το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Η ιστοσελίδα ερευνητικής εργασίας του Λυκείου Πεδινής Ιωαννίνων



Μικρές ομάδες εργασίας είχαν αναλάβει να διερευνήσουν τις πηγές, να συλλέξουν τα δεδομένα, να τα εξετάσουν κριτικά, να τα επεξεργασθούν και να δημιουργήσουν νέες, πρωτότυπες συνθέσεις. Δούλεψαν ομαδικά και ανέπτυξαν σχέσεις συνεργασίας και συλλογικότητας με τα άλλα μέλη των ομάδων εργασίας. Συνέθεσαν σύντομες εργασίες με εικόνα και λόγο, έκαναν ηχογραφήσεις, φωτογραφίσεις, βιντεοσκοπήσεις.

Τελειώνοντας την ερευνητική εργασία του α΄ τετραμήνου 2011-12, ολοκληρώσαμε (σχεδόν) και τη δημοσίευση των εργασιών μας στην ιστοσελίδα που δημιουργήσαμε γι` αυτό το σκοπό.  Οργανώσαμε το υλικό μας κατά θεματικές σελίδες και υποσελίδες, που βρίσκονται στο αριστερό μενού του ιστοτόπου. 
Στις σελίδες μας μπορείτε να βρείτε και πλούσιο εικονιστικό υλικό το οποίο προέρχεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, από την ψηφιοποίηση εικόνων που περιλαμβάνονται στα λευκώματα του κυρίου Αν. Παπασταύρου, τα οποία αναφέρουμε στη βιβλιογραφία. Τον ευχαριστούμε θερμά και από εδώ, γιατί με μεγάλη προθυμία μας έδωσε την άδεια να ψηφιοποιήσουμε ό,τι και όσο εικονιστικό υλικό από τα λευκώματά του χρειαζόμασταν. Πιστεύουμε ότι όλη αυτή η συλλογή εικόνων, που προέρχονται από την εικαστική απόδοση εκείνης της εποχής, μας έφερε πιο κοντά στο «κλίμα»  και την "ατμόσφαιρα" της εποχής.

Οι κριτική σας ματιά θα μας βοηθήσει πολύ να  εμπλουτίσουμε τις ιδέες μας και να βελτιώσουμε τη δουλειά μας.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

"Να προφέρεις την πραγματικότητα, όπως ο σπουργίτης το χάραμα"

Η ανάρτηση αυτή αφιερώνεται στον εκλεκτό συνάδελφο Βασίλη, ως συνέχεια της συζήτησης που είχαμε στο σχολείο για τις ερευνητικές εργασίες στο Λύκειο.

"Να προφέρεις την πραγματικότητα, όπως ο σπουργίτης το χάραμα"
Οδ. Ελύτης,  Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΣ

Οδυσσέας Ελύτης, Ο κήπος βλέπει, 1967
Η πραγματικότητα για τον καθένα μας είναι διαφορετική, ανάλογη με τα μάτια αυτού που την κοιτάζει, αφού "κάθε μάτι βλέπει διαφορετικά", σύμφωνα με τον Blake. Θέλω να πιστεύω πως η πιο σωστή μέθοδος να "προφέρει" κανείς τη δική του πραγματικότητα είναι να είναι ιθαγενής του εαυτού του, των απαιτήσεών του, του "ελάχιστο[υ] αλλά και σημαντικο[ύ] τόσο που  η μαγεία να κινεί το χέρι μας και να το ερμηνεύει κατά πως οι σκιές αλλάζουν θέση".  Από εκεί, είναι ίσως εύκολο να βρεθείς πιο κοντά στο σπουργίτι που προφέρει το χάραμα.

"Δουλεύει ο καθένας όπως νιώθει. Και η θάλασσα είναι απέραντη, τα πουλιά μυριάδες, οι ψυχές όσες και οι συνδυασμοί που μπορούν να γεννήσουν οι ήχοι και τα λόγια, όταν ο έρωτας και το όνειρο συμβασιλεύουν"
 Οδ. Ελύτης, ΤΑ ΡΩ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Τι έκανες, τί έκανες, πες, στη ζωή σου τί έκανες;

"Έγραψα ποιήματα, έγραψα ποιήματα, ποιήματα σερνάμενα πουλιά, χωρίς λαλιά, ποιήματα ερπετά! Μόνον αυτό!"
Πηγή: Διαπολιτισμός

Ο Αργύρης Χιόνης, που μας άφησε αιφνίδια ανήμερα Χριστούγεννα, ήταν ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής, μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων από το 1989. Πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του υπάρχουν  στον Διαπολιτισμό,  στην Εταιρεία Συγγραφέων και στη βάση BiblioNet, του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, στις σελίδες του Σαραντάκου. Κυρίως, όμως, μπορούμε να διαβάσουμε εξαιρετικές αναρτήσεις σε ιστολόγια καλών συναδέλφων και φίλων, του Διονύση Μάνεση, της Πολίνας Μοίρα και του Γιάννη Ρουμπάκη.

Η κατάθεση του παρακάτω βίντεο είναι του Διονύση.

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

"Ολονυχτία", ποίηση: Νικηφόρος Βρεττάκος

«Έτος Βρεττάκου» το 2012, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Λάκωνα ποιητή και για αρχή το ποίημα "Ολονυχτία" από τη συλλογή "Το βάθος του Κόσμου" (1961).

Κωνσταντίνος Παρθένης
Ορφέας νυκτερινός
(συλλογή Ν. Πετσάλη-Διομήδη)


Δε με κατάλαβες όλη τη νύχτα
ήμουνα πλάι σου, προσπαθούσα να κλείσω
τα παράθυρα, πάλευα – όλη τη νύχτα.
Ο αγέρας επέμενε.
Άπλωσα τότε
τις παλάμες μου πάνω σου σαν
δυό φύλλα ουρανού, και σε σκέπασα.
Έπειτα βγήκα στον εξώστη και κοίταζα
δίχως χέρια τον κόσμο. 



Το ποίημα του Βρεττάκου μελοποιήθηκε από τον Καγιαλίκο Γιώργο και βραβεύτηκε στον Α΄ Διαγωνισμό Μελοποιημένης Ποίησης. Τα 10 τραγούδια που βραβεύτηκαν μαζί με τα στοιχεία των συντελεστών τους ανακοινώνονται,  ένα κάθε εβδομάδα, στο ραδιόφωνο του ΠΟΙΕΙΝ. (Τα προηγούμενα ήταν: Χαράλαμπος Δαμαλός, «Σταδιοδρομία», ποίηση: Κώστας Καρυωτάκης, Αλμπένα, "Έλα γλυκέ", ποίηση: Μαρία Πολυδούρη, Περικλής Αγιανόζογλου, "Κλωστήριον Νυχτερινής ανάπαυλας", ποίηση: Αντρέας Εμπειρίκος.

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

The Kavafis Project. Η ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη μέσα από τη μουσική του Αλέξανδρου Καρόζα (2)

Η παγκόσμια πρεμιέρα του λυρικού έργου-ορατόριου «Πρόγραμμα Καβάφης» του καταξιωμένου συνθέτη της Διασποράς, Αλέξανδρου Καρόζα,  στο ξακουστό Μέγαρο Συναυλιών της Βιέννης, έγινε το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011.
Ο Γιώργος Νταλάρας «μάγεψε» το βιεννέζικο φιλόμουσο κοινό στη συναυλία στην κατάμεστη, με 1.700 επισκέπτες, μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου, ερμηνεύοντας ποίηση Καβάφη μαζί με τις φημισμένες «Ορχήστρα Δωματίου Βιέννης» και «Χορωδία της Ακαδημίας Τραγουδιού Βιέννης», σε διεύθυνση του γνωστού Κύπριου αρχιμουσικού Γιώργου Κουντούρη και αφηγητή (απαγγελία στα γερμανικά) το διάσημο ηθοποιό και πρωταγωνιστή ταινιών του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, Μπρούνο Γκαντς.