το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Σελίδες για τον Μίλτο Σαχτούρη στο νέο ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ

Μίλτος Σαχτούρης
Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής λογοτεχνικής γενιάς.
Στις δύσκολες στιγμές της ζωής του, στην Κατοχή, στους θανάτους και στις αρρώστιες, η ποίηση στάθηκε το μοναδικό του καταφύγιο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Ιουλίου 1919, καταγόταν όμως από την Ύδρα. Ήταν δισέγγονος του ναυάρχου του `21 Γεωργίου Σαχτούρη. Πήρε το όνομα του παππού του, αξιωματικού του ναυτικού Μιλτιάδη Σαχτούρη.
Στα ψηφιοποιημένα λογοτεχνικά περιοδικά του ΕΚΕΒΙ βρίσκουμε δημοσιευμένη μελέτη του Γιάννη Δάλλα με τίτλο "Εισαγωγή στην ποιητική του Μίλτου Σαχτούρη, μια πρώτη προσέγγιση της ζωής και του έργου του", ενώ στο περιοδικό η λέξη ο Μίλτος Σαχτούρης γράφει για τον Κώστα Καρυωτάκη και τον "Καρυωτακισμό".

σκίτσο του Μ. Σ. που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Ο Τρελός Λαγός

Γύριζε στους δρόμους ο τρελός λαγός
γύριζε στους δρόμους
ξέφευγε απ' τα σύρματα ο τρελός λαγός
έπεφτε στις λάσπες

Φέγγαν τα χαράματα ο τρελός λαγός
άνοιγε η νύχτα
στάζαν αίμα οι καρδιές ο τρελός λαγός
έφεγγε ο κόσμος

Bούρκωναν τα μάτια του ο τρελός λαγός
πρήσκονταν η γλώσσα
βόγγαε μαύρο έντομο ο τρελός λαγός
θάνατος στο στόμα


ΥΔΡΑ-ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ Ή ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΕΛΟΣ ΛΑΓΟΣ
ντοκιμαντέρ στη σειρά κινηματογραφικών εκπομπών του ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΑΡΑΓΔΗ «ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ», σε σενάριο και σκηνοθεσία του ΛΕΥΤΕΡΗ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ
από το οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ


Τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Μίλτου Σαχτούρη (έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαρτίου 2005 στον οίκο ευγηρίας "Βασιλάκειο"), το περιοδικό «Εντευκτήριο» τεύχος 84, Ιανουάριος-Μάρτιος 2009, παρουσιάζει πολυσέλιδο αφιέρωμα στο έργο του με ανέκδοτα ποιήματά του, άγνωστο αρχειακό υλικό και άρθρα που καλύπτουν ευρύ θεματικό φάσμα.

ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ

πηγή αναπαραγωγής
"Ποτέ δεν σκέφτηκα να εξηγήσω τα ποιήματά μου. Θυμάμαι μόνο πως γράφτηκαν σε ώρες απρόσμενες. Νύχτες χειμωνιάτικες κουκουλωμένος σε μια κουβέρτα, πεταγόμουν ξαφνικά απ` το κρεβάτι, σαν μια αστραπή, κάτι κόκκινο να με χτύπησε στο κεφάλι, έφτιαχνα το σκελετό του ποιήματος μια-δυο φορές κι ύστερα έπεφτα και κοιμόμουνα. Όμως μέρες πολλές ύστερα το δούλευα, όπως ο τεχνίτης δουλεύει ένα οποιοδήποτε αντικείμενο κι αν στο τέλος δεν με ικανοποιούσε το έσκιζα και το πετούσα. Τα περισσότερα τα πετούσα.
[...] Βλέπω ότι πολλά έχουν ατέλειες, άλλα είναι σκοτεινά και δύσκαμπτα, αλλά βλέπω ότι είναι α λ η θ ι ν ά και πως δεν θα μπορούσα αλλιώς να τραγουδήσω".
(Από το ιδιόχειρο αυτοσχόλιο του Μίλτου Σαχτούρη που το έστειλε στον Δ.Ν. Μαρωνίτη για να το μοιράσει στους φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όταν δίδασκε την ποίησή του).

Το τεύχος του περιοδικού συνοδεύεται από cd (χορηγός της έκδοσής του η Ελένη Μ. Λαζαρίδου), στο οποίο ο Μίλτος Σαχτούρης διαβάζει ποιήματά του.

Σαχτούρης Μίλτος

4 σχόλια:

Ειρήνη Λιβανού είπε...

Όπως πάντα, πολύ ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική και αυτή σου η ανάρτηση για το Σαχτούρη. Εντυπωσιακός και ο τρόπος που έγραφε τα ποιήματά του. Διαβάζοντας τη δήλωσή του ότι δεν
μπήκε στην ανάγκη να εξηγήσει τα ποιήματά του, αναρρωτιέμαι για άλλη μια φορά, αν πρέπει η ποίηση να διδάσκεται. Μεγάλη συζήτηση κι αυτή!
Φιλιά

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Λίτσα μας,
Πάλι θα παρακάμψω την ουσία της ανάρτησης, τον πολυαγαπημένο τραγικό τρελό λαγό, και θα σε ευχαριστήσω για τις πληροφορίες που μας περνάς "έμμεσα", όπως π.χ ότι το ΕΚΕΒΙ έχει ψηφιοποιήσει τόσα περιοδικά.
Τελικά υπάρχουν δεξαμενές πληροφοριών τόσες και τόσο γεμάτες που δε μένει παρά ( για μας, τους έρμους τους εκπαιδευτικούς λέω) να μάθουμε να τις χρησιμοποιούμε επιλεκτικά, έξυπνα και επ'ωφελεία. ( Μεταξύ μας, καθόλου εύκολο δε μου φαίνεται αυτό, όταν συνδυάζεται και με ... ηλεκτρονική ημιμάθεια)

Θα το ξαναπώ κι ας το έχεις ξανακούσει πολλάκις. Προσφέρεις πολλά.

Ε. Στάμου είπε...

Το σίγουρο για μένα Ειρήνη μου είναι ότι η ποίηση λατρεύεται απ` αυτούς που διαβάζεται αλλά δυστυχώς δεν διαβάζεται ή δεν διαβάζεται με ρυθμούς, ας πούμε σιγανούς, προσεχτικούς. Απλώς προσπερνιέται χωρίς να γίνεται κατανοητή. Σαχτούρης, ειδικά, με τόση εκφραστική λιτότητα στα ποιήματά του, πώς να καταλάβεις τον κόσμο του;

Ε. Στάμου είπε...

Μόνον όποιος έχει τη μύγα… μυγιάζεται Διονύση. Σιγά μην νοιάζονται πολλοί για ψηφιοποιημένα αρχεία και δεξαμενές πληροφοριών, όπως λες κι εσύ, με σπάνιο πολλές φορές και μοναδικό υλικό. Η πρόσβαση στο υλικό αυτό είναι ελεύθερη και πολύ εύκολη, αρκεί να ξέρεις τι ψάχνεις και πως θέλεις να το αξιοποιήσεις διδακτικά. Κι εγώ σιγά-σιγά τα ανακαλύπτω. Μην νομίζεις ότι τα ξέρω.
(Μεταξύ μας) ξέρω κάποιον Δ. Μ. (δεν λέω το όνομά του για να μην τον εκθέσω), εντελώς αναλφάβητο ψηφιακά. Έχει στήσει βέβαια μια ηλεκτρονική τάξη, έφτιαξε κι ένα ιστολόγιο για το σχολείο του που λειτουργεί ως χώρος ζεστής συζήτησης ... αλλά σιγά τα λάχανα, όλοι τα κάνουν αυτά.