το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

"Οι Διάλογοι των Αθηνών", ένα διεθνές συνέδριο για τον ελληνικό πολιτισμό

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης σε συνεργασία με οκτώ παγκοσμίου φήμης ακαδημαϊκά ιδρύματα διοργανώνει τους Διαλόγους των Αθηνών, ένα διεθνές συνέδριο για τον ελληνικό πολιτισμό και τον ρόλο του στην σύγχρονη κοινωνία.

Κορυφαίοι στοχαστές, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και διανοούμενοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου 2010 για να συζητήσουν δημόσια, να επιχειρηματολογήσουν και να ανοίξουν νέους δρόμους σκέψης σε ζητήματα παγκοσμίου και διαχρονικού ενδιαφέροντος.

Οι έξι θεματικές ενότητες του συνεδρίου είναι: Ταυτότητα και Ετερότητα, Ιστορία και Ιστορίες, Λόγος και Τέχνη, Δημοκρατία και Πολιτεία, Επιστήμη και Ηθική, Ποιότητα Ζωής.

Η ιστοσελίδα του συνεδρίου: www.athensdialogues.org

Τα πρακτικά του συνεδρίου των Διαλόγων των Αθηνών θα συμπεριληφθούν σ’ ένα νέο ηλεκτρονικό περιοδικό (e-journal) που σχεδιάστηκε υπό την επιστημονική ευθύνη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (CHS) του Πανεπιστημίου του Harvard.

Λόγος και Τέχνη

είναι η θεματική ενότητα της σημερινής απογευματινής συνεδρίας.

Τι είναι αυτό που βρίσκεται πίσω από την αξιοσημείωτη αντοχή και συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού; Στους άμεσα συνδεδεμένους τομείς της λογοτεχνίας και των εικαστικών τεχνών, υπάρχουν επαναλαμβανόμενα στοιχεία ανιχνεύσιμα σχεδόν εδώ και τρεις χιλιετίες, στα οποία μπορεί κανείς να εντοπίσει τόσο το σφρίγος της έκφρασης όσο και τη μεγάλη ικανότητα για καινοτομία βασισμένη στην παράδοση, που χαρακτηρίζει τον ελληνικό πολιτισμό.
Οι συμμετέχοντες αυτής της ενότητας εξετάζουν τις αμετάβλητες, ζωτικές δυνάμεις που συνεχίζουν να δίνουν ώθηση σε μια σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά.


Το συνέδριο αναμεταδίδεται ζωντανά εδώ.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου Οι Διάλογοι των Αθηνών και με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνεται η έκθεση Βάσω Κατράκη-Πνοή στην πέτρα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η οποία παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα όλων των περιόδων της μεγάλης Ελληνίδας χαράκτριας - από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του εικοστού αιώνα στο ευρύτερο φάσμα της ελληνικής καλλιτεχνικής έκφρασης, με διεθνή αναγνώριση.

2 σχόλια:

Ελένη Κυριμκύρογλου είπε...

Χίλια ευχαριστώ για την ενημέρωση. Το ενδιαφέρον είναι ότι μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις συνεδρίες.

Ε. Στάμου είπε...

Είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι ομιλίες Ελένη. Στην πρωινή συνεδρία με θεματική ενότητα Δημοκρατία και Πολιτεία ακούστηκαν εξαιρετικές ομιλίες. Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που υποβάλλονται.
Χαιρετισμούς στην Ειρήνη.