το ιστολόγιο της Στάμου Ευαγγελίας, φιλολόγου, επιμορφώτριας ΤΠΕ
Photo Album: Άγγελου Καλογερίδη

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

2011, Έτος Οδυσσέα Ελύτη (100 χρόνια από τη γέννησή του)

Φέτος, κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τιμώντας τη μνήμη και το έργο του, κήρυξε το 2011 "Ετος Ελύτη". Ως αρμόδιος εθνικός φορέας, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) ανέλαβε τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων που αναδεικνύουν τη σημασία και την επίδραση της παρουσίας του στη νεοελληνική γραμματεία.
Όπως αναφέρεται στον διαδικτυακό τόπο του ΕΚΕΒΙ, πέραν των εκδηλώσεων, οι οποίες εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα για το «Έτος Ελύτη», πραγματοποιούνται και πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή. Το ΕΚΕΒΙ θα τις συμπεριλαμβάνει στο «Ημερολόγιο Εκδηλώσεων» για τον Ελύτη που φιλοξενείται στον διαδικτυακό τόπο του (www.ekebi.gr) δημιουργώντας έτσι ένα ενημερωμένο αρχείο των τεκταινόμενων περί του «Έτους» στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αντιστροφή της φυσικής διαδικασίας. Η θάλασσα φέρνει τους ψαράδες. Ο άνθρωπος μπορεί και οφείλει να κατορθώσει το ανέφικτο, όπως είναι η επέμβαση στη φυσική νομοτέλεια.
  Στο έργο του Ελύτη συναντούμε στίχους, "σημασιακά και ποιητικά αυθύπαρκτους, που αποτελούν καθένας ένα αυτόνομο ποιητικό μικροσύμπαν. Ένα μέρος απ` αυτούς τους στίχους -σήματα, αποσπασμένους από το συνθετικό ποίημα Μαρία Νεφέλη, συγκεντρώνει ο ποιητής σε χωριστή συλλογή με τον εύγλωττο τίτλο "Σηματολόγιον".
(Ε. Καψωμένος, Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης: ερμηνευτικά ζητήματα, επιμέλεια Γιάννης Παππάς, εκδ. Περί Τεχνών, Πάτρα 2005).

Οι ρήσεις του Οδυσσέα Ελύτη στο Σηματολόγιον κοσμούνται με σήματα-κοσμήματα που σχεδιάστηκαν από τον ίδιο τον ποιητή, το 1974. Η πρώτη έκδοση έγινε το 1977, ένα χρόνο πριν από την κυκλοφορία της Μαρίας Νεφέλης, από τις εκδόσεις "Ερμείας".
Η σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη, ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, μιλάει για το ρόλο της ποίησης στη ζωή και την αξία του συγκεκριμένου βιβλίου στην εκπομπή ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ, επεισόδιο 22, στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ.

Μια πρώτη δική μου μικρή βίντεο-κατάθεση στο "Έτος Ελύτη" με στίχους από το Σηματολόγιον κι ένα πολύ μικρό δάνειο από το αρχείο της ΕΡΤ στην αρχή του βίντεο.

6 σχόλια:

Ελένη Μπέη είπε...

Άλλη μια πανέμορφη ανάρτηση.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Τι όμορφο, Λίτσα.
Διαβάζοντάς τους θα 'θελα να γράψω 100 φορές την τιμωρία μου, την ομορφιά σε στίχους.
Ευχαριστούμε:-)

Ε. Στάμου είπε...

Σ` ευχαριστώ καλή μου Νερένια.

Ε. Στάμου είπε...

Έτσι ε; Τιμωρία. Να τη γράψεις Διονύση μου, αφού μόνο Τελειότητες υπάρχουν μέσα σ` αυτόν τον "Παράδεισo" τον κατοικημένο "από δέντρα λέξεων που τ` ασημώνει ο αέρας"!
Παρακαλούμε:-) (;)

Elena Elliniadou είπε...

Καταπληκτικό βίντεο, εξαιρετική ανάρτηση. Να ξέρεις ότι το δημοσιεύω στο facebook! Φιλιά

Ε. Στάμου είπε...

Καλώς την!
Έκανες σαματά πάλι;
Σ` ευχαριστώ πολύ Έλενα.
Φιλιά κι από μένα (ιδιαιτέρως στη Νεφέλη)