το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Αποχαιρετώντας το "Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου 2012", καλωσορίζοντας το "Έτος Κ.Π. Καβάφη 2013"

Έχει καθιερωθεί πλέον να αφιερώνεται ένα έτος ολόκληρο σε έναν ποιητή, με βάση μια επέτειο. "Όσο κι αν φαίνεται ότι αυτό είναι μια συμβατική αφορμή, αποτελεί και την αφορμή για μια ουσιαστική προσέγγιση και πολλές φορές σχεδόν μια αναγέννηση του έργου του στις παλιότερες αλλά και στις νεότερες γενιές".  Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Αντώνης Φωστιέρης, ποιητής και διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού η λέξη, σε εκδήλωση-αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκέμβρη 2012 στα Γιάννενα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Λάκωνα ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου. Ποιητή, που εξύμνησε όσο λίγοι την αγάπη, την ειρήνη, τη φύση και το ελληνικό πνεύμα.
Για το Νικηφόρο Βρεττάκο και το έργο του μίλησαν η κ. Ιοκάστη Ρίζου, φιλόλογος, και ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης. Μελοποιημένα έργα του ποιητή παρουσιάστηκαν από το συνθέτη Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλο
Ευχαριστώ θερμά την κυρία Ρίζου, η οποία με μεγάλη προθυμία μου παραχώρησε την παρουσίαση της ομιλίας της και την έγκριση της δημοσίευσής της. Νομίζω ότι αποτελεί πολύτιμη δωρεά για διδακτική αξιοποίηση. Μπορείτε να ακούσετε την ομιλία της κυρίας Ρίζου εδώ.

Θα δανειστώ τα λόγια της κυρίας Ρίζου από το κλείσιμο της ομιλίας της.
"Ζούμε σε μια εποχή, που ένα μεγάλο μέρος του λαού μας έχει φθαρεί και το υπόλοιπο είναι απελπισμένο, γιατί βρίσκεται μπροστά σ` ένα κενό  και εκτός παντός οράματος. Φοβάμαι, πως είμαστε ένας λαός χωρίς εσωτερική παιδεία, η οποία θα βοηθούσε να εγερθεί η εθνική μας συνείδηση, με την ανάκληση της ιστορικής μνήμης και τη συνειδητοποίηση της κακής στιγμής μπροστά στην οποία βρισκόμαστε. Τούτη την ώρα, ο λόγος του ποιητή αποκτά ιδιαίτερο βάρος. Ας τον ακούσουμε, γράφτηκε δεκαετίες πολλές πριν, αλλά θα έλεγε κανείς πως γράφτηκε μόλις σήμερα: 
Αλλά κινήθηκα και γύρω από έναν τρίτον άξονα. Τον προνομιούχο χώρο που έτυχε να γεννηθούμε όλοι εμείς και που θα έπρεπε ο καθένας μας με τον τρόπο του να εξοφλήσει το χρέος της φιλοξενίας του, ιδίως σ` αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που η χώρα μας περνάει μια κρίση, που δε θα την έλεγα απλώς σοβαρή, θα την έλεγα θανάσιμη. Αλλιώς, δε θα έγραφα έναν ύμνο στη διαχρονική ελληνική αντίσταση, έναν ύμνο που είναι ταυτόχρονα και ένα  προσκλητήριο για τη σύγχρονη  αναγκαία εθνική μας αντίσταση."
Μιας και η ποίηση του Βρεττάκου είναι, εκτός των άλλων, και έντονα φυσιολατρική, βρήκαμε την ευκαιρία, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας της Α΄ Λυκείου, να επισκεφτούμε την Κόνιτσα και να διαβάσουμε στίχους από το έργο του Ποιητή μέσα στη φύση, στην απομόνωση και στη σιγή που μας προσφέρει το φυσικό τοπίο και μας προτρέπει να βρεθούμε ο ποιητικός λόγος. Στο τέλος, οι μαθητές έγραψαν το δικό τους στοχαστικό λόγο.


Όπως αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Αθλητισμού και Πολιτισμού, το έτος 2013 θα είναι αφιερωμένο τον Κ. Π. Καβάφη, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του Αλεξανδρινού ποιητή (1863-1933).  (Έτος αφιερωμένο στον ποιητή Κ. Π. Καβάφη ανακηρύχθηκε το 2013).

