το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Γ. Σεφέρη, Καλλιγράφημα

Ένα από τα ποιήματα που παρουσίασε το Γενικό Λύκειο Πεδινής Ιωαννίνων στο μαθητικό συνέδριο «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ. ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ», που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 20 έως τις 23 Μαρτίου 2014, ήταν το σεφερικό ποίημα Καλλιγράφημα από το Ημερολόγιο Καταστρώματος, Β΄


Το διάστημα 1941-44, ο Σεφέρης, για δεύτερη φορά πρόσφυγας, αισθάνεται να καταντάει «πραμάτεια». Νιώθει σαν φυλακισμένος και γι` αυτό δε γράφει ποιήματα αλλά κεντά εικόνες, όπως κάνουν στο δέρμα τους οι ναυτικοί και οι φυλακισμένοι. Έτσι, το 1941, ο ποιητής ανακαλύπτει το calligramme. Τα calligrammes, είναι εικαστικά ποιήματα ή ποιήματα εικόνες, στα οποία οι λέξεις του ποιήματος σχηματίζουν τις γραμμές ενός σχεδίου, το οποίο αναπαριστά με τρόπο «καλλιγραφικό» το θέμα. Η μορφή του calligramme, αλλά και η ιδέα πως το ποίημα αποτελεί ένα καλλιγραφικό χειροτέχνημα, περνούν στο Ημερολόγιο Καταστρώματος, Β΄.
Το ποίημα Καλλιγράφημα γράφτηκε στο Κάιρο, στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, και συγκεκριμένα το 1942. Η προσέγγισή που κάναμε αποτελεί ένα είδος ερμηνευτικού σχολιασμού, που στηρίζεται πιο πολύ στην εικόνα και λιγότερο στο λόγο. Θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε οπτικοποιημένη ερμηνευτική ανάγνωση. Στο βίντεο ακούγεται να διαβάζει η μαθήτρια της Γ΄ τάξης, Σταμάτη Ελισσώ.

3 σχόλια:

sofia είπε...

Πολύ καλό. Μπράβο!

xrysomyga είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ε. Στάμου είπε...

Σ` ευχαριστούμε Σοφία. Ζήσαμε ένα Όνειρο στην Πόλη!