το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Η μετόπη των ονείρων μας


Ό,τι και να 'λεγαν οι δάσκαλοί μου για την Ακρόπολη, δεν έχτιζαν μέσα μου Παρθενώνα αισθήσεων.

Λίγο η ηλικία της αμφισβήτησης, λίγο το πιεστικό, επαναλαμβανόμενο μοτίβο περί τελειότητας και χρυσού κανόνα σε κάθε κολόνα, συγκίνηση και δόνηση δεν δοκίμασα. Ολα καλοζυγιασμένα, αμείλικτα λιτά, λιγόλογα, δεν μπορούσαν να μ` αγγίξουν, έβαζαν όρια στη φαντασία, η καρδιά δεν σκιρτούσε.

Ώσπου, ξεκόρμισα από την πατρώα γη και τα βήματά μου μ' έφεραν στο Βράχο. Η πρώτη αυτοψία, η πρώτη περιπλάνηση, δεν ξεκλείδωσαν το μυστήριο. Μου φάνηκε, όπως γράφει ο Καζαντζάκης στην «Αναφορά στον Γκρέκο», σαν άθλος του νου, της γεωμετρίας, ένας αψεγάδιαστος μαρμαρωμένος Λόγος, ένας άρτιος αριθμός, που «περίσσια στέρεα στέκεται στα πόδια του, καλά 'ναι βολεμένος, δεν έχει λαχτάρα να μετακουνηθεί, συντηρητικός, ευχαριστημένος, χωρίς ανησυχία. Ολα τα προβλήματα τα `χε λύσει, όλες τις επιθυμίες τις έκαμε πραγματικότητα, ησύχασε».

εισιτήριο για τη νυχτερινή επίσκεψη της Ακρόπολης κατά τη διάρκεια της πανσέληνου

Εγώ δεν ησύχαζα, πήγα και ξαναπήγα στην Ακρόπολη, από πείσμα, από περιέργεια, από κείνη τη βεβαιότητα της νιότης που συγγενεύει με την αβεβαιότητα. Δεν θυμάμαι τη μέρα που γεύτηκα το αντίδωρο του παρθενικού κάλλους, παρά μόνο την άγρια χαρά που «ο άνθρωπος τόσο από τη φύση του υπό, φτάνει σ` ένα τέτοιο υπέρ. Να ευθειάσει ή να καμπυλώσει τις γραμμές στο μάρµαρο... µε τόση ακρίβεια που να υπακούουν και να µας παραδίδονται τα στοιχεία του κόσμου όπως θα θέλαμε να είναι, όπως τα ζητά η ψυχή µας και όπως όλες οι πιθανότητες δείχνουν ότι θα μπορούσαν να είναι». (Οδυσσέας Ελύτης, «Ιδιωτική Οδός» εκδ. Ύψιλον, 1990)






Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξει τις πύλες του το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, έχω αγωνία πόσο θα κρατήσει τούτη τη φορά η μύηση στην εξαίσια Πολιτεία, αν θα μου αποκαλυφθεί ο ακίνητος χορός των ηλιοθρεμμένων μαρμάρων, αν θα μπορέσω να ξεφλουδίσω τα πέπλα της αρμονίας και να αναστήσω μονάχα την ουσία. Ανυπομονώ. Ανυπομονούμε. Και ονειρευόμαστε την ενοποίηση των Γλυπτών.

Άρθρο της Κατερίνας Τζωρτζινάκη στη naftemporiki

photo

5 σχόλια:

Vasilis Simeonidis είπε...

Πολύ καλή φωτογραφία της Ακρόπολης. Τώρα καταλαβαίνω γιατί ήταν πολλοί αυτοί που διαφωνούσαν με την ανέγερση του νέου Μουσείου στο συγκεκριμένο χώρο.

Ενδιαφέρον έχει και το «εισιτήριον νυκτερινής επισκέψεως της Ακροπόλεως κατά Πανσέληνον».

Ποιας χρονιάς είναι;

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Χαιρετε, χαίρετε,

Ναι, εντυπωσιακή η αερο(;)φωτό.

Η φωτογραφία νομίζω πως προέρχεται από το βιβλίο του Σεφέρη "Έξι νύχτες στην Ακρόπολη", που, επί τη ευκαιρία, καλό θα ήταν να το θυμηθούμε τον καιρό αυτό.
Από την εποχή που ο αρχαιολογικός χώρος της ακρόπολης των Αθηνών έμενε ανοιχτός κάθε που είχε πανσέληνο..

Χαιρετισμούς, Λίτσα.

Ε. Στάμου είπε...

Πολύ καλημέρα σας.

Εντυπωσιακή φωτογραφία, πράγματι.
Ναι Διονύση, (τίποτα δεν σου ξεφεύγει, έτσι;) η εικόνα με το εισιτήριο είναι από το μυθιστόρημα του Σεφέρη "Έξι νύχτες στην Ακρόπολη". Τη βρήκα στη σελίδα της ερευνητικής ομάδας Ανοιχτή Λογοτεχνία - openLit
.
Είναι μια παρουσίαση του βιβλίου σε υπερκείμενο, (αν βρείτε χρόνο να τη διαβάσετε, έχει πολύ ενδιαφέρον). Χρονολογία δεν ξέρω. Λέτε να είναι από δεκαετία του 1920 που αναφέρεται και το βιβλίο;

Πολλούς χαιρετισμούς.

annboukou είπε...

Εγώ είμαι στην Αθήνα αυτές τις μέρες και περπάτησα την Παρασκευή το βράδυ τον πεζόδρομο της Παύλου από το Θησείο ως το Μουσείο. Το είχα ξαναεπισκεφτεί την Άνοιξη, αλλά πρέπει να πω πως φωτισμένο τη νύχτα και απέναντί του φωτισμένη η Ακρόπολη ήταν τουλάχιστον "συγκινητικό" θέαμα! Δίχως εισιτήριο... Χάζεψα και την παράσταση που προέβαλαν στο παρακείμενο κτίριο και μου άρεσε επίσης. Χαίρομαι που έγινε "της μόδας" με όλα αυτά η επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης!! Δεν με νοιάζει αν κάποιοι- που δεν θα πήγαιναν αλλιώς- πάνε γι' αυτό το λόγο, αρκεί να βρεθούν εκεί και να δουν...

Vasilis Simeonidis είπε...

Συγχωρήστε με που χαλάω τη γιορτή.

«Παρά τις αντιρρήσεις σημαντικών Ελλήνων αρχιτεκτόνων (Γιώργος Κονδύλης, Άρης Κωνσταντινίδης κ.α.) και αρχαιολόγων όπως ο Γιώργος Δοντάς, οι διαδοχικές κυβερνήσεις επιμένουν πεισματικά στην αρχική χωροθέτηση Καραμανλή».

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_19/06/2009_285088

και

http://www.iospress.gr/ios2002/ios20020310b.htm