8 σχόλια:

Ρουμπάκης Γιάννης είπε...

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση και το υλικό για το Βρεττάκο.Καλή χρονιά ευτυχισμένη με υγεία καιπροκοπή.

Ε. Στάμου είπε...

Καλή Χρονιά Γιάννη και ό,τι επιθυμείς. Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Ρίζου για τη δωρεά της.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Χρονιάρες μέρες με τα πλούσια δώρα σου, Λίτσα - ψυχής και νου. Ευχαριστούμε για το υλικό, για τη συγκίνηση των παιδιών που ενώνουν την ποίηση με τη φύση. Ας είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι και τη χρονιά που έρχεται.
Ας προσπαθούμε.

Πολλές ευχές.

Ε. Στάμου είπε...

Είναι πολύ ζεστή και ανακουφιστική η ευγένεια και η ελπίδα που μεταφέρεις, Διονύση.
Σου αφιερώνω τους στίχους που έγραωε η Εύη:
" Έξω υπήρχε παγωνιά
αλλά στην ψυχή μας μόνο η χαρά...

Το κρύο επέρασε
και η μέρα εγέλασε.
Και όλα έγιναν πιο ζεστά
και πιο όμορφα"

Σε φιλώ.

Unknown είπε...

Σε ευχαριστώ για όλα και κυρίως για τον δρόμο που μου άνοιξες εσύ προσωπικά με την διδασκαλία σου στο ΤΠΕ2, έναν δρόμο που ακολουθώ πιστά και μου έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στην μικρή μας πόλη.... Αυτό που έχω να καταθέσω για τον Βρεττάκο είναι ένα σχόλιο του αγαπημένου μου φίλου Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλου, που είχα την χαρά να τον δω στα Ιωάννινα και υπήρξε πνευματικό παιδί του Ν. Βρεττάκου: "Ο Νικηφόρος ήταν ένας άγιος άνθρωπος" Κάναμε κι εμείς εκδήλωση στο σχολείο μας και όλα πήγαν περίφημα!!!(Θα το αναρτήσω σε λίγο) Για το έτος Καβάφη ετοιμάζω νέα πιο μεγάλη εκδήλωση. Μακάρι να μπορούσες να είσαι εδώ!! Καλή και δημιουργική χρονιά!!!!

Ε. Στάμου είπε...

Άννα μου χαίρομαι πολύ και ομολογώ ότι σε θαυμάζω για όσα έχεις καταφέρει.
Τι ομορφιές είναι αυτές που έκανες στην Ηγουμενίτσα για το Βρεττάκο!!! Είδα όλες τις αναρτήσεις σου και εντυπωσιάστηκα με τη δουλειά σου. Κι αυτό δεν είναι φιλοφρόνηση. Χαλάλι το ζόρι που είχαμε τραβήξει με την επιμόρφωση. Τώρα Άννα έχουν παγώσει τα πάντα και κυρίως οι καρδιές μας.
Σ` ευχαριστώ κι εγώ για τα όμορφα λόγια σου. Με συγκινείς πολύ με την ευγένεια της ψυχής σου. Αφού ξανασμίξαμε ιντερνετικά κι αφού πέρασα κι εγώ από Ηγουμενίτσα και κουβαλάω από `κει πολύ όμορφες αναμνήσεις, περιμένω να με καλέσεις στην εκδήλωση για τον Καβάφη. Με μεγάλη χαρά θα έρθω.

Καλή Χρονιά Άννα!

Ἅ λ ς είπε...

Καλή χρονιά!!!

Μήπως ξέρετε αν υπάρχει προγραμματισμένη εκδήλωση για τα γιαννενα; Αφού υπάρχει και μάθημα στο πανεπιστήμμιο αφιερωμενο στον Καβάφη!

Ε. Στάμου είπε...

Καλή Χρονιά, Ειρήνη!!!

Δεν ξέρω κάτι μέχρι στιγμής. Αν μάθω θα το βάλω στο μπλογκ.

Καλό πτυχίο.