το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

"Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής". Μνήμη Γιώργου Ιωάννου


Ο λόγος είναι αναντικατάστατος... Η επίδρασή του είναι πολύ μεγάλη...  Ο λόγος είναι μεγάλη ανάγκη της ψυχής. Πιστεύω ότι ο λόγος εξακολουθεί να ενδιαφέρει τους ανθρώπους περισσότερο από κάθε τι άλλο. 
Συνομιλία με τον Σωτήρη Κακίση, εφημ. Ελευθεροτυπία, 10 Ιανουαρίου 1985

Ο ποιητής και πεζογράφος Γιώργος Ιωάννου, που πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου 1985 σε ηλικία 58 ετών, μας άφησε το ζωντανό του λόγο, τις 28  συνεντεύξεις του που παραχώρησε από το 1974 μέχρι το 1985 σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. "Φύλλα κισσού" χαρακτηρίζει τα κείμενα αυτά ο Γιώργος Αναστασιάδης, στον οποίο οφείλεται ο πρόλογος και η όλη επιμέλεια του τόμου.

Το 1979 ο Γιώργος Ιωάννου τιμήθηκε με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για το βιβλίο του Το δικό μας αίμα, που περιλαμβάνει το δικό του λόγο με τον οποίο μίλησε "απευθείας για τη Θεσσαλονίκη ή με τη Θεσσαλονίκη". "Εκείνο που θέλω να εκπολιορκήσω είναι το ανθρώπινο μυστήριο αυτής της πόλης... Αυτό το πράγμα, αυτή την ανθρώπινη σύνθεση, αυτές τις μεταμορφώσεις, αυτές τις δυσάρεστες, συχνά, εξελίξεις, τρελαίνομαι να αναλύσω, να περιγράψω και να ανασυνθέσω".
Συνομιλία με τον Ι. Μυλαράκη, εφημ. Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη 9 Ιανουαρίου 1980

Στη μνήμη του Γιώργου Ιωάννου ακούμε το πεζογράφημα "Το ξεκλήρισμα των Εβραίων", από τη συλλογή πεζογραφημάτων του  "Το δικό μας αίμα" .  Το αρχείο ηχογραφήθηκε από την εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος «Τα "πι" της Αγάπης». Επιμέλεια - Παραγωγή: Γιώργος Ευσταθίου.


2 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Κι αυτό που έγραφε στον Μυλαράκη το 1980 το πέτυχε διάνα!

Πολλά φιλιά, καλή δύναμη.

Ε. Στάμου είπε...

Πολύ αγαπημένος!