το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Κυριακή, 10 Απριλίου 2016

"Ασάλευτες μνήμες" από ένα μοναδικό ταξίδι με τον Οδυσσέα Ελύτη

Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία το 5ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο με θέμα: «Οδυσσέας Ελύτης. Ο ποιητής του Αιγαίου», που διοργάνωσαν το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στη Θεσσαλονίκη, από 30 Μαρτίου έως 3 Απριλίου 2016. Τριακόσιοι περίπου μαθητές και εκπαιδευτικοί από δεκαοκτώ σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αμερική και την Πόλη συναντήθηκαν με διακεκριμένους επιστήμονες, λογοτέχνες, ηθοποιούς και δημοσιογράφους σ` ένα "μοναδικό ταξίδι με τα φτερά του ονείρου, με «τέχνη, τύχη και τόλμη» στους συμπαντικούς δρόμους που χάραξε η ποίηση του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη".

Το Γενικό Λύκειο Πεδινής, που είχε τη χαρά και την τιμή να συμμετέχει για δεύτερη φορά φέτος στο μαθητικό συνέδριο, εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια και τις άπειρες και με ατόφια ειλικρίνεια ευχαριστίες του στους διοργανωτές του συνεδρίου, τον κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου, Διευθυντή του Ζωγραφείου Λυκείου και την κ. Άσπα Χασιώτη, Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη. Κάθε στιγμή, κάθε λέξη, κάθε ήχος αυτών των πέντε συνεδριακών ημερών, "υπήρξαν και από ένα χελιδόνι για να μας φέρει την άνοιξη μέσα στο χειμώνα που ζούμε αυτόν τον καιρό", όπως έγραψε η Ανθούλα Δανιήλ, Διδάκτωρ Φιλολογίας, Συγγραφέας, Κριτικός Λογοτεχνίας.

Από τα βάθη της καρδιάς μας, ευγνώμονες ευχαριστίες οφείλουμε στον ειδικό σύμβουλο του Λυκείου Πεδινής, τον Φιλόλογο και Συγγραφέα αλλά πρωτίστως κορυφαίο Δάσκαλο, κ. Νικήτα Παρίση. Ευτυχήσαμε να γνωριστούμε και να πρωτοσυνεργαστούμε με τον κ. Παρίση πριν τέσσερα χρόνια, με αφορμή και πάλι τον Οδυσσέα Ελύτη και τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή. Από τότε  η συνεργασία μας συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο,  μέσα σ` ένα πολύ ζεστό κλίμα φιλίας και δημοκρατικής ισοτιμίας. Οι σπάνιες ευαισθησίες και η  βαθιά λογοτεχνική παιδεία του κ. Παρίση, μας εμπνέουν, μας καθοδηγούν και μας έδωσαν την ώθηση για πολύ μεγάλα και δημιουργικά πετάγματα. Ευχή όλων μας να συνεχίσουμε τη συνοδοιπορία μας.

Φωτογραφίες νοσταλγικές, μνήμες ασάλευτες και παντοτινέςΗ ομιλία του κ. Παρίση με θέμα: Η ελληνική οικουμενικότητα του Οδυσσέα Ελύτη 

Η παρουσίαση του Γενικού Λυκείου Πεδινής με θέμα: Η ποιητική αφετηρία - Η κορύφωση - Το ώριμο λυκόφως: Οι ελληνικές αξίες του Οδυσσέα Ελύτη. Απαγγελτική θεατροποίηση ενός αποσπάσματος από τον "Ήλιο τον Πρώτο" 

Του χρόνου το συνέδριο θα είναι αφιερωμένο στον Γιώργο Θεοτοκά. Να ευχηθούμε να ανταμώσουμε και πάλι όλοι μαζί  στην  Πόλη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: