το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Ήρωες που "κάτω απ’ το χώμα μες στα σταυρωμένα χέρια τους κρατάνε τις καμπάνας το σχοινί"

Μεγάλη χαρά και τιμή για το Λύκειο Πεδινής υπήρξε η παρουσία σήμερα του κ. Κώστα Γιαλίνη, προσκεκλημένου μας, για να πλαισιώσει τη σχολική γιορτή του Πολυτεχνείου και του κ. Γιάννη Μότσιου, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τους ευχαριστούμε θερμά και τους δύο.

Ο κ. Γιαλίνης μας διάβασε μια ευαγγελική περικοπή, το μύθο του Αισώπου "Ξυλευόμενος και Ερμής" απήγγειλε από μνήμης το ποίημα του Κώστα Βάρναλη "Ο «καλός» λαός" από την ποιητική σύνθεση "Σκλάβοι πολιορκημένοι" και, τέλος, μας τραγούδησε "τραγούδια της αντίστασης του λαού μας που αγαπήθηκαν, χωρίς τον ίσκιο ή την προστασία κάποιας κομματικής, πολιτικής ή άλλης ταυτότητας", όπως ανέφερε.





Ο Κώστας Γιαλίνης κατάγεται από τα Σφακιά της Κρήτης αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε στη Σχολή του Εθνικού θεάτρου κι εργάσθηκε ως εκφωνητής στην Ε.Ρ.Τ. για τριάντα χρόνια. Έγραψε και παρουσίασε πλήθος ραδιοφωνικών εκπομπών και ειδικές τηλεοπτικές σειρές.
Ασχολήθηκε με τη θεατρική γραφή, το δοκίμιο, την ποίηση και τη ζωγραφική. Τιμήθηκε για την εξαιρετική προσφορά του από την Ελληνική Ραδιοφωνία. Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία τον κάλεσε να ηχογραφήσει το κείμενο και τη «θεολογική» ερμηνεία των Τεσσάρων Ευαγγελίων.
Υποστηρίζει με ποικίλους τρόπους την ανάγκη προστασίας του ήχου της Ελληνικής λαλιάς. Συμμετέχει σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις παρουσιάζοντας τα σημαντικά κείμενα της Ελληνικής Γραμματείας. Διδάσκει το μάθημα «Αγωγή του λόγου – Ορθοφωνία» σε σεμινάρια του Υπουργείου Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: