το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Εκπαιδευτικές ταινίες για τη Λογοτεχνία

O Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου έχει δημιουργήσει  εκπαιδευτικές ταινίες και άλλο οπτικοακουστικό υλικό για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θέτοντας έτσι ένα πρόσθετο εργαλείο στα χέρια κάθε μαθητή και εκπαιδευτικού για την ενίσχυση των μαθησιακών στόχων. Οι ταινίες είναι παραγωγές του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης της Ελλάδας αλλά και παραγωγές άλλων οργανισμών για τις οποίες έχει εξασφαλιστεί άδεια αξιοποίησής τους για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ο κατάλογος του οπτικοακουστικού υλικού  (είναι του 2009), βρίσκεται και σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστοχώρο του ΠΙΚ: http://paragoges.pi.ac.cy/?home.

Για τα Κείμενα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και για την Ποίηση διατίθενται δραματοποιημένες ταινίες μικρού μήκους ή ντοκιμαντέρ, με συνοδευτικό πολύπτυχο.

K.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ, Εγκλεισμός και Παγίδευση (ελληνική αφήγηση)


"Ο ποιητής Κωνσταντίνος Π. Καβάφης έζησε όλα του σχεδόν τα χρόνια στην πόλη της Αλεξάνδρειας, σ’ ένα διαμέρισμα στην οδό Λέψιους 10, στην καρδιά της Αλεξάνδρειας. Το σπίτι που κατοίκησε παραπέμπει σ’ αυτό που υπήρξε ο ίδιος. Ένας τόπος κλειστός, με τους δικούς του ήχους, τα δικά του χρώματα, τον ιδιαίτερο διάκοσμό του, τα έπιπλά του, το δικό του περιβάλλον, την ιδιοτυπία του. Το υποβλητικό φως των κεριών. Το σπίτι του Καβάφη, μουσείο πια, όπως το άξιζε η φήμη και η μεγαλοσύνη της ποίησής του, σε υποδέχεται με τις σκιές, τους ήχους της αγοράς, την πόλη που το περιβάλλει, τη διάχυτη φθορά". (Πηγή)

8 σχόλια:

Πολίνα Μοίρα είπε...

Πολύτιμη, όπως πάντα Εύα μου!
Φιλιά
Καλές γιορτές

Ε. Στάμου είπε...

Αχ, Πολίνα, εσύ το λες αυτό; Σε θαύμασα για τη δουλειά σου με τους Kαναδούς φοιτητές. Έστειλα το βίντεο και σε μαθητές μου.

Και το σχόλιο φοβερής μαθήτριας της Β΄ τάξης, που μου άρεσε πολύ: "Καλά, αυτός ο Παπαδιαμάντης έχει φτάσει στον Καναδά και δε μπορεί να
τρυπώσει σ' αυτό το έρμο τμήμα της Γ!? Μα για όνομα!"

Καλές γιορτές, Πολίνα!
Σ` ευχαριστώ.

Πάνος Ιωαννίδης είπε...

Συγχαρητήρια!!!!
Καλές γιορτές!!!!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Λίτσα, υπερευχαριστούμε. Πράγματι, πολύτιμο υλικό - και απ' όσο φαίνεται κι από το "δείγμα" που παραθέτεις, προσεγμένο και ποιοτικό.
Επισκέφτηκα τον ιστότοπο, αλλά - το πιθανότερο είναι πως εξ αγνοίας λέω ανοησίες, αλλά δείξε κατανόηση στη ντόπια διανόηση.. - δεν είδα αν και πώς μπορεί κανείς να τα "κατεβάσει". Υπάρχει τρόπος;

Χαίρομαι που συνεχίζεις τα ωραία σου και τα τόσο ενθαρρυντικά και χρήσιμα για μας. Πολλά φιλιά, χρυσόμυγα:-)

Ε. Στάμου είπε...

Γεια σου Πάνο.
Καλές γιορτές εύχομαι και σε σένα! Σ` ευχαριστώ.

Ε. Στάμου είπε...

Διονύση μου, πέρασαν ανεπιστρεπτί οι όμορφες εποχές της χρυσόμυγας. Άφησαν όμως συνωστισμό πολύτιμων αναμνήσεων!

Ας πούμε ότι επιλέγεις την Ελένη. Σε μεταφέρει στην αντίστοιχη σελίδα και κάτω από το βίντεο σου λέει: "Λήψη βίντεο Ψηλή Ανάλυση (316 MB) / Χαμηλή ανάλυση (46 MB)".
Με την ψηλή ανάλυση στο αποθηκεύει σε mp4 και με τη χαμηλή σε flv.
Τα βίντεο μπορείς να τα δεις και να τα αποθηκεύσεις στον υπολογιστή σου μόνο αν έχεις εγκατεστημένο το πρόγραμμα Flash. Αν δεν το έχεις μπορείς να το εγκαταστήσεις, πατώντας τον σχετικό σύνδεσμο για τη λήψη του.
Δοκίμασε και πάλι και με χαρά είμαστε πάντα στη διάθεση της "ντόπιας διανόησης" να βοηθήσουμε σε ό,τι μπορούμε.

Πολλά φιλιά Διονύσιε εκ Ζακύνθου. Χαίρομαι που συνεχίζεις να περνάς.
Καλές γιορτές!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Ωωω, ταχυτάτη και ευκρινεστάτη η οδηγία σας! Σπεύδω να δοκιμάσω -
όχι προτού σας αφιερώσω το ρεμπέτικο άσμα "περνούσα και σ' ααντίκρυζα ψηλά στα παραθύρια".

Σ' ευχαριστώ πολύ, Λίτσα.

Ε. Στάμου είπε...

Λοιπόν, το άκουσα και νιώθω ήδη να πλανιέμαι στο πεδίο έλξης του τραγουδιού. Σαν το άλφα της αποθέωσης ας πούμε.

Να `σαι καλά, Διονύση.