το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Σάββατο, 11 Απριλίου 2015

Ταξιδεύοντας στη γη του Χρηστάκη Ζωγράφου


121 χρόνια μετά την ίδρυση του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης, οι Ζωγραφειώτες θα ταξιδέψουν στη γη του Χρηστάκη Ζωγράφου. Θα επισκεφθούν το Μέτσοβο, τα Ιωάννινα, θα αδελφοποιηθούν με τους αποφοίτους της Ζωσιμαίας Σχολής. Θα βρεθούν στο Κεστοράτι και στο Αργυρόκαστρο, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ιδρυτή τους και μεγάλο εθνικό ευεργέτη.

Ο Χρηστάκης Ζωγράφος καταγόταν από το Κεστοράτι Βορείου Ηπείρου. Αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων. Εργαζόταν στην Κωνσταντινούπολη και στο Παρίσι ως τραπεζίτης. Στήριξε ιδιαίτερα την ελληνική παιδεία με τη χρηματοδότηση και ίδρυση σχολείων. Συνέβαλε στην ίδρυση σχολείων στην πατρίδα του στο Κεστοράτι, στο Αργυρόκαστρο και στην Κωνσταντινούπολη. Περισσότερες πληροφορίες για τον Χρηστάκη Ζωγράφο σε παλαιότερη ανάρτηση του ιστολογίου εδώ.

Το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης ιδρύθηκε το 1893. Σύμφωνα με την απόφαση της Κοινότητας Σταυροδρομίου πήρε το όνομα του "μεγαθύμου χορηγού του, ευγνωμοσύνης και τιμής ένεκα", του πεφωτισμένου μεγαλοεπιχειρηματία Χρηστάκη Ζωγράφου, που παραχώρησε στην κοινότητα το υπέρογκο ποσό των 10.000 χρυσών λιρών, με στόχο να ιδρυθεί ένα σχολείο σύγχρονο και προοδευτικό.

Την Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015,  στις 19:00 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο "Δ. Χατζής", θα γίνει αδελφοποίηση του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής και του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου και θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Οι νεκροί πεθαίνουν όταν τους λησμονάνε", σε σκηνοθεσία Αγγελικής Αριστομενοπούλου, σενάριο Νίκου Μιχαηλίδη, μουσική Μίμη Πλέσσα, αφήγηση Σίας Κοσιώνη και παραγωγής White Room για λογαριασμό της Κοινότητας Σταυροδρομίου.

2 σχόλια:

sofia είπε...

Χρόνια Πολλά Λίτσα
Καλημέρα

Ε. Στάμου είπε...

Καλημέρα Σοφία. Χρόνια Πολλά!