το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου '09 1-6-22/8

Όλη η ορμή και η τρυφερότητα του θεάτρου, του χορού και της μουσικής θα κατακλύσει τις επόμενες μέρες και ως τις 22 Αυγούστου την Αθήνα και την Επίδαυρο, καθώς από την 1η Ιουνίου μπαίνουμε στις υπέροχες μέρες και νύχτες του Φεστιβάλ.

Η LifO παρουσιάζει το ετήσιο αφιέρωμά της στο Φεστιβάλ σε 55 σελίδες καταιγιστικών εικόνων και εξομολογήσεων των καλλιτεχνών που θα κλέψουν την παράσταση.

«Άφησέ με να 'ρθω μαζί σου. Τι φεγγάρι απόψε!»

photo

Η ποίηση του Γιάννη Ρίτσου μετασχηματίζεται και κατακτάται εκ νέου μέσα από το αφιέρωμα του Φεστιβάλ για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του ποιητή.

Πρέπει να ομολογήσουμε πως το αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο δεν αποτελεί έκπληξη, μιας και φέτος είναι το Έτος Ρίτσου, αφού συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του. Το αφιέρωμα είναι τριπλό και ξεκινά στο Χώρο Η της Πειραιώς 260, με τρεις δραματικούς μονόλογους (1-5/6).

Η Σονάτα του σεληνόφωτος (1956) θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία και ερμηνεία της Ρούλας Πατεράκη, το Όταν έρχεται ο ξένος (ερμηνεύει ο Ακύλλας Καραζήσης) αλλά και η Φαίδρα (ερμηνεύει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη) σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη. Το Φεστιβάλ μάς δίνει την επιλογή να δούμε έναν, δυο ή και τρεις μονόλογους.

Το αφιέρωμα συνεχίζεται στις 10 Ιουνίου: ο Μίκης Θεοδωράκης με τη Λαϊκή Ορχήστρα του θα παίξει τα κορυφαία έργα της συνάντησης Ρίτσου-Θεοδωράκη και θα ερμηνεύσουν τη Ρωμιοσύνη, τον Επιτάφιο και τα Δεκαοχτώ Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας (συμμετέχουν η Νένα Βενετσάνου, ο Δημήτρης Μπάσης, η Καλλιόπη Βέττα και o Αλέξανδρος Χατζής).

Το πιο ενδιαφέρον, πάντως, το κρατήσαμε για το τέλος: ο Δημήτρης Μαυρίκιος έχει αναλάβει να σκηνοθετήσει το πιο αυτοβιογραφικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, το «Τερατώδες αριστούργημα». Η παράσταση, που θα ανέβει στις 24 και στις 25 Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, επιχειρεί να «ανοίξει ρωγμές στο ποίημα» για να συνομιλήσει με τα υπόλοιπα έργα του ποιητή, τους ήρωές τους, τον ίδιο τον εαυτό του. Συμβουλεύουμε τους θεατές να δουν την παράσταση έχοντας υπόψη τους ότι η πρώτη λέξη του εισαγωγικού σημειώματος είναι «μόνος».

Πηγή: LIFO

4 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Γεια σου, Λίτσα,

Προβλέπονται πολύ ενδιαφέρουσες οι παραστάσεις, αν κρίνει κανείς τόσο από τα συγκεκριμένα ποιητικά έργα όσο και από την ποιότητα των συντελεστών τους.
Τι καλά που τις προβάλλεις κι εσύ από 'δω.

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Ολα ωραία είναι αλλά, πράγματι, Το τερατώδες αριστούργημα πιστεύω πως θα έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ε. Στάμου είπε...

Γεια σας, Διονύση και Αγγελική,

Πράγματι βρε παιδιά, υπέροχες οι μέρες και νύχτες του φεστιβάλ, ενδιαφέρουσες οι παραστάσεις, αλλά απ` ό,τι βλέπω εδώ π.χ. πανάκριβα τα εισιτήρια. Βάλε 50 € για τους τρεις μονολόγους συν 30 για τη συναυλία (σας βάζω στη Γ΄) συν 20 για το Τερατώδες Αριστούργημα (άντε σας ανέβασα στη Β΄) έχουμε σύνολο 100€ το άτομο. Ε, δε θα είσαι με τη συντροφιά σου, θες 200 στο νερό.
Κι αυτά μόνο για Ρίτσο.

«- ξέρεις, καμμιά φορά, θαυμάζοντας, ξεχνάς, ό,τι θαυμάζεις, σου φτάνει ο θαυμασμός σου, -»

Ειρήνη Λιβανού είπε...

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Όντως φαίνεται να είναι ενδιαφέρουσες οι παραστάσεις. Πολύ θα ήθελα να δω, και μακάρι να τα καταφέρω, "το τερατώδες αριστούργημα". Έχεις δίκιο· τις πιο πολλές φορές είναι απαγορευτικό το κόστος των παραστάσεων.