το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Το τρισδιάστατο εικονικό περιβάλλον "Second Life"

Το Second Life είναι ένας δικτυακός εικονικός κόσμος που εμφανίστηκε το 2003 και αναπτύχθηκε από την εταιρεία Linden Lab. Οι "κάτοικοι" του SL, γνωστοί ως "Residents" έχουν τη δυνατότητα να δια-μορφώσουν το alter ego των ονείρων τους και να "ζήσουν μια δεύτερη ζωή" μέσω του διαδικτύου. Μέσω κινούμενων avatars (ψηφιακές απεικονίσεις του εαυτού μας), που δημιουργούν οι χρήστες ανάλογα με το τι θέλουν να είναι στο SL, μπορούν να εξερευνούν τον κόσμο, να γνωρίζουν άλλους κατοίκους, να συμμετέχουν σε ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες, να δημιουργούν και να εμπορεύονται αντικείμενα (eικονική ιδιοκτησία). Το εικονικό νόμισμα του SL είναι το Linden Dollar.
Έμπνευση για το SL αποτέλεσε η λογοτεχνία του κυβερνοπάνκ και ιδιαίτερα το έργο του Neal Stephenson, Snow Crash. Βασικός στόχος της Linden Lab ήταν να δημιουργήσει έναν κόσμο, όπως το Μετα-σύμπαν (Metaverse) που περιγράφει ο Stephenson, έναν κόσμο στον οποίο οι χρήστες να μπορούν να αλληλεπιδρούν, να παίζουν, να δουλεύουν και να επικοινωνούν.
Ένας λόγος για την επιτυχία του SL είναι η εμφάνιση του Web 2.0 και του συνεπακόλουθου κύματος κοινωνικής δικτύωσης. Η μπλογκόσφαιρα συμβάλλει στη διάδοσή του και ευνοεί το σχηματισμό κοινοτήτων χρηστών μέσα σε εικονικούς κόσμους.
Πολλοί οργανισμοί και φορείς έχουν εγκατασταθεί στο Second Life, όπως:
  • Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο έχει αναθέσει στο συγγραφέα Warren Ellis να γράφει μια εβδομαδιαία στήλη με τίτλο "Second Life Sketches".
  • Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το International Spaceflight Museum, για μια εικονική ξενάγηση.
  • Υπάρχει ένα 3D νοσοκομείο όπου μπορείτε να συνομιλήσετε με συμβούλους υγείας και να λάβετε βοήθεια και πληροφορίες σχετικά με ιατρικά θέματα που σας ενδιαφέρουν ή σας απασχολούν.
  • Second Life Library 2.0: Μπορείτε να τη δείτε και στο χάρτη. Είναι μια εικονική βιβλιοθήκη που παρέχει πραγματικές υπηρεσίες στους κατοίκους του SL. Μπορείτε, αν θέλετε, να διαβάσετε για τον εικονικό κόσμο “Second Life” και τη χρήση του στην εκπαίδευση και στις βιβλιοθήκες.
  • Ορισμένες χώρες όπως οι Σουηδία, η Εσθονία και το Ισραήλ έχουν ανοίξει πρεσβείες και διπλωματικά γραφεία στο "Diplomacy Island" του SL, ενώ αρκετές ακόμα προγραμματίζουν να κάνουν το ίδιο.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2007 και η χώρα μας αποτελεί επίσημα μέλος της παγκόσμιας πλατφόρμας του τρισδιάστατου αυτού κόσμου και έτσι οι φίλοι του Second Life απ` όλο τον κόσμο που δεν μπορούσαν να επισκεφτούν και να γνωρίσουν την Ελλάδα θα μπορούν να απολαύσουν ψηφιακά τη θέα από το Σούνιο, να ανέβουν στον βράχο της Ακρόπολης ή να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα του Αιγαίου. Οι πληροφορίες και τα ενημερωτικά φυλλάδια των ελληνικών μνημείων καθώς και των τουριστικών τοποθεσιών της χώρας μας θα είναι διαθέσιμα σε πέντε γλώσσες, (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά) ώστε να είναι κατανοητά σε όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες και θα βρίσκονται στη διάθεση κάθε επισκέπτη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ και εδώ.
Μετά απ` όλα αυτά, τί θα λέγατε για ένα ...ψηφιακό ουζάκι; Για κάτι τέτοιο υπάρχει το ψηφιακό στέκι όπου οι κάτοικοι του SL μπορούν να πραγματοποιήσουν τρισδιάστατες συναντήσεις και να μοιραστούν εμπειρίες από τη «δεύτερη» ζωή τους.
Στο παρακάτω βίντεο ένα avatar προσπαθεί να παίξει τη "Σονάτα του Σεληνόφωτος".

2 σχόλια:

Xrysostomos είπε...

Χώροι χωρίς μυρωδιές, άνθρωποι χωρίς υπόσταση, ακρόπολη χωρίς βόλτα...

Συγγνώμη που θα φανώ απότομος, αλλά το πρώτο πράγμα που θα έκανα σε αυτή τη "δεύτερη ζωή" θα ήταν να αυτοκτονήσω

Ε. Στάμου είπε...

Έτσι είναι σίγουρα. Κι εγώ το ίδιο πιστεύω. Το ερώτημα που μπαίνει για μας είναι αν και κατά πόσο τέτοιου είδους περιβάλλοντα μπορούν να αξιοποιηθούν για διδακτική χρήση. Έγινε σχετική εισήγηση στο εκπαιδευτικό συνέδριο στη Νάουσα από τον Λ. Βίγκλα. Έχω βάλει το σύνδεσμο στην ανάρτηση.