το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: «Μικρά Ασία: Η Άκρα Ταπείνωση»


Το Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 19.00 μ.μ. στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης «Δημήτρης Χατζής» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σε συνεργασία με το Μικρασιάτικο Σύλλογο Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων, την Ομάδα Τέχνης "Το Ανατολικό της Δωδώνης, Α.ΔΩ.", και το υπό ίδρυση βιωματικό Μουσείο "Ανθρώπων προς φυγήν". Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία από τον Καππαδόκη Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Νικόλαο Ιντζεσίλογλου, με θέμα: "Μνήμη και εθνική ταυτότητα, πηγές ελληνικής ταυτότητας". Θα ακολουθήσει, η Ομάδα Τέχνης "Το Ανατολικό της Δωδώνης, Α.ΔΩ." που θα παρουσιάσει το δρώμενο «Άνθρωποι  προς  φυγήν: η Άκρα Ταπείνωση».

Το δρώμενο αναφέρεται στην περιπέτεια ανθρώπων που αναγκάζονται να αναζητήσουν τη λύτρωση, μετά από οδυνηρές απώλειες. 

Τα παράλια της Μικράς Ασίας
Έτσι διωγμένοι, βιασμένοι, βασανισμένοι από την εξωτερική και την εσωτερική τους πραγματικότητα, παίρνουν τους δρόμους της φυγής, αντιμέτωποι με το πένθος την κατάρρευση, την υποταγή ή και το θάνατο ακόμη, από τη μια μεριά και από την άλλη, με την αφύπνιση, την αλλαγή και την ελπίδα, προσδοκώντας μια ανάσταση μετά την άκρα ταπείνωση.

Μετέωρος ο άνθρωπος λοιπόν πάλλεται από την αρχαιότητα ως σήμερα, μεταξύ του έρωτα και της καταστροφής. Ιδιαίτερα σε εποχές σύγκρουσης και κρίσης, όταν τα πράγματα χάνονται κάτω από τα πόδια του και δεν ξέρει αυτά που είναι να έρθουν, ούτε πότε θα έρθουν, ούτε με τι θα μοιάζουν, καλείται να δημιουργήσει τη νέα ζωή. Όταν μάλιστα βρίσκεται στην έρημη χώρα της μετάβασης, όπου το παλιό βυθίζεται και το καινούργιο δεν έχει αναδυθεί, τότε εργάζεται με την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και τον πολιτισμό και όπως έγραψε ο Φρόυντ «όποιος εργάζεται με τον πολιτισμό, εργάζεται ενάντια στον πόλεμο». Τέλος, το δρώμενο υφαίνεται με αποσπάσματα από τον Όμηρο, τους αρχαίους κλασσικούς συγγραφείς, τους σύγχρονους ποιητές και συγγραφείς και με ύμνους και τραγούδια της λύπης και της νοσταλγίας.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: ΦΩΤΗΣ Δ. ΓΙΩΤΑΚΗΣ
ΣΚΗΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΤΗΣ, ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΚΑΣ 

Η Πρόσκληση και το πρόγραμμα  όλων των εκδηλώσεων "Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας".


Δεν υπάρχουν σχόλια: