεν μπορώ να βρω τη λύση τους. Δοκίμασέ το και θα σε ρωτήσω.

dreamteamk9 είπε...

Λίτσα, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Δοκίμασα με το prezi, είναι, όντως, καταπληκτικό πρόγραμμα. Μπορεί να έχει κάποια "μειονεκτήματα", όπως τη μη δυνατότητα επιλογής στυλ γραμματοσειράς ή το ότι λίγα μόνο templates, εκτός από το Original Style, δέχονται τα ελληνικά, όπως το Loud Manifesto ή το Photographer, αλλά είναι αμελητέα μπροστά στις ομορφιές που προσφέρει. Και αποθηκεύεται ώστε να παίζει offline -πολύ χρήσιμο για το μάθημα.

Έφτιαξα μια απλή και την ανέβασα στο σάιτ. Εν καιρώ, θα φτιάξω μια για κάποιον της λογοτεχνίας ή της ιστορίας -θα με βοηθήσεις πολύ με τις συμβουλές σου, όταν την αρχίσω. :)


Οι απορίες μου είναι:

1η) προσπάθησα να βάλω λινκ: έγραφα τη διεύθυνση, αλλά δε γινόταν σύνδεσμος. Πώς το κατάφερες; Πού είναι αυτή η επιλογή;

2η) το βίντεο που ενσωμάτωσα στην παρουσίαση είναι σε flv και, όπως βλέπω, παίζει. To ενσωμάτωσες με αυτή τη μορφή ή έκανες μετατροπή σε άλλο τύπο αρχείου;

3η και σημαντική) :))
τα υπέροχα βίντεό σου με ποιο πρόγραμμα τα φτιάχνεις; Διάβασα τη συζήτησή σας με την Έλενα για το PLN. Και τα βίντεο που φτιάξατε είναι ασυγκρίτως καλύτερα από αυτά που φτιάχνονται με το MovieMaker. Παράδειγμα, το βίντεο που έχεις στην αρχή των Λογοτεχνικών περιοδικών είναι ωραίο. Να μην πω για τα κορυφαία του Καζαντζάκη. :))

Ποια προβλήματα αντιμετώπισες με το prezi;

Ε. Στάμου είπε...

Σταματία, είδα την παρουσίασή σου, μπήκες αμέσως στο νόημα, ως συνήθως, είναι πάρα πολύ καλή, μπράβο!

Απαντώντας στις απορίες σου,

1) Για το link, αντιγράφεις το url που θέλεις, κάνεις επικόλληση στο prezi - αποθήκευση - κλείσιμο της παρουσίασης και όταν την ανοίξεις και πάλι θα δείς να λειτουργεί ο υπερσύνδεσμος. Με παίδεψε κι εμένα για να το καταλάβω αυτό. Η αποθήκευση γίνεται αυτόματα, αν δεν θέλεις να κλείσεις το πρόγραμμα μην αποθηκεύεις εσύ.

2) Μόνο αρχεία flv δέχεται στα βίντεο. Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν δέχεται αρχεία ήχου, για παράδειγμα mp3. Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει μόνο για τη free έκδοση, μπορεί οι επί πληρωμή να έχουν περισσότερες δυνατότητες. Άλλο πρόβλημα που μου προέκυψε είναι ότι δεν μπορώ να κάνω download στη δεύτερη παρουσίαση μου. Δεν ξέρω γιατί. Το βασικό είναι να μπορείς να κάνεις την παρουσίαση στο μάθημα offline, γιατί δεν έχουμε σύνδεση στην τάξη.

3) Το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ ονομάζεται Ulead. Καμιά σχέση με το MovieMaker.

Ελπίζω να βοήθησα. Τα ξαναλέμε.

dreamteamk9 είπε...

Λίτσα, με βοήθησες πολύ, σε ευχαριστώ!
Με κλείσιμο της παρουσίασης και άνοιγμά της ξανά λειτουργούν τα links.

Όντως, δε δέχεται mp3. Μόνο image, video και pdf. Δεν πειράζει. Το γεγονός είναι ότι γλύτωσα από τον "μπελά" της μετατροπής του video, ώστε να παίζει στο PowerPoint (που και τελικά έχεις το φόβο, σε μάθημα ή γιορτή, να μην παίξει εύκολα, παρά τη μετατροπή :)) ) και το ότι είναι πρωτότυπος ο τρόπος παρουσίασης στο prezi.

Όσον αφορά στο download, δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Έφτιαξα και δεύτερη παρουσίαση, για να δω για το πρόβλημα που είπες, και κατέβηκε το zip αρχείο στον υπολογιστή. Μου εμφάνισε πρώτα το μήνυμα ότι "αν δεν αρχίσει αυτόματα το download, click here".
Μήπως ο browser σου εμποδίζει το κατέβασμα;

Εκτός αν εννοείς κάτι άλλο: βλέπω στην καρτέλα manage το πλαίσιο Allow reuse? Μήπως ξετσέκαρες το κουτάκι και δεν μπορεί να κατέβει σε άλλο υπολογιστή, χωρίς να χρειάζεται να συνδεθείς στο λογαριασμό σου;