το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

"Να προφέρεις την πραγματικότητα, όπως ο σπουργίτης το χάραμα"

Η ανάρτηση αυτή αφιερώνεται στον εκλεκτό συνάδελφο Βασίλη, ως συνέχεια της συζήτησης που είχαμε στο σχολείο για τις ερευνητικές εργασίες στο Λύκειο.

"Να προφέρεις την πραγματικότητα, όπως ο σπουργίτης το χάραμα"
Οδ. Ελύτης,  Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΣ

Οδυσσέας Ελύτης, Ο κήπος βλέπει, 1967
Η πραγματικότητα για τον καθένα μας είναι διαφορετική, ανάλογη με τα μάτια αυτού που την κοιτάζει, αφού "κάθε μάτι βλέπει διαφορετικά", σύμφωνα με τον Blake. Θέλω να πιστεύω πως η πιο σωστή μέθοδος να "προφέρει" κανείς τη δική του πραγματικότητα είναι να είναι ιθαγενής του εαυτού του, των απαιτήσεών του, του "ελάχιστο[υ] αλλά και σημαντικο[ύ] τόσο που  η μαγεία να κινεί το χέρι μας και να το ερμηνεύει κατά πως οι σκιές αλλάζουν θέση".  Από εκεί, είναι ίσως εύκολο να βρεθείς πιο κοντά στο σπουργίτι που προφέρει το χάραμα.

"Δουλεύει ο καθένας όπως νιώθει. Και η θάλασσα είναι απέραντη, τα πουλιά μυριάδες, οι ψυχές όσες και οι συνδυασμοί που μπορούν να γεννήσουν οι ήχοι και τα λόγια, όταν ο έρωτας και το όνειρο συμβασιλεύουν"
 Οδ. Ελύτης, ΤΑ ΡΩ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

2 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλησπέρα, Λίτσα. Είχα διαβάσει πως όταν ο Κουν δίδασκε το χορό στους Όρνιθες, τους έλεγε να πηδάνε, ως πετεινά που ήσαν, αλλά να πέφτουν...αργά αργά(!) Θέλω να πω πως καμιά φορά όσο ωραίες οδηγίες ακούς ( όπως αυτή του Ελύτη στον τίτλο), τόσο πιο δύσκολο να βρεις τον τρόπο να τις φτάσεις είναι.

(Και, βέβαια, απαραίτητη συμπλήρωση πως "ό, τι αξίζει πονάει κι είναι δύσκολο" κλπκλπ)

Τέλος, ευτυχής αυτός που στη δουλειά του μπορεί να έχει αναζητήσεις και συζητήσεις ουσίας με συναδέλφους. Γεια σου, Βασίλη!

Ε. Στάμου είπε...

"Να πέφτουν αργά-αργά". Ωραίο αυτό! Και γιατί να βιάζονται να πέσουν; Το πέσιμο ίσως να ισοδυμαμεί με πράξη ανακωχής. Είναι καλύτερα να ηδονίζεσαι αιωρούμενος στις συγκινήσεις σου παρά να βιάζεσαι να πέσεις.

Κι από την άλλη,
"Αν δεν μπορείς να χτίσεις
μπορείς να σκάψεις

αν δεν μπορείς να γίνεις
μπορείς να είσαι"
λέει ο Χριστιανόπουλος

τουλάχιστον, να είσαι ευτυχής.
Ευτυχής για τη συνομιλία!