το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Ομήρου Οδύσσεια


Η νέα τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης και της διάδοσης του Ελληνικού πολιτισμού.
Από το Νοέμβριο του 2008 στο ολοκαίνουργιο «Θέατρον» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού παίζεται η «Ομήρου Οδύσσεια - Το παραμύθι των παραμυθιών», σε σκηνοθεσία και θεατρική προσαρμογή της Κάρμεν Ρουγγέρη.
Οι νεαροί θεατές θα ζήσουν τις περιπέτειες του Οδυσσέα στο μεγάλο ταξίδι του προς την Ιθάκη. Η μουσική διασκευή και σύνθεση είναι του Γιάννη Μακρίδη, τα σκηνικά και τα κουστούμια της Χριστίνας Κουλουμπή, η χορογραφία του Πέτρου Γάλλια και οι στίχοι των τραγουδιών του Ανδρέα Κουλουμπή.
Μετά τη «Θόλο», το υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ο «Ελληνικός Κόσμος», το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, απέκτησε ένα νέο κτήριο πολλαπλών χρήσεων το οποίο θα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το «Θέατρον» άνοιξε την αυλαία του στις 20 Μαρτίου 2008.
Περισσότερα εδώ.
Και με αυτούς που έχουν παρκάρει τη ζωή τους στην επαρχία τί γίνεται; Μεγάλη η απόσταση από την Αθήνα πολλά και τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής μιας τριμελούς έστω οικογένειας στην πρωτεύουσα. Όχι ότι ζηλεύω τη ζωή της Αθήνας, τουναντίον, αλλά φαίνεται ότι τελικά κρατάμε τα κλειδιά ορισμένων "πλευρών του αδιεξόδου".

3 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλησπέρα, Ευαγγελία,
Κι εγώ "παρκαρισμένος" χρόνια στην επαρχία ήμουνα, οικεία τη θελήσει.
Λείπουν οι Ιλιάδες και οι Οδύσσειες, αλλά αποτελούν μονίμως κίνητρα ταξιδιού και επίσκεψης.

Θυμάμαι την έκπληξή μου, όταν, μετά από 10 χρόνια στην επαρχία ως καθηγητής, επέστρεψα στην Καλλιθέα και συνειδητοποίησα πως οι μαθητές μου, του Λυκείου, στην πλειονότητά τους, δεν είχαν πάει ποτέ π.χ στο θέατρο.

Όμως - και πώς αλλιώς;- όποιος δεν είναι κοντά την έλλειψη της δυνατότητας ζυγίζει κι αυτή βαραίνει.

Αν, βέβαια, υπήρχε αποκεντρωτική λογική στη διοίκηση (άρα και στους πολίτες..) μάλλον δε θα μιλάγαμε έτσι..

Ανοίγεις μεγάλα θέματα και είμαι πολυλογάς! Ας περιοριστώ σε θερμά χαιρετίσματα και , ασφαλώς, σε ανάλογα συγχαρητήρια για την τόση ποιοτική δουλειά σου που περνάς στο διαδίκτυο.

Ε. Στάμου είπε...

Γεια σου φίλε Διονύση. Σε ευχαριστώ πολύ για τα τόσο ενθαρρυντικά σου λόγια. Με τη σειρά μου βέβαια να σου πω ότι έβαλα ανάρτηση στο άλλο μου blog για το ιστολόγιό σου στο μάθημα της λογοτεχνίας της κατεύθυνσης και οι συνάδελφοι στο ΚΣΕ με ευχαρίστησαν θερμά. Βρήκαν το υλικό του πάρα πολύ καλό και υποστηρικτικό για τη διδασκαλία τους. Περιμένουμε τις αναρτήσεις σου για το Βιζυηνό.
Θαρρείς και η γκρίνια λειτουργεί ευεργετικά. Αυτό το Σάββατο θα γίνει μια ημερίδα στο Πανεπιστήμιο για τις Λέσχες Ανάγνωσης. Θα μιλήσει κάποιος από την ομάδα Θαλής + Φίλοι. Μου αρέσει πολύ η ιδέα όπως και η πρωτοβουλία σας να δημιουργήσετε μια Λέσχη Ανάγνωσης στο σχολείο της Καλλιθέας. Μετά την εκδήλωση θα γράψω νέα στο blog. Χαιρετίσματα στην Άννα.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

(Συγγνώμη για την κατάχρηση του χώρου..)

Γεια και πάλι.
Τα "ενθερρυντικά" λόγια δεν είναι τα συνήθη των ιστολογίων, Ευαγγελία. Το καταλαβαίνεις κι εσύ ( κι ας μην το..παραδέχεσαι, από σεμνότητα..): η προσφορά σου σε ποικίλους τομείς, τουλάχιστον για τους εκπαιδευτικούς, είναι πα΄ρα πολύ σημαντική.

Για το μπλογκ της λογοτεχνίας κατεύθυνσης, ευχαριστώ μεν, μου...προσθέτεις άγχος δε! Δεν ήταν/είναι στις προθέσεις μου να δώσω υποστηρικτικό υλικό σε φιλολόγους. Ίσως δεν έχω τις δυνάμεις για κάτι τέτοιο. Ξεκίνησε μόνο για να δίνει την ευκαιρία να συμπληρώνουμε κουβέντες που έμειναν λειψές στην τάξη ή που δεν έγιναν καθόλου.. Οπότε, προγραμματικά, είναι ανοργάνωτο, άνισο, ανεπαρκέστατο.
Είναι ωραία, βέβαια, η ιδέα, να επεκταθεί και να αποτελέσει πεδίο επαφής και των διδασκόντων, αλλά κάτι τέτοιο, τουλάχιστον για την ώρα ξεπερνάει τις "δυνατότητές μου - και μόνο ως προς τη διάθεση του απαιτούμενου χρόνου.

Κι εμείς θα περνάμε πληροφορίες απ'τη Λέσχη Ανάγνωσης του σχολείου μας. Το ξεκινάμε με πολύ κέφι και προβλέπεται να το διασκεδάσουμε αρκούντως.

Η Ἀννα με ενθουσιασμό σε θυμήθηκε. Σου στέλνει κι αυτή χαιρετισμούς ντυμένους με πολλή νοσταλγία..
Καλό βράδυ